Kezdőlap Címkék Ellentámadás

Címke: ellentámadás

„nem halad olyan gyorsan”

Az ukrán ellentámadás „nem halad olyan gyorsan” – ismerte el Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke pénteken újságírók egy csoportjának nyilatkozva.

„Ha látjuk, hogy valami nem stimmel, akkor azt mondjuk. Senki nem fogja szépíteni” a helyzetet – folytatta, biztosítva, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei nem tanúsítottak türelmetlenséget. „Nincs nyomás, csak egy kérdés: „Hogyan tudunk még segíteni?” Mindenki megérti, hogy lehetetlen nyomást gyakorolni Ukrajnára.

Andrij Jermak szintén kizárt minden tárgyalást Moszkvával mindaddig, amíg az orosz csapatok Ukrajna területen tartózkodnak. „Az álláspontunk nagyon világos. Ezekre a tárgyalásokra gondolni is csak azután lehet, hogy az orosz csapatok elhagyják területünket. Mindenki megérti, hogy nem fogunk beszélni az oroszokkal ” – tette hozzá.

Frontvonal – 2023. június 19.

Úgy tűnik, hogy az ukrán erők szünetet tartanak ellentámadásukban, hogy átértékeljék taktikájukat – írja az Institute for The Study of War (ISW), idézve különösen az Észt Védelmi Erők Felderítő Központjának vezetőjét, Margo Grosberg ezredest, aki június 16-án azt mondta, hogy szerinte a következő hét napban nem lesz offenzíva. 

Wall Street Journal június 17-én arról is beszámolt, hogy az ukrán erők többsége az elmúlt napokban leállította előrenyomulását, mivel az ukrán parancsnokság átgondolta taktikáját. Az ISW korábban megjegyezte, hogy Ukrajna még nem kötelezte el rendelkezésre álló erőinek többségét ellentámadásra, és még nem kezdte meg fő erőfeszítéseit. A hadműveleti szünetek a nagy offenzívák általános jellemzői, és ez a szünet nem jelenti Ukrajna ellentámadásának végét.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, akitől nagyobb hatótávolságú rakétákat kért. Konkrétan

„Ukrajna képességeinek növeléséről volt szó a harctéren, különösen nagy hatótávolságú fegyverek révén”.

Az ukrán elnök arra is hivatkozik, hogy „Oroszország felgyorsítja a nyugati alkatrészeket használó rakéták gyártását”, vagyis szükségesnek tartja ugyanakkor a szankciók fokozásának szükségességére.

Ukrán tiszt tompítja az ellentámadással kapcsolatos túlzott várakozásokat

A donbászi frontra telepített ukrán tiszt óva intett attól, hogy a folyamatban lévő ukrán ellentámadást a háború befejezésének várakozásával hozza összefüggésbe. 

„Addig még hosszú az út” – mondta Szerhij Oszatsuk alezredes egy németországi szerkesztőségnek (RND) a vasárnapi előzetes jelentés szerint. Ennek ellenére pozitívan nyilatkozott az ellentámadás lefolyásáról a front szektorában – a fegyveres erők minden nap előrenyomultak.

Ha az ukrajnai háborút az első világháborúval hasonlítjuk össze, „akkor 1916-ban járunk, nem tovább” – mondta a történelemtudomány doktora. Ezt követően az első világháború még két évig tartott. A jelentés szerint Oszcsuk Csasziv Jarban állomásozik Bahmut városa közelében.

Az ukrán fegyveres erők folyamatos ellentámadására utalva a tiszt azt mondta,

nem az a cél, hogy minden egyes faluért költséges csatákat vívjanak. Ehelyett a cél az orosz csapatok bekerítése, hogy azok a bekerítéstől való félelem miatt nagy területen vonuljanak vissza. 

„De nagyon realista vagyok, látom, mivel állunk szemben. Vannak orosz hadosztályok, ők is jól képzettek és felszereltek. Modern T-90-es tankjaik vannak, nem múzeumi darabok a Vörös térről.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK