Kezdőlap Címkék Háború EU

Címke: háború EU

Háborús mellékhatás: megjöhetnek az uniós pénzek

Brüsszel a rendkívüli helyzetre való tekintettel eltekinthet attól, hogy megindítsa a jogállamiság megsértésével kapcsolatos mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen, mert az Ukrajnában folyó háború felülírja a korábbi döntéseket.

Az Európai Bíróság néhány napja döntött úg , hogy a brüsszeli bizottságnak joga van megindítani az eljárást Magyarország és Lengyelország ellen, és ezen a címen vissztarthat uniós pénzeket. Ez súlyos csapás lenne mindkét állam gazdaságának. A varsói kormány nyíltan meg is mondta: amikor Lengyelország vállalja a legnagyobb szerepet az ukrán menekültek befogadásában, akkor inkább segítségre és nem büntetésre számít Brüsszeltől.

Orbán a lengyelek farvizén

A magyar kormány kihasználhatja azt, hogy a lengyeleket Brüsszel mentesíteni akarja. A Bloomberg értesülései szerint ezért mindkét állam hozzájuthat az euro milliárdokhoz, amelyekre nagyon nagy szükségük is van, mert az Ukrajna elleni orosz agresszió óriási gazdasági kihívást is jelent minden szomszédos állam számára. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint akár ötmillióan is kivándorolnának Ukrajnából a háború miatt. A legnagyobb terhet épp Lengyelország és Magyarország vállalja. Brüsszel segítséget ígért, de hogyha kifizeti a befagyasztott összegeket, akkor ily módon is segíti a menekült probléma megoldását. Az Európai Unió még sohasem tapasztalt ilyen menekült áradatot, és nagyon valószínű, hogy a bevándorlók többsége nem tér vissza Ukrajnába hiszen ott a helyzet egyre szörnyűbb és a kibontakozás egyre messzebb van.

Magyarország tehát profitálhat a kényszerhelyzetből, de félő, hogy a Brüsszelből érkező pénzekkel sem lesz képes kezelni a gazdasági válságot, melyet az ukrajnai háború csak felerősített, de amely stagflációt és életszínvonal csökkenést hozhat a lakosság döntő többsége számára.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK