Kezdőlap Címkék Határkerítés

Címke: határkerítés

Bátor “nem”

Dobrev Klárát látom az M1 Híradójában. Hogyhogy? A Híradó, mint rendszerint, a migrációról szóló több, mint negyedórás blokkal kezdődik (ennyi a német Tagesschau teljes időtartama), és ebben a blokkban játsszák be az előző napi Egyenes Beszéd egy részletét, ahol Rónai Egon arról kérdezi Dobrev Klárát, hogy mit gondol a kormány követeléséről, hogy az Európai Unió térítse meg a déli határkerítés költségeinek felét.

Dobrev egyenes választ ad az Egyenes Beszédben: nem. Ha nem is elsőre, de végül kimondja: nem támogatja a kormány követelését.

Igaza van. Orbán kerítése nem védi Európát semmitől, amitől Európa védelemre szorul. A menekültáradattól biztosan nem. 2015-ben, amikor több százezer menekülő jelent meg a szerb–magyar határon, az Orbán-kormány átengedte őket Ausztriába. Amióta az Unió kötött Erdoğan Törökországával egy megállapodást arról, hogy nem engedik tovább Görögország felé a menekülőket, a balkáni útvonalon már alig jönnek.
A kerítés legfeljebb arra volt jó, amikor elkészült, hogy ne a magyar, hanem a boszniai határ felé menjenek tovább Szerbiából, akik még jönnek.

A határkerítés nem Európát, nem is Magyarországot, hanem Orbán rendszerét védi, biztosítja, és nem a menekülőkkel, „migránsokkal”, hanem a magyarok elégedetlenségével szemben.

Azért épült, hogy minél tovább fenntartsa a „migránsoktól” való felelem pszichózisát, amire Orbán választási kampányai 2015 óta épülnek. Azért épült, hogy stabilizálja Orbán önkényuralmi rendszerét. Ehhez járul hozzá asz Unió a kohéziós támogatások hatalmas összegével is – nem elég? Igaza van Dobrev Klárának: a kormány követelését, hogy még a kerítésért is az Unió fizessen, nem szabad támogatni.
Nincs kétségem, hogy az interjúnak ezt a néhány mondatát sokszor le fogják még játszani az M1-en. Bátor dolog volt ezt így kimondani. Így kell beszélni, és nem mellébeszélni, ha a lényegről van szó.

Bréking nyúz, március 6. – Tudósítás a másik valóságból

0

A kormány ellen kampányoló Facebook, a kerítést egymással karöltve lebontó ellenzék, a nótázó Orbán Viktor, a brüsszeli komcsik, illetve a tökéletes Oscar-film receptje a keddi brékingben.

Az Origo szerint a Facebook is beszállt a kampányba

“Nem engedte a Facebook, hogy az Origo meghirdesse az egyik cikkét a közösségi oldalon, ami arról szólt, hogy egy afgán migráns egy terhes nőt a saját ágyában erőszakolt meg Nagy-Britanniában. A közösségi portál mondvacsinált okokra hivatkozva nem közölte a hirdetést, a valódi ok az lehet, hogy a Facebook nem szeretné, ha az illegális bevándorlókról negatív hírek jelennének meg. Információink szerint a Facebook aktívan be kíván szállni a hazai választási kampányba a bevándorláspárti ellenzéket támogatva.” (Origo: Durván cenzúrázta a Facebook az erőszakoló migránsról szóló cikkünket)

Orbán Viktor józsefvárosi kalandjairól írt a Ripost

„Kocsis Máté józsefvárosi kampányába is bekapcsolódott hétfőn Orbán Viktor. A miniszterelnököt meglepetéssel várták a főváros 8. kerületében. … A felvételen az is megtekinthető, amint a miniszterelnöknek egy különleges iskola növendékei átszellemülten éppen a Kossuth-nótát húzzák, ő pedig együtt énekel a prímásokkal.” (Ripost: Így énekli Orbán a Kossuth-nótát)

A Pesti Srácok megtalálta a tökéletes Oscar-film receptjét

„Először is a filmhez megfelelő szereplők kellenek. Nem kell olyan marhaságokkal foglalkozni, mint a színészi képesség, kreativitás, ilyesmi – természetesen mély tisztelettel a kivételnek. Kell egy színes bőrű szereplő, aki lehetőség szerint gender aktivitású. Kell egy indiai vagy kínai színész is, mert ott lehet igazán jól eladni a filmeket.

Aztán az sem baj, ha van egy – félve írom le – zsidó művész. Ő lehet mókás szereplő, vagy holokauszt áldozat is, de legalább az említése szükséges – ez pusztán rendezői kérdés. Szükség van egy meghurcolt, apjával válságba keveredett, identitását kereső meleg nőre is. Ő a film végére vagy főszereplő, vagy mártír lesz – a #metoo kampány ilyesmiben már nem válogatós.

Kell ezen kívül egy bánatos képű elhagyott latin-amerikai gyerek, valamint egy kisebb háziállat. A nagyobb nem jó, mert az részben nem költséghatékony, részben ijedtséget kelthet.

Utóbbi szerepre – úgyis, mint riogatás – az oroszok vannak már egy ideje kiszemelve.” (Pesti Srácok: Hogyan nyerj Oscart?)

Nőnapi előzetes a Lokáltól

„Facebookon jelentkezett be élőben, véres fejjel és kézzel a Németországban élő szír migráns, miután meggyilkolta feleségét. A kegyetlen bevándorló videójában fenyegette meg az összes nőt, csakúgy mint az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet.

A napokban Münlackerben meggyilkolt nő bűne csupán az volt, hogy felidegesíthette férjét. Erre kizárólag a 41 éves Abu Marwan élővideós bejelentkezése enged következtetni, amiben úgy fogalmazott: Így jár minden nő, aki irritálja a férjét – mondta fenyegetőzően a szír gyilkos. …

Kiderült, a család menekültként érkezett Európába.” (Lokál: Ezt üzente minden nőnek véres fejjel a feleségét meggyilkoló migráns)

Soros György = Brüsszel = kommunizmus a Magyar Idők szerint

„Kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete – írta egykoron Karl Marx, a mai baloldal ismét egyre nyíltabban vállalt példaképe. Ma ugyanez a szöveg kis igazítással újólag igazzá vált: kísérlet járja be Európát, sőt az egész világot. A kommunizmus újraélesztésének kísérlete. …

A Marx és Engels 1848-as hírhedtté vált Kommunista kiáltványában megénekelt betegesen emberellenes ideológia újra itt dörömböl a határainkon. Az Európai Unió, az ENSZ korrumpált hivatalnokai, többnyire senki által meg nem választott, kontraszelektált, tehetségtelen, fenyegetőző bürokrata vezetői, a Soros György-féle NGO-k, követelőző szélsőbaloldali aktivisták seregének támogatásával azt az egyszer már látszólag legyőzött világot akarják visszahozni, amiről azt hittük, örökre a történelem dögkútjába sikerült hajítani.” (Magyar Idők: Marx már Brüsszelben van)

Az Origo szerint tényleg, de tényleg lebontanák

„Kibújt a szög a zsákból és kiderült,Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje az ellenzékkel karöltve bontaná le a határainkat védő kerítést. Nemcsak a Juhász Péter vezette párt bontana kerítést, hanem a szocialisták is, mivel Bangóné Borbély Ildikó, a párt csepeli jelöltje arra a kérdésre, hogy befogadnának-e migránsokat, azt mondta, hogy április 9-én megmondják, tehát nem cáfolta a tömeges betelepítésről szóló híreket. Korábban Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és Szél Bernadett is arról beszélt, hogy szükségtelen a kerítés, míg Botka László egyenesen lebontotta volna azt. Az ellenzék tehát folyamatosan hazudik, és ha hatalomra kerülnének, akkor migránsok ezreit engednék Magyarországra, és lebontanák az országot védő kerítést.” (Origo: Hazudik az ellenzék: tényleg lebontanák a kerítést)

 

A bolgároktól “lopott” Orbán?

0

Cseh sajtóértesülés szerint a bolgárok tavaly átverték az EU-t, határkerítésre költötték a másra kapott pénzt, és Orbán Viktor innen “lopta” az ötletet, hogy pénzt kérjen a magyar kerítéshez. Korábban az Európai Bizottság cáfolta, hogy az EU támogatta a bolgár-török kerítést, miközben Magyarország esetében elutasította ugyanezt.

„Nem finanszírozzuk semmilyen kerítés vagy fal építését, ahogy ezt Bulgária esetében sem tettük. Amihez az EU támogatást nyújt, az megfigyelő- és más határellenőrző rendszerek kiépítése, amelyek segítségével hatékonyabban lehet ellenőrizni az EU határait” – nyilatkozta Tove Erns, az Európai Bizottság szóvivője pénteken, majd egy másik szóvivő a fuhu.hu-nak is. Ezzel tagadták Rogán Antal múlt héten elhangzott mondatait, amelyben a Fideszes politikus lényegében kettős mércével vádolta az EU-t. „Nem lenne precedens nélküli, hiszen Görögországnak, Olaszországnak és Bulgáriának is komoly támogatást adott az Európai Unió a migrációs válsággal, a határvédelemmel összefüggésben” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy ebből kifolyólag Magyarország esetében is indokolt lenne a támogatás.

Habár a bolgár parlament 2016 szeptemberében valóban az Európai Unióhoz fordult támogatásért, és Brüsszeltől 160 millió eurót kért a videós megfigyelő rendszer kiépítésére és más műszaki fejlesztésekre, magára a kerítésépítésre nem adtak pénzt. Legalábbis Brüsszelben ezt mondják, de a Mladá fronta Dnes című cseh napilap keddi cikkében Luboš Palata saját értesüléseire hivatkozva azt állította, hogy ezt a pénzt Szófia mégis a 259 kilométer hosszúságú bolgár-török kerítés befejezésére költötte és megtévesztette az uniós ellenőröket.

Palata szerint

a magyar kormány egyértelműen a bolgároktól „lopta az ötletet” és Orbán Viktor is valami hasonlóban reménykedett,

amikor a múlt héten levelet írt Jean-Calude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének.

A bolgár és a magyar fél hivatkozási alapja lényegében azonos: mindkét ország egy nem uniós tagállammal való közös határszakaszra építette fel a kerítés, hogy így védekezzenek az illegális migráció ellen. Továbbá az újságíró is azt írta, amit az EB közölt: az elmúlt két évben Magyarország 100 millió eurónyi pénzt kapott a menekültválság kezelésére. Eddig nem volt köztudomású, hogy egy hete a bolgár kabinet

újabb 620 ezer eurós pénzügyi támogatást szavazott meg a bolgár-török kerítésrendszer kibővítésére.

A cseh lap idézte a magyar kormányt azzal kapcsolatban is, hogy ők azért építették fel a 175 kilométer hosszúságú kerítést a magyar-szerb határra, mert ezzel „nemcsak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót védi az illegális migrációval szemben”. A magyar-szerb határra épített kerítés költségei elérték a 440 millió eurót.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK