Kezdőlap Címkék Elhunyt

Címke: elhunyt

ISTEN VÉLED ÉDES DOBOS ATTILA!

80 éves korában elhunyt a 1960-as évek Táncdalfesztivájainak közismert sztárja, és rengeteg felejthetetlen magyar sláger szerzője, Dobos Attila.

A mai napig is kedvelt slágerei közül, jó néhányat hallhatunk a rádióműsorokban, megtalálhatjuk a YouTube-on: Mama, Kövek a vízparton, Isten véled édes Piroskám, Nyári zápor, Albérlet az emeleten, Annyi ember él a Földön, Minden ember boldog akar lenni, Annál az első ügyetlen csóknál… NYÁRI ZÁPOR  stb…

Dobos Attila 1941. április 27-én született és már a húszas éveire befutott énekes lett. A táncdalfesztiválok kedvencévé vált. A könnyűzenében páratlan sikereket ért el, de a fogorvosi szakmáját is folytatta egészen addig amíg el nem tiltották tőle, válaszút elé állították, hogy döntse el, orvosként vagy inkább a szórakoztatóipar tagjaként akar dolgozni. Mivel az utóbbit választotta, érvénytelenítették a diplomáját, a dalai szerzői jogainak felét pedig akkori feleségének ítélték, gyakorlatilag földönfutóvá vált, ezért Mary Zsuzsival együtt elhagyták az országot és Németországban telepedtek le.

Itthon büntetésből nem sugározták a dalait, a lemezét betiltották, az üzletekből minden példányát visszavontak. Még a rendszerváltás előtt hazajött, fogorvosként is praktizált, új táncdalfesztivált szervezett, sőt 1985-ben megjelentette második, Dobos Attila új dalai című nagylemezét. Attila négyszer házasodott, idén 2021 szilveszterén kérte meg a kezét a nála 34 évvel fiatalabb Erzsébet kezét aki végig mellette volt amikor egészségi állapota romlani kezdett. A hírek szerint, szívproblémák okozhatták a halálát. Isten veled.

Morgolódom

Nap, mint nap olvasom a kormány koronavirus.gov.hu oldalon a friss adatokat közlő cikkben a következő mondatot: „Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett.”

Az még hagyján, hogy a kormány szócsöveként is funkcionáló portálon ezt írják, de minden más, magát többre becsülő orgánum is kontrollkopival átveszi!

Nem keresek kákán is csomót, de vajon mennyivel másabb az az elhunyt aki idős és krónikus beteg, mint aki nem olyan idős és nincsen krónikus betegsége?

Az ő halálukat kevésbé kell veszteségnek tekinteni mint másokét?

Karinthy Frigyes írta az újságírásról:

„A járvány múlóban van, az újságíró diadallal jelenti: ma már csak egy ember halt meg! Szinte látom annak az egynek boldog mosolyát: ihaj, csuhaj, vége a járványnak, ma már csak én haltam meg!”

Reggeli vírusjelentés megjegyzésekkel – 2020. december 06. vasárnap

Tavaly év vége óta már több mint 66.542.389 embert fertőzött meg és  1.528.885 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. 

Magyarország

Hazánkban 6.697 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 250.278 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 162 az elhunytak száma 5.868 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 172.728 fő. 7.709 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük  656-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 50.283-an vannak.

Eddig 1.941.724 mintavételre került sor. 23 681-gyel nőtt tegnaphoz képest a tesztek száma. Azt nem lehet tudni, hogy ebből mennyi a PCR-teszt, és mennyi a gyorsteszt. A találati arány még mindig 30 százalék közelében mozog.

A pozitivitási arány közel hatszorosa a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány.

(Ez az arány jócskán meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is.)
A WHO által kívánatosnak tartott tesztelési mennyiséget eddig egyetlen szeptemberi napon érte el a közegegészségügy.

Amennyiben a mai szám nem tartalmaz nagyobb torzítást, a tesztelés gyakorlata pedig közel hasonló, mint november közepén volt, akkor a korlátozások eddig nem hozták meg a tőlük várt eredményeket, a fertőzés folyamatosan terjed.

Életének 61. évében elhunyt Diego Maradona

A Clarín nevű argentin napilap röpítette világgá a szomorú hírt: életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, akit a XX. század legjobb futballistájának választottak. Szívrohamot kapott a Buenos Aireshez tartozó Tigre városában.

Elhunyt az argentin labdarúgás legendája, Diego Maradona. Az El Pais jelentése szerint az egykori klasszis játékos két héttel azután halt meg, hogy agyműtéte után után kiengedték a kórházból.

Teljes neve Diego Armando Maradona. A futballista 1960. október 30-án született Lanúsban, Buenos Aires városától délre fekvő városban. Futballozott Argentínában, Spanyolországban és Olaszországban. Világszerte a nyolcvanas évek legjobb és minden idők egyik legjobbjának futballistájának számít.

Fiatalon kezdett focizni. 8 éves korában csatlakozott a Los Cebollitas nevű futballcsapathoz. Ez a csapat 136 egymást követő meccset nyert meg, és országos bajnokságot nyert.

14 évesen játszott az Argentinos Juniors csapatában, és 10 nappal 16. születésnapja előtt, 1976-ban debütált az argentin első osztályban. Így

ő lett a legfiatalabb játékos, aki valaha Argentína első osztályában játszott. 3 héttel később megszerezte első gólját. 4 hónappal később debütált az argentin válogatottban, így ő lett a legfiatalabb, akit beválogattak.

1981-ben Argentína egyik legsikeresebb futballklubjához, a Club Atlético Boca Juniors csapatához szerződött 4 millió dolláros díj ellenében.

Mindig arról álmodozott, hogy ebben a csapatba kerüljön. Azonnal megnyerte a csapat az országos bajnokságot.

Ezután 1982-ben a világ egyik legjobb klubjához, a Barcelonához szerződött. Akkoriban ez volt a történelem legdrágább átigazolása – 5 millió fontba, azaz 7,6 millió dollárba került. 2 évig Spanyolországban játszott, ahol 1983-ban megnyerte a Copa del Reyt. Barcelonai tartózkodása alatt Maradona sok sérülést szenvedett, és sokat harcolt a klub igazgatóival, és néha a pályán más játékosokkal.

1984-ben Nápolyba költözött, és a Napoli, a dél-olasz csapat csapatában kezdett játszani 6,9 millió fontért, azaz 10,5 millió dollárért. Így Maradona a történelem első futballistájaként kétszer is megdöntötte az átigazolási rekordot összeget.

Ezzel a csapattal Maradona ikon lett. A csapat soha nem nyerte meg az olasz bajnokságot Maradona érkezése előtt, a bajnokságban olyan csapatok uralkodtak, mint a Juventus, a Roma és a két milánói csapat. De vele együtt a Napoli 1987-ben megnyerte az olasz bajnokságot és a nemzeti kupát, 1990-ben pedig ismét megnyerte a bajnokságot. 1988-ban és 1989-ben a csapat második helyezett lett az olasz bajnokságban. Diego egy ideig a csapat kapitánya is volt.

Nápolyi tartózkodása akkor ért véget, amikor kokain birtoklása miatt letartóztatták, és a futballtól 15 hónapos felfüggesztést kapott.

Az argentin válogatottban 91 mérkőzésen 34 gólt szerzett, 1977. február 27-én a magyarok ellen mutatkozott be, az 1994. június 24-i, nigériaiak elleni világbajnoki mérkőzés jelentette az utolsót.

Meghalt Sir Sean Connery

Sean Connerry a James Bond megformálásával egy önmagán is túlmutató ikont hozott létre. Augusztusban ünnepelte a 90-ik születésnapját és október 30-án álmában érte a halál.

Tejkihordó, modell és koporsófényezőként kezdte Skóciában, és 34 évesen James Bondként lett világhírű Hollywoodban.

Az alacsony költségvetésű  Dr. No  című angol film indította el a James Bond, a 007-es ügynök sorozattal felfelé ívelő pályáján. Az első Bond sikert még további hat 007 ügynök szerep követte. Connery hét Bond-filmben alakította a 007-es ügynököt, először 1962-ben, de már 1954-ben feltűnt a filmvásznon. Karrierje kezdetén kis szerepeket játszott különböző tévé- és mozifilmekben. Kezdetben férfias külsejére alapoztak a rendezők, akik később azután felfedezték színészi erényeit is. Ő játszotta Indina Jones apját, de megjelent A rózsa nevében, amiért BAFTA-díjjal jutalmazták, az Oscar díjat pedig 1988-ban érdemelte ki az Aki legyőzte Al Caponet című filmért. Itt már nem ő alakította a főszerepet hanem egy olyan nyugdíjazás előtt álló zsarut játszik el, aki élete árán is lebuktatja a legendás maffiózót, Al Caponet.

Sean Connery a skót függetlenség híve volt

A szókimondó színészt nemigen kedvelték a londoni kormányhivatalokban, mert elszántan támogatta a skótok függetlenségének ügyét. Végül a népszavazáson csak alig maradtak alul a függetlenség hívei. A Skót Nemzeti Párt viszont évek óta vezető szerepet játszik Skóciában.

Mindennek ellenére 2000-ben Erzsébet királynő lovaggá ütötte Sean Conneryt, aki Őfelsége 007-es ügynökeként vált világhírűvé a filmvásznon.

Reggeli vírusjelentés – 2020. április 27. hétfő

A hajnali összesítés alapján az új megbetegedések száma a világban 73 ezerrel növekedett így 2.976.305 igazolt megbetegedést regisztráltak. Magyarországon 2582 regisztrált megbetegedést és 8 újabb halálesetet jelentettek, így összesen 280-ra nőtt az új koronavírus halálos áldozatainak a száma.

Budapesten regisztrálták a fertőzöttek több mint 50%-át, összesen 1286 fertőzöttet tartanak nyilván. A főváros után Pest megye (352 fertőzött), és Fejér megye (263 fertőzött)  a legfertőzöttebb gócpont.

Az Egyesült Államokban  több mint 965 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, Spanyolországban majdnem 226 ezer koronavírusos emberről tudtak, Olaszországban pedig 197 ezer, míg a franciáknál 162 ezer, a németeknél 157 ezer, Nagy Britanniában pedig 154 ezer fölé emelkedett a számuk.

  • 2582-re nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek és az elhunytak száma 280-ra emelkedett 
  • A ma reggeli  járvány világhelyzet: igazoltan fertőzöttek: 2.976.305 elhunytak: 206.685  felgyógyultak: 868.703

Meghalt Karin Dor, az egyetlen német Bond-lány

0

Hetvenkilenc évesen elhunyt Karin Dor német színésznő, az egyetlen német Bond-lány, aki a Csak kétszer élsz című epizódban szerepelt Sean Connery oldalán.

Az őt nemzetközileg ismertté tevő 1967-es James Bond-filmben Karin Dor figurája szörnyű halált hal: piranhák tépik szét.

A színésznő két évvel később Afred Hitchcock Topáz című kémthrillerében kapott szerepet, amelyben egy forró vérű kubai nőt alakított.

A dpa hírügynökség szerint Dor különösen alkalmas volt „az üldözött ártatlanság, az alaptalanul gyanúsítottak és a védelemre szoruló szépségek” szerepére, ami ideális szereplővé tette az Edgar Wallace-krimik és a Karl May-megfilmesítések számára.

Harald Reinltől, a Winnetou-filmek rendezőjétől való válás és egy rákbetegség azonban valamelyest visszavetette a karrierjét.

Később játszott Rosamunde Pilcher-megfilmesítésekben, A másik nő című 2006-os filmben pedig egy alkoholista anyát alakított, akinek lánya tudathasadásban szenved.

Szombaton búcsúznak Makk Károlytól

0

Szombaton 11 órakor lesz Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze temetése Budapesten, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 41-es parcellájában – közölte kedden a Nemzeti Örökség Intézete.

Makk Károlyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti.

A közleményben azt kérik, hogy

a gyászolók csak egy szál vörös rózsával róják le kegyeletüket.

A család külön kérése, hogy az esetlegesen koszorúra szánt összeget a Palam et Publice – Nyilvánosan Alapítvány számára utalják át.
Makk Károly életének 92. évében hunyt el augusztus 30-án.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK