Kezdőlap Címkék Heiko Mass

Címke: Heiko Mass

Orbán kontra német külügyminiszter

“Meg kell fékeznünk az európai baloldal diplomáciai ámokfutását” – írta Orbán Szamizdat 9  című bejegyzésében válaszul Heiko Maas német külügyminiszternek.

A szociáldemokrata politikus név nélkül bírálta a magyar diplomáciát, mert az ismét megakadályozott egy közös uniós kiállást Kínával szemben. Orbán Viktor szerint az ilyen uniós bírálatok nem vezetnek sehova, és nevetség tárgyává teszik az Európai Unió diplomáciáját.

Heiko Maas német külügyminiszter azt javasolta, hogy szüntessék meg az egyhangúság követelményét az Európai Unióban vagyis a magyar diplomáciának ne legyen módja a vétózásra.

Hidegháború?

Magyarországnak és egész Közép Kelet Európának nem érdeke egy új hidegháború – fejtegette Orbán Viktor, aki ily módon a visegrádi négyek nevében is nyilatkozott.

Itt két koncepció ütközik egymással, de nem az európai jobb és baloldalé hanem Biden amerikai elnöké és Trump megmaradt európai híveié.

Trump ugyan elnökválasztási kampányában hevesen bírálta Kínát és Oroszországot, de gyakran és szívesen tárgyalt Putyin elnökkel illetve Kína első emberével, Hszi Csinpinggel. Trump ugyanakkor bírálta az Európai Uniót és lelkesen támogatta Nagy Britannia kilépését. Trump fogadta a Fehér Házban Orbán Viktor miniszterelnököt, aki gyakran hozzá hasonló húrokat pengetett az Európai Unióval szemben.

Mit akar Biden?

Az új amerikai elnök diplomáciája markánsan eltér elődjétől, és visszatérést jelent a korábbi vezető szerephez a nyugati világban. Eszerint az USA-nak és szövetségeseinek össze kell fogniuk Oroszországgal és Kínával szemben. Ezt nevezi új hidegháborúnak Orbán Viktor miniszterelnök. Valójában azonban ő is sejti, hogy nem erről van szó.

Biden is tárgyalni akar az orosz és a kínai vezetőkkel, de másképp mint Trump. Putyin elnökkel találkozik is Biden mostani európai útján, hogy megvitassák a két állam kapcsolatait. Csakhogy ebben már egyáltalán nincs szó partneri viszonyról! Washington szerint Moszkvának végképp tudomásul kell vennie: nem világhatalom! Csakis regionális jelentősége van, de nem egyenlő partner az Egyesült Államok számára. Ugyanezt akarja elfogadtatni Biden elnök Kínával is, de itt sokkal nehezebb a dolga. Oroszország ugyanis agyaglábú óriás, amelynek jelentős katonai erejét nem támasztja alá versenyképes gazdasági rendszer. Kína viszont épp arra törekszik, hogy az USA-val egyenlő gazdasági erővé váljon a világban, és erre minden lehetősége meg is van.

Mire gondolhat Orbán?

Az USA latin-amerikai jövőt szán régiónknak, amely így hosszú távon is marginális maradna a világban. Ezzel szemben mind Kína mind pedig Oroszország érdekelt abban, hogy ebben a köztes régióban befolyást szerezzen – minimális erőfeszítéssel és maximális haszonnal.

Oroszország és Kína érdekeinek képviselete a NATO-ban és az Európai Unióban hasznot hozhat, ha Magyarországnak nem is, de Orbán Viktor nemzeti együttműködési rendszerének.

Biden európai útja során kiderülhet, hogy az USA és szövetségesei – Németország vagy Franciaország – mennyire tolerálják ezt a különutas magyar diplomáciát. Orbán kockáztat, és előre menekül, mert úgy véli Washingtonból és Brüsszelből immár semmi jóra sem számíthat.

Vallott a kereszténydemokrata politikus szélsőjobboldali gyilkosa

0

Stephan E. beismerte: ő lőtte fejbe Walter Lübcke CDU politikust Kassel városában. Az ok: a 65 éves helyi politikus azt javasolta: hozzanak létre új befogadó központot a migránsok számára Kassel városában. A javaslat felkerült a Youtube-ra, és ezt követően a kereszténydemokrata politikus több halálos fenyegetést kapott. Végül Stephan E. húzta meg a ravaszt.

A szövetségi főügyész, aki a Bundestag tagjait tájékoztatta a nyomozás fejleményeiről, elmondta a honatyáknak: a 45 éves gyilkos azt állítja, hogy egyedül cselekedett , de nem hisznek neki. A házkutatás során kiderült: tagja a Combat 18 nevű szélsőjobboldali mozgalomnak és kapcsolatban állt neonáci szervezetekkel is. Horst Seehofer belügyminiszter elmondta a Bundestagban: fontolóra veszik a Combat 18 szervezet betiltását a gyilkosság miatt.

Heiko Maas szociáldemokrata politikus korábban azt sürgette a gyilkosság kapcsán, hogy szigorítsák meg a törvényeket. Különben Németország újra eljuthat oda mint a harmincas években amikor a nácik bevett módszerei közé tartozott a velük szembeálló politikusok meggyilkolása. Németországot jelenleg a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták koalíciója kormányozza, de a legerősebb ellenzéki párt, az Alternative für Deutschland, amely jól szerepelt az európai választásokon és amely nemigen siet elhatárolni magát a neonáci szervezetektől Németországban.

Német külügyminiszter: nem becsülhetjük alá a neonáci veszélyt!

0

Fáklyás felvonulást szervezett egy neonáci szervezet Plauen városában Szászországban, ahol a szélsőjobboldali pártok jelentős támogatottsággal rendelkeznek. A többszáz felvonuló mögött olyan szervezet áll, melynek 12 ezer tagja van – figyelmeztetett Heiko Maas külügyminiszter Twitteren. A szociáldemokrata politikus szerint megengedhetetlen, hogy neonáci csoportok fáklyás felvonulásokat rendezzenek Németországban.

A szerdai tüntetést elítélte Seehofer belügyminiszter. Szászország belügyminisztere, aki a CDU-hoz tartozik, arról nyilatkozott, hogy azért nem akadályozták meg a fáklyás felvonulást „mert az nem fenyegetett senkit”! Korábban a PEGIDA és más szélsőjobboldali szervezetek előszeretettel szerveztek tüntetéseket Szászországban arra hivatkozva, hogy egy migráns megölt egy helyi polgárt. Az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali párt különösen erős az egykori NDK-ban.

Merkel kancellár, aki maga is az NDK-ban nőtt fel és a választókerülete is ott van, tart a szélsőjobboldal előretörésétől a májusi európai választásokon. Jelenleg az Alternative für Deutschland a Bundestag legnagyobb ellenzéki ereje. Az Alternative für Deutschland belépett abba a pártszövetségbe, melyet Matteo Salvini olasz belügyminiszter szervez. Az olasz belügyminiszter, aki élvezi Putyin támogatását, a héten Magyarországon járt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Néppártnak Matteo Salvini pártszövetségével kellene paktálnia. Merkel kancellár és utóda a CDU élén épp ellenkezőleg azon a véleményen van, hogy a centrumban kell létrehozni egy olyan erőt, mely képes az Európai Uniót kormányozni a következő időszakban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK