Kezdőlap Címkék Filozófus

Címke: filozófus

Orbán: Isten veled TGM!

Elment a régi szabadságharcos – fűzte hozzá a magyar miniszterelnök, akit 1990 előtt igen jó kapcsolatban állt Tamás Gáspár Miklós filozófussal. Mindketten liberálisok voltak és mindketten támadták a kommunista diktatúrát.

1988 június 16-án Tamás Gáspár Miklós beszélt az ellenzéki gyűlésen, melyen Nagy Imre meggyilkolására emlékeztek a Kádár kor végén. A rendőrök egyből rávetették magukat Tamás Gáspár Miklósra, aki nagyon sokat kockáztatott hiszen a Ceausescu féle Románia állampolgára volt, akit többször is megfenyegettek azzal, hogy visszatoloncolják szülővárosába, Kolozsvárra.

A Ceausescu házaspár kivégzése után Tamás Gáspár Miklós hazalátogatott, és találkozott régi harcos társával, K. Jakab Antallal.

“Túléltük Anti!”, “Nem éltük túl Gazsi!”

Szellemi értelemben ez sajnos igaz volt. A ragyogó műveltség és a kiváló elme foglya maradt a közép-kelet-európai múltnak, és nem vette észre az új realitást: a világot meghatározó digitális globalizációt, mely leértékelte a klasszikus európai kultúrát, melynek egyik utolsó nagy letéteményese Magyarországon Tamás Gáspár Miklós volt.

Orbán és a globalizáció

A Tamás Gáspár Miklósnál jóval fiatalabb Orbán Viktor már akkor meg kellett, hogy értse a globalizáció rendszerét amikor 35 éves korában miniszterelnök lett, és felelőssé vált egy egész országért. A pragmatikus Orbán túllépett Tamás Gáspár Miklós filozófiáján, mely a gyakorlatban használhatatlannak bizonyult. Orbán azért távolodhatott el a liberalizmustól, mert a Bokros csomag megmutatta: az egészen mást jelent egy szegény és periferikus országban mint amilyen Magyarország. A liberalizmus szebbik arcát lehet megismerni a centrumban, amely mindjárt az osztrák határnál kezdődik Európában, de a periférián ez egészen mást jelent. Kiválóan megmutatta ezt a görög válság, amely drámai életszínvonal csökkenést jelentett az eurozónához tartozó periferikus országban, amely jóval régebben volt tagja az Európai Uniónak mint Magyarország.

Tamás Gáspár Miklós a liberalizmustól visszatért a marxizmushoz, Orbán a globalizáció jobboldali bírálóihoz  csatlakozott. A globalizáció jobb és baloldali kritikusainak figyelmét elkerülte az az aprócska tény, hogy a felzárkózás azoknak az országoknak sikerült az elmúlt ötven évben, melyek nem bírálták hanem kihasználták a globalizációt: Európában Írország, Ázsiában Kína, Dél Korea és a kis tigrisek: Szingapúr, Tajvan és Hongkong.

Tiltakoznak az ELTE tanárai Heller Ágnes „lekommunistázása” miatt

0

Kovács Zoltán kormányszóvivő nevezte a világhírű filozófust „öreg, bigott kommunistának”. Heller Ágnes erre úgy válaszolt: érvelés helyett csak szidalmazásra képesek. Most az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete is kiadott egy tiltakozó közleményt.

Egy magazin közölt interjút Heller Ágnessel, amelyben a filozófus zsarnoknak nevezte Orbán Viktort. Válaszul Kovács Zoltán kormányszóvivő annyit írt ki a Twitterre: „Heller Ágnes meg csak egy öreg, bigott (és lejárt szavatosságú) kommunista.”

Erre válaszul adott ki az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete egy közleményt, amelyben azt írják: az Intézeti Tanács tagjai

a leghatározottabban tiltakoznak Kovács Zoltán kormányszóvivő megalázó, embertelen közleménye ellen,

amelyben az MTA rendes tagjával, a nemzetközi elismertségű tudóssal szemben kulturált országban megengedhetetlen hangot ütött meg.

Mint írják, „Heller Ágnes, az ELTE BTK professzor emeritusa Lukács Györgynek, az Esztétika Tanszék létrehozójának egykori tanítványa, akit

egykor éppen a kommunista rendszerrel szembeni véleménynyilvánítása miatt üldöztek el az országból.”

A közlemény szerint a professzor miniszterelnökről alkotott véleménye a politikai szabadság, és így a társadalmi nyilvánosság része, míg „Kovács szóvivő nyilvános megszólalása a személy integritásának durva megsértése. Heller Ágnes életkorának semmi köze politikai nézeteihez.”

Emlékeztetnek arra, hogy Heller Ágnes könyvei több tucat nyelven jelentek meg, ő maga számos egyetemen tanított. Mint írják, büszkék arra, hogy a kollégái lehetnek.

A közlemény szerint

„Kovács Zoltán egy magát kereszténydemokratának valló kormány szóvivője,”

és a kereszténység „fontos, szép hagyománya a bocsánatkérés”. Ezt el is várják a szóvivőtől.

A közleményt Radnóti Sándor professzor emeritus, Bacsó Béla, György Péter és Kovács András Bálint egyetemi tanár, Hammer Ferenc és Somlyó Bálint egyetemi docens írta alá.

Kovács Zoltán kirohanására Heller Ágnes is válaszolt. A Független Hírügynökségnek azt mondta:

„A magyar nyelv gazdag szótárából csak három szó jut eszükbe: komcsi, buzi, Soros-ügynök,

most a komcsit választotta Kovács Zoltán.” Szerinte érvelés helyett csak szidalmazni tudnak, és nem különösebben érdeklik az őt érő támadások. Mint mondta: most már nem árthatnak neki, ki se rúghatják.

A nap kérdése

0

Kovács Zoltán kormányszóvivő öreg, bigott kommunistának nevezte Heller Ágnes filozófust.

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint méltó egy európai kormány szóvivőjéhez ez a stílus?

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK