Kezdőlap Címkék Homofóbia

Címke: homofóbia

Egy muszlim nő, aki együtt él a „bűnnel”

Mi történik, ha valaki bevándorló hátterű, muszlim, ráadásul nő és még leszbikus is. A hozzá hasonló emberek nem léteztek a regényekben, amíg Fatima Daas gondolt egyet és ellentmondó identitását regényben tárta fel. Franciaországban valószínűtlen irodalmi siker lett.

Fatima Daas hozzászokott, hogy nem olvas olyan emberekről, mint ő. A saját életén alapuló könyv, az „Utolsó” egy fiatal, leszbikus muszlim nőt mutat be Párizs sötét külvárosában, aki azért küzd, hogy kibékítse környezetével ellentétes identitását.

„Azzal a gondolattal nőttem fel, akár filmekben, akár könyvekben, hogy nem létezem. Nem léteztem fiatal leszbikus, muszlim nőként, bevándorlói háttérrel” – mondta a 26 éves Daas egy nemrégiben adott interjúban

„Tehát a kérdés, amit sokat tettem fel magamnak, az: „Hogyan alakítjuk magunkat, ha a magunk problémái még kérdésként sem merülnek fel a társadalomban?”

A reprezentáció és az identitás sokat tárgyalt téma  Franciaországban, egy olyan országban, amely az univerzalista hagyományra büszke, amely minden állampolgárt egyetlen francia identitásban egyesít – etnikai hovatartozásuktól vagy hitüktől függetlenül. Az identitáspolitikát gyakran a társadalmi kohézió fenyegetésének tekintik.

Daas könyve valószínűtlenül nagy sikert aratott, amikor tavaly megjelent. A kritikusok dicsérték a regény erőteljes líráját, és üdvözölték a szerzőt a nem, a szexualitás és a vallás körüli tabuk megtöréséért. 2020-as  óta bemutatása óta nyolc nyelvre fordították le. Az Egyesült Államokban az Other Press gondozásában jelenik meg november 23-án.

A „Fatima Daas” egy álnév, és ez a regény főszereplőjének a neve is. A szerző elmondta, hogy könyve autofikció, a kitalált önéletrajz egy formája, de hogy mennyi igaz és mennyi van kitalálva, azt az olvasónak kell kitalálnia.

Daas nem volt hajlandó megadni valódi nevét, részben azért, mert nem akarta bevonni a családját. De hozzátette, hogy az álnév használata összhangban van a többféle identitás játékos felfedezésével: „egy karakter létrehozásáról és megtestesítéséről, önmagam újrafeltalálásáról” szólt.

A regény minden fejezete úgy kezdődik, hogy „A nevem Fatima”, majd egy megerősítés követi, például: „Francia vagyok”, „Algériai vagyok”, „Az iszlám egyik szimbolikus alakjáról kaptam a nevét”.

Az elbeszélést a főszereplő gyermek- és serdülőkorának visszaemlékezései tarkítják. Egy algériai muzulmán család három nővére közül a legfiatalabb, és az egyetlen aki Franciaországban született. Fatima, aki nehezen tud beilleszkedni az iskolába, de romantikus kapcsolatokat ápol nőkkel, annak ellenére, hogy a homoszexualitást bűnnek tartja. Küzd a szégyenérzettel, de nem hajlandó feladni egyetlen részét sem.

azt mondta, hogy regénye több, mint identitásigazolás; ez volt egy módja annak, hogy elmondjam, amit kimondani akarok:

ha leszbikus és muszlim vagyok, akkor ehhez jogom, képességem és szabadságom van”

A regényt 18 hónap alatt írta meg, a Paris 8 Egyetem kreatív írás mesterképzésének részeként. Ott találkozott egy regényíróval és filmrendezővel, aki azért jött, hogy a kurzus részeként beszéljen karrierjéről. Amikor Daas mesélt Despentesnek a könyvről, amelyen dolgozik, Despentes ösztönözte őt, emlékezett Daas.

„Azt mondta, hogy sokan meglátják magukat abban, amiről beszélek” – tette hozzá. – Szóval nagyon fontos volt, hogy folytassam az írást.

Az Utolsó a családi konyhában kezdődik és ér véget. Egy anya birodalmában, aki meg akarja tanítani a lányát, hogy készítsen ételt egy feltételezett férjnek.

Fatima nem főzni, hanem írni akar,

és erről mesél ez a töredezett regény is, amely a tabuk sűrű tömegén töri át magát. A mindennapi élet jeleneteiből merítve önéletrajzi anyagokat ragad meg, hogy megvizsgálja annak minden részletét: a vallásgyakorlás és a homoszexualitás szinte egyidejű felfedezését, az őszinte hit és a vallása által elítélt és elutasított identitás közötti szakadás érzését, valamint a vágy, hogy mindent megalkuvás nélkül összebékítsen.

Talán a legjelentősebb tabu, amellyel Daas a regényben foglalkozik, az internalizált homofóbia kérdése. A főszereplő mindvégig „bűnösnek” írja le magát, és zavarban van és szégyelli magát.

Két héttel a könyv megjelenése után, 2020 szeptemberében Daas vendége volt a France Inter közrádiónak.

Arra a kérdésre, hogy karakteréhez hasonlóan úgy gondolja-e, hogy leszbikussága bűnössé teszi, Daas igennel válaszolt.

„Az összetettséget keresem” – tette hozzá. Kritikahullám következett a közösségi médiában, amelyben LMBT-személyek homofóbia bátorításával vádolták Daast.

Az interjúban Daas kifejtette, hogy meg akarta magyarázni belső konfliktusait, de nem akart egyetlen csoport szóvivőjeként sem fellépni.

Faïza Guène, egy írónő, aki 19 évesen Franciaországban szerzett hírnevet első regényével, a „Kiffe kiffe demain” („Továbbiak a holnapról”), azt mondta egy interjúban, hogy

„sokan jobban szerették volna, ha Fatima Daas ír egy könyvet az iszlám feladásáról, mert leszbikus.”

„Ha ma francia akarsz lenni, teljes mértékben francia állampolgár, fel kell adnod identitásod egyik töredékét” – mondta. – De tele vagyunk paradoxonokkal.

Míg az „Utolsó” nem kínál megoldást az ellentmondó identitások problémájára, Daas azt mondta, reméli, hogy a különböző hátterű olvasók kapcsolatba fognak lépni egymással a társadalomban elfoglalt helyükért való küzdelemben.

„Nem volt könnyű így felnőni” – mondta. Bár az írás segített neki olyan dolgokat kimondani, amelyeket soha nem gondolt, hogy kimondja, hozzátette, egy sikerregény kiadása nem enyhítette szégyenérzetét.

„Nem hiszem, hogy az irodalom megmentheti az embereket, de felszabadító lehet” – mondta.
„Ez az, amit ez a könyv adott nekem.”

18 éven felülieknek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kiadta azokat a szempontokat, amelyek alapján kell majd az egyes tartalmakat a 18-as korhatári jelzéssel ellátni a kiskorúak védelmének érdekében.

A Hatóság minuciózus pontossággal, filisztercopfos pedantériával és egy viktoriánus kori hittérítő puritánságával igazít el bennünket például abban, hogy mikor nem problematikus egy „a gyengédséget kifejező általános gesztus”, mint a „puszi, ölelés, kézen fogva sétálás, csók”, s milyen következményekkel jár, ha ezek „a tartalom központi, meghatározó elemévé válnak”, „öncélúak” lesznek és az „adott műsorszám fő témájává” tülekednek elő. (Például Rodin: A csók c. alkotásában a csók „a tartalom központi, meghatározó elemévé vált”, az „adott műsorszám fő témájává”, miként Klimt hasonló című festményén.)
Sokat tanultam az elaborátumból, ám egy helyen megakadtam az olvasásban. A nagytiszteletű Médiatanácsnak a jogalkalmazási gyakorlat elvi szempontjait tartalmazó szövege egy helyen ekképp szól:

„A közvetített üzenet kapcsán fontos leszögezni, hogy a besorolás során a megítélés függhet attól, hogy egy adott műsor vonzó vagy elítélendő példaként mutatja be a kritikus tartalmat.”

Vagyis mindjárt más a helyzet, ha a homoszexuálisokat elítélendőkként és megvetendőkként mutatja be az adott műsor: ha például valamelyik stúdióban vidám, térdüket csapkodó, nagyműveltségű szellemi verőlegények egymás szavába vágva, teli szájjal, önfeledten b*ziznak, elítélve és kigúnyolva az érintettek szexuális szokásait. De mindjárt zöld utat kap az a produkció, amelyben a rózsaszín háromszög jelével megkülönböztetett, s koncentrációs táborokban elpusztított közel 20.000 homoszexuális meggyilkolását vonzó cselekedetként ábrázolják az alkotók.
Ugyanakkor a nácik Enigmáját feltörő zseniális angol matematikusról, Alan Turingról szóló Kódjátszma c. film a homoszexuális főhős vonzó ábrázolása miatt a 18 éven aluliak számára minden bizonnyal a tiltott kategóriába kerül.
Fogalmam sincs, mi lehet az oka annak, hogy ilyen sokáig kellett várni a nagytiszteletű Médiatanácsnak a homofóbiát végre-valahára rendeletbe iktatott támogatására.
De ha a Fidesz által összeállított Médiatanács ezt a szöveget az Orbán-kormány rafinált feljelentésének szánta az európai fórumokon, akkor egy szót sem szóltam.
Gábor György

Az IKEA eligazította Kövér Lászlót

A svéd multicég név említése nélkül Kövér László homofób kijelentésére utaló bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán. Az egyneműek gyerek örökbefogadási igényét a pedofíliával azonosító álláspontot Gulyás Gergely is megvédte.

Mi az IKEA-nál hiszünk a sokszínűségben, az esélyegyenlőségben és a tisztességes bánásmódban, függetlenül a származástól vagy az egyéni különbségektől. Senki nem egyenlő mindaddig, amíg mindenki nem egyenlő! – tette közzé a vállalat ma délben a Facebookon.

A gyerek élvezeti cikk

Ezzel – és a mellékelt színes ceruzás illusztrációval – név nélkül ugyan, de Kövér László szavaira reagált. A parlament elnöke egy lakossági fórumon a következőt mondta: erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek tárgy, élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.

Sőt, ki is oktatta az érintetteket.

„Egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak”

– mondta Zuglóban.

Gulyás: önzés

A csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely – többedik kérdésre – végül lényegében megvédte Kövér álláspontját. A kancelláriaminiszter szerint Kövér arról beszélt, hogy egyik esetben sem a gyermek szempontjai jutnak érvényre, hanem az örökbefogadóéi, akinek nem lehet saját gyereke. „Szerintem ez tényszerűen igaz” – mondta.

„Mi úgy gondoljuk, hogy minden gyereknek joga van egy apához és egy anyához, és nem tartjuk helyesnek, amikor egy gyermek két apával kell felnőnie. Valóban, én is úgy gondolom, hogy ez önzés azok részéről, akiknek saját gyermekük nem lehet” – közölte. És hogy amit elmondott, az nem áll éles ellentétben azzal, amit Kövér László mondott.

Ezután jelent meg az IKEA posztja.

Minden örökbefogadót sért

A Magyar LMBT Szövetség még ezelőtt tett közzé tiltakozást, amely szerint a gyerekvállalást a pedofíliához hasonlítani nem csak az LMBTQI szülőket, hanem minden örökbe fogadó szülőt sért. Nagyon veszélyes, ha valaki nem tud vagy nem akar különbséget tenni a szülővé válás iránti vágy és a pedofília között. A szülővé válás iránti vágy azt célozza, hogy biztonságos, jó és szeretetteljes környezetet adjunk gyermekeinknek. A pedofília éppen ellenkezőleg, a gyermek kiszolgáltatottságát használja ki a felnőtt beteges vágyainak kiélése érdekében – fogalmaz a szervezet.

Azt remélték, hogy elmúltak már azok az idők, amikor

„a hatalmasok szemrebbenés nélkül érveltek amellett, hogy nem minden ember egyenrangú”.

Köszönjük Kövér Lászlónak, hogy ismét figyelmeztet, hogy sosem szabad hátradőlniük azoknak, akik abban hisznek, hogy minden ember egyenlő. Sajnáljuk, hogy Kövér László nem tud különbséget tenni aközött, hogy valaki férfi vagy nő, illetve aközött, hogy valaki férfiakhoz vagy nőkhöz vonzódik. Szívesen küldünk felvilágosító anyagot erről, sőt szívesen látjuk egy ebben a témában tartott képzésünkön is – áll a Magyar LMBT Szövetség közleményében.

Bréking nyúz, július 1. – Tudósítás a másik valóságból

0

Már megszokhattuk, hogy az alternatív valóság médiájának kedvenc célpontjává vált az elmúlt években a Jobbik, azon belül is Vona Gábor. Ezen mit sem változtatott Vona kivonulása a politikából – tartanak még tőle, nem véletlenül találják meg máig vitriolos cikkekkel. Egy másik slágertéma is napirenden van tartva: a baloldal, mint amely ráront nemzetére. Erről is találunk cikkeket a mai sajtóban. Amelyből nem maradhat ki a másság elleni támadás sem.

 888.hu – A baloldal, ha teheti, mindig a magyarsággal szemben foglal állást

Ezzel a címmel tudósít a portál Bajkai István Fideszes országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatójáról. Beszélt arról, hogy a Stop Sorossal erős felhatalmazást és jogi eszközöket kaptak az igazságszolgáltatási szervek, hogy fel tudjanak lépni azokkal szemben, akik az illegális bevándorlást szervezik, pénzelik, és végső soron a törvények kijátszására biztatják, tanítják a migránsokat, és eredményesen meg tudják védeni az országot tőlük.

A Soros-hálózat változatlan intenzitással és eszközökkel arra törekszik, hogy Európát elárasszák a bevándorlók, a kontinens kevert népességűvé váljon.

Bajkai úgy fogalmazott: a törvénycsomag szavazásánál látták, hogy az ellenzék jelentős része bevándorláspárti, támogatja a Soros-hálózat embereit. Azt mondta, a történelemben megfigyelhető, hogy a baloldal, ha teheti, mindig a magyarsággal szemben foglal állást, nem fontosak neki a magyarok érdekei. A baloldal kész volt a jogszabály megakadályozására, hogy lehetővé váljon a migráció.

A baloldal Magyarország helyett a Soros-hálózat „ügynökeit”, valamint a bevándorlókat választotta

– jelentette ki. A Fidesz ezzel szemben megvédi az országot, a nagyobbik kormánypártnak Magyarország az első – hangsúlyozta.

Magyar Hírlap/MTI – Novák Katalin: A kormánynak határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett

A kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy kaposvári fórumbeszélgetésen. Novák Katalin a Családok éve alkalmából rendezett ökumenikus fórumon kijelentette: a család szerepe az élet továbbadása. A kaposvári református templomban tartott beszélgetésen megjegyezte: amikor az élet továbbadásának szentségéről, a férfi és nő házasságban betöltött szerepéről, hagyományos férfi és női szerepekről beszélünk, a nyilvánosan szereplők óvatosan fogalmaznak, mert félnek attól, hogy a homofóbia vádjával illetik őket, akkor is, ha a legegyértelműbb összefüggéseket mondják ki. Például ha meleg párok örökbe fogadási jogáról van szó, megtorpanni látszik a logika – fűzte hozzá, és bátorságra buzdította a jelenlévőket, szavai szerint „szabad bátran beszélni nyilvánvaló kérdésekről”.

Nem szabad elfeledkeznünk a többségről, amelynek értékei és a gyerekvállalás mellett határozottan ki kell állni;

a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi – fogalmazott.

Márfi Gyula veszprémi érsek többek között arról beszélt, hogy van pozitív és negatív másság. A fiú más, mint a lány, ez pozitív másság, ma ezt el akarják törölni.

Az egynemű partnerek nem alternatívái a házastársaknak – mondta.

Origo – Csődbe kormányozta a Jobbikot, ezt olasz luxusnyaraláson piheni ki Vona Gábor

Nem könnyű teljesen taccsra vágni egy középpártot, valahol ki kell ilyenkor ereszteni a gőzt. Vona Gábor választása az elit Lido di Veneziára esett. Felesége nem bírta ki, kiposztolt egy tengerparti-napozós képet közösségi oldalára, így ország-világ megtudhatta, hova „ruccant ki” a Jobbikot eladósító pártvezér és családja.

Részben jogosan választott ilyen mesés helyet Vona Gábor, hiszen

az elmúlt hónapokban, években minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a korábban középpárti státuszú Jobbikból egy balliberális törpepártot varázsoljon.

Ráadásul jelen állás szerint eredményre is vezettek ez irányú, komoly erőfeszítései. Másrészről viszont nem választott jogosan ilyen mesés helyet Vona Gábor, hiszen magasfokon árverték a szavazóikat azzal, hogy az Állami Számvevőszék bírságolása okán a szimpatizánsoktól begyűjtött pénzeket teljesen másra verték el (remélhetőleg nem a Vona család nyaralására), ráadásul a politikus visszavonulása óta gyakorta érkeznek a pártközpontba különböző helyekről fizetési felszólítások, jellemzően több tízmillió forintokról. Bizalmasa, Gyöngyösi Márton, elnökhelyettes a következőképpen foglalta össze Vona politikájának eredményeit a napokban: „a Jobbik most pillanatnyilag olyan helyzetben van, mint a templom egere”.

Sebaj, addig mindenképpen jó a jobbikozás, amíg „nyúlfarknyi” utazásokra van pénz.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK