Kezdőlap Címkék Bombázás

Címke: bombázás

Véget ér a tűzszünet

0

A tűzszünet meghosszabbítására és a további túszok szabadon bocsátására tett kísérletek egyik napról a másikra kudarcot vallottak.

Az izraeli hadsereg péntek reggel utasította a civileket Khan Yunisban, abban a városban, ahol Yahya Sinwar Hamász-vezér rejtőzik, hogy evakuáljanak, amikor véget ért az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet.

„Khan Yunis városa veszélyes harci övezet”

Péntek reggel a Hamász megújította Dél-Izrael felé rakétát, és nem tudott megfelelő listát adni a fegyverszüneti megállapodás meghosszabbítása érdekében szabadon engedendő túszokról, Izrael pedig bejelentette, hogy ez sérti a tűzszüneti megállapodást, és hogy a háború folytatódik.

Több mint egy órával azelőtt, hogy reggel 7 órakor véget ért volna a tűzszünet, egy rakétát lőttek ki Gázából Dél-Izrael irányába, és néhány perccel a tűzszünet vége előtt egy második rakétatűzről számoltak be.

A tűzszünet lejárta után heves összecsapásokról számoltak be Gáza városának Sheikh Radwan negyedében Gáza északi részén, és a palesztin sajtó izraeli légicsapásokról is beszámolt Gáza egész területén. Az összecsapások további területekre is kiterjedtek Gáza északi és középső részén, az izraeli légicsapások pedig az egész övezetben folytatódtak.

A gázai Hamász által irányított egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább 32 palesztin meghalt, mások pedig megsebesültek péntek reggel a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban.

Az IDF palesztin jelentések szerint röplapokat dobott a Gáza déli része fölé, és figyelmeztette Khan Yunis városrészeinek lakóit, hogy meneküljenek Rafah menedékhelyeire, és arra figyelmeztettek, hogy „Khan Yunis városa veszélyes harci övezet”.

November közepén az izraeli média arról számolt be, hogy Szinwar és a Hamász al-Kasszam brigádjainak parancsnoka, Mohammed Deif vélhetően Júnisz kánban bujkál.

Nem sokkal a tűzszünet befejezése után az IDF szóvivői egysége péntek reggel kijelentette, hogy

„a Hamasz megsértette a megállapodást, és ráadásul izraeli területre is lőtt. Az IDF megújította a harcot a Hamász terrorszervezettel a Gázai övezetben”.

A Miniszterelnökség péntek délelőtt közölte, hogy „a Hamász-ISIS terrorszervezet megsértette a megállapodást, nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy ma szabadon engedi az összes elrabolt nőt, és rakétákat lőtt Izrael polgáraira”.

„A harcokhoz való visszatéréssel hangsúlyozzuk: az izraeli kormány elkötelezett a háború céljainak elérése mellett – túszaink szabadon bocsátása, a Hamasz felszámolása és annak biztosítása, hogy Gáza soha többé ne jelentsen veszélyt Izrael lakosaira.”

A Home Front Command visszaállítja a korlátozásokat Izrael déli és északi részén

A Honi Front Parancsnoksága megszigorította a korlátozásokat a gázai határ, valamint a libanoni és szíriai határ közelében élő közösségekre vonatkozóan péntek reggel, nem sokkal a tűzszünet vége előtt.

A gázai határ közelében lévő közösségekben különböző korlátozó intézkedéseket vezettek be.

A Hamász az Egyesült Államokat hibáztatja, amiért „zöld utat” adott Izraelnek a háború folytatására

A Hamász által irányított gázai kormányzati médiairoda reagált a tűzszünet végére, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „zöld utat adott (Izraelnek) a háború folytatására, tekintet nélkül a háborús törvényekre, valamint a nemzetközi és humanitárius törvényekre”.

„Palesztin népünknek joga van arra, hogy minden eszközzel megvédje magát, és joga van szabadságot és függetlenséget szerezni, megalapítani palesztin államát Jeruzsálem fővárosával, és teljesen eltávolítani a megszállást földjeikről a nemzetközi és az ENSZ-szel határozatokkal összhangban.”

Izrael háborúban – reakciók

Irán tapssal fogadta a Hamász offenzívát: „Támogatjuk ezt a büszke „Al-Aqsa Flood” hadműveletet, és biztosak vagyunk abban, hogy az ellenállási front is támogatja ” – mondta Yahya Rahim Safavi, a Forradalmi Gárda tábornoka, akit az ISNA ügynökség idézett.

Az „ellenállási front” kifejezés Iránban a palesztin, libanoni, szíriai és más Iránhoz közel álló, Izraellel, az Iszlám Köztársaság esküdt ellenségével szemben álló mozgalmakra utal.

Nasszer Kanani, a külügyminisztérium szóvivője is üdvözölte a Hamász offenzívát az ISNA-nak adott interjújában.

„Az ellenállás eddig látványos győzelmeket aratott a hadművelet során

– tette hozzá, és a palesztinok Izrael elleni harcának „ragyogó pillanatának” nevezte ezt.

A Hamász offenzíva „új lapot nyitott a megszállókkal szembeni ellenállás és fegyveres műveletek történetében a megszállt területeken ” – mondta Kanani. Teherán azonban még mindig nem reagált azokra a felvételekre, amelyeket a Hezbollah – egy iránbarát libanoni mozgalom – állít a szerzőnek.

twitter.com

A Fehér Ház szerint „túl korai lenne megmondani”, hogy Irán „közvetlenül részt vesz-e” a Hamász által Izrael ellen indított offenzívában, és az Egyesült Államoknak ebben az értelemben „nincs jele” – mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője. mondta szombat. Hozzátette azonban, hogy „nem kétséges”, hogy a Hamaszt „finanszírozta, felszerelte és fegyverezte” többek között a teheráni rezsim.

Moszkva aggodalmát fejezte ki a „helyzet hirtelen romlása miatt az izraeli-palesztin konfliktus övezetében”. „Felszólítjuk a palesztin és izraeli feleket az azonnali tűzszünetre, az erőszak lemondására és a szükséges önmérséklet megnyilvánulására” – mondta Maria Zakharova orosz diplomáciai szóvivő. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes és a Kreml közel-keleti és afrikai megbízottja azt mondta, hogy „kapcsolatban áll” minden érintett féllel.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint azonban Oroszország „már kihasználja, és valószínűleg a jövőben is ki fogja használni a Hamász izraeli támadásait, hogy csökkentse az Egyesült Államok és Nyugat támogatását és figyelmét Ukrajnára”. Emiatt az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek inkább a „palesztin-izraeli rendezés” kidolgozásán kellett volna elfoglalniuk, ahelyett , hogy Oroszország ügyeibe „avatkoznának” , és katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának.

Orosz támadások károkat okoztak a zaporizzsjai kórházban

Az orosz csapások az éjszaka folyamán megrongáltak egy kórházat Zaporizzsjában – közölte Olekszandr Sztaruk, a régió kormányzója a Telegramon.

Az ellenség ismét megtámadta Zaporizzsja külvárosait. A rakéták ezúttal a kórház közelében csapódtak be. Szerencsére emberek nem sérültek meg, de ez az épületről sajnos nem mondható el. Több tucat betört ablak.

A támadások akkor történtek, amikor Oroszország legutóbbi vízlépcsője 40 év után először leállította Ukrajna összes atomerőművét – amelyek közül az egyik Zaporizzzsjában található.

Volodimir Zelenszkij a Financial Timesnak elmondta, hogy az e heti bombázások 80 vagy 90 éve nem látott helyzetet teremtettek:

„ez az Egyetlen európai ország A kontinensen, ahol egyáltalán nem volt világítás.”

Ukrajna kormánya által ellenőrzött részén minden atomerőmű újra üzemel, és csatlakozik a fő elektromos hálózathoz – közölte az ország energiaszolgáltatója, az Ukrenergo.

Volodimir Kudrickij vezérigazgatója azt mondta, hogy

„Most az energiarendszer teljesen integrált, minden régió össze van kötve. Újra be van kapcsolva az Európai Unió energiarendszerébe… A meg nem szállt területen található mindhárom atomerőmű működik…

Egy-két napon belül elérik a szokásos tervezett kapacitásukat, és várhatóan vissza lehet térni az ütemezett áramszünetekre a vészhelyzetek helyett” – mondta Kudrickij, aki  arra is biztatta az ukránokat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak az energiával.

A november 23-i rakétatámadás azt jelentette, hogy Ukrajna elvesztette az atom-, hő- és vízerőművek áramellátását.

Csütörtökön visszakapcsolták az orosz kézen lévő hatalmas zaporizzsjai erőművet – közölte az ukrán Energoatom atomenergia-vállalat.

A béke hetek, a tűzszünet néhány nap, evakuálás lassan

Az Oroszországgal folytatott béketárgyalások legalább „néhány hétig” tarthatnak, bár a jelek szerint Moszkva álláspontja „elfogadhatóbbá” vált – mondta Mihajlo Podoliak ukrán elnök tanácsadója, aki részt vesz a béketárgyalásokon. 

A tárgyalások kulcsfontosságú kérdései közé tartozik a biztonsági garanciák, a tűzszünet, az orosz csapatok kivonása és a „vitatott területek politikai rendezése” – mondta a Bloomberg TV – nek adott interjújában pénteken.

„Ez a folyamat elhúzódhat”  – mondta Podoliak, tekintettel az egymást kölcsönösen kizáró pozíciók számára.

„Vannak olyan engedmények, amelyeket biztosan nem fogunk tenni. Nem adhatunk fel egyetlen területet sem”

– mondta a tárgyalások résztvevőjeként.

Míg a teljes békemegállapodásra jutni néhány hétig tarthat, addid „ami néhány napon belül megtörténhet, az egy tűzszünet”, amely több humanitárius folyosót nyit meg – mondta Podoliak.

Az Ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója szerint

„az orosz hadsereg nem áll harcban az ukrán hadsereggel – csak a civilekkel áll háborúban”.

Szerinte az orosz hadsereg azt a taktikát alkalmazza, hogy „a nagyvárosokat körülveszi, cirkálórakétákkal és légibombákkal bombázza annak érdekében, hogy humanitárius enklávékat hozzon létre”.

„A szíriai vagy afgán háborús forgatókönyvet próbálják megvalósítani Ukrajnában” – mondta Podoliak.

Emlékeztetni kell arra, hogy Oroszország a csapatok bevetése előtt tagadta Ukrajna megtámadásának szándékát, de most azt állítja, hogy csak a katonai infrastruktúrát rombolja le, bár a lakónegyedeket is lebombázza, és egész városokat ostromol.

Így Mariupolban a város otthonokk mintegy 80%-át elpusztították az orosz támadások, naponta 50-100 bombát dobtak a városra, és a lakosok nem tudták elhagyni a várost, pincékben és bombaóvóhelyeken ültek. 350.000 emberből csupán 40.000 elhagyhatta a várost.

Ukrajnában a helyzet… – 2022. március 09.

Folytatódnak Oroszország rakétatámadásai az ukrán városok ellen. A városok bombázása a  civilek százanak halálát okozza, és milliókat kényszerít otthonaik elhagyására. A háború a csatatéren túl is egyre több áldozatot követel.

Sokan jelentős változást reméltek a korábbi bejelentéstől, mely szerint a két ország külügyminiszteri találkozójára kerül sor csütörtökön törökországi Antalayában. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mutatja az irányváltás jeleit, valószínűleg maga sem tudja hogyan lehetne arcvesztés nélkül visszavonulót fújnia még mielőtt az Oroszország elleni szankciók olyan mértékű elégedetlenséget váltanak ki a lakosság körében amelyet már nem lehet a külföldről jövő információk blokkolásával elnyomni. Ne felejtsük el ez a háború az információs hadviselés is amiben az oroszok igencsak le vannak maradva az Egyesült Államok mögött. Ne legyenek kétségeink az USA  minden fronton érvényesíti ebbéli fölényét, és ezt a fajta hadviselést nem lehet a háború kiterjesztésére elégséges oknak tekinteni. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy erre az orosz haderő nem is lenne képes.

Arra viszont a jelenlegi körülmények között az eddigi katonai kudarcokkal és az elszánt ukrán ellenállással szembesülve számítani lehet, hogy az orosz haderő „megkétszerezheti” és fokozhatja a polgári lakosság elleni támadásait.

Milliók próbálnak menekülni a háború elől, ugyanakkor az ukrán katonaság és polgári katonák minden erejükkel ellenállnak az orosz támadásokkal szemben.

Kijev, a két héttel ezelőtti modern európai metropoliszból  mára erődvárossá változott melyet egész éjjel folyamatos rakéta- és bombatámadások érnek.

Barikádvárossá vált a déli kikötővárosban, Odesszában is. A nyugati Lviv városa szintén hosszú küzdelemre készül.

Erdogan újabb menekült hullámmal fenyegetőzik

Szíriában az orosz légierő folyamatosan bombázza az Asszad kormány ellenfeleinek állásait Idlib tartományban. A bombázás megijeszti a polgári lakosságot, mely ezer számra menekül el Törökországba. „Ezt a terhet már nem tudjuk elviselni !” – hangsúlyozta Erdogan török elnök. Aki 6 milliárd eurót kap azért, hogy török területen tartsa a szír és más menekülteket.

A törökök maguk szeretnének uralkodni Idlib tartományban, melyet az amerikaiak részben kiürítettek. A kurdokat, akik korábban az USA leghűbb szövetségesei voltak, Trump elnök magukra hagyta. Ennek következtében a kurd milícia lepaktált Asszad szír elnökkel, aki szintén maga szeretne uralkodni Idlib tartományban mondván ez Szíria része! Az oroszok támogatják Asszad elnököt, aki csak akkor indítja meg a csapatait, ha az orosz légierő már megtisztította ott a terepet.

Mi lesz az orosz-török szövetséggel?

Kezdetben Erdogan elnök Asszad megbuktatására törekedett Szíriában, ahol egy vele szövetséges vezetőt látott volna szívesen. Miután kiderült, hogy Asszad elnök megőrzi hatalmát Oroszország és Irán támogatásával, Erdogan is váltott és lepaktált az oroszokkal. Akiktől az amerikaiak ellenkezése ellenére megvette az Sz 400-as rakétavédelmi rendszert. Vagyis szemfordult Trump elnökkel, hogy megmutassa Törökország szuverén politikát folytat a Közel Keleten. Minthogy azonban az oroszok továbbra is kitartanak Asszad elnök mellett, ezért Erdogan kutyaszorítóba került. Ezért is látogatott nemrég Washingtonba, ahol úgy fogadták mint régi kedves barátot. De nem adtak neki semmit hanem európai „barátait” ajánlották a figyelmébe. Ezért fenyegetőzik új menekült hullámmal Erdogan elnök, aki Európával akarja megfizettetni nem épp sikeres politikájának az árát.

Egyhónapos fegyverszünetet javasolnak Szíriában

0

Az ENSZ és az amerikai külügyminisztérium javasolja ezt. Az amerikaiak közben a szíriai rezsim katonáit bombázták, miután a kormánycsapatok ismét civilekre támadtak és állítólag vegyi fegyvert is bevethettek.

Az amerikai külügy közleménye szerint az Egyesült Államokat megdöbbentik azok a nemrégiben nyilvánosságra került jelentések, amelyek szerint

az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket alkalmazott.

A közlemény elítélte az egyre szélesebb körű bombázásokat, amelyek az elmúlt 48 órában több tucat civil halálát okozták. A rezsim csapatai civil célpontokat, kórházakat is bombáznak a felkelők által uralt területeken.

Előtte az amerikai hadsereg a szíriai kormánnyal szövetséges csoportokat bombázta, miután mintegy 500 fegyveresük támadást indított Deir-ez-Zór tartományban az ellenzéki erők és a kíséretükben lévő amerikai katonai tanácsadók ellen. Amerikai katonák szerint

a légicsapásokat önvédelemből rendelték el,

és mintegy 100 katonát öltek meg.

A szíriai kormány elítélte a légicsapást.

Amerikai források szerint a kormánycsapatok igyekeznek elfoglalni azokat a területeket, beleértve az olajmezőket is, ahonnan a felkelők kiűzték a dzsihádistákat az elmúlt hónapokban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet azt közölte:

legalább 58 civil, köztük több gyerek meghalt,

miután a kormánycsapatok a felkelők kezén lévő Kelet-Gútát bombázták. A területet ostromgyűrűbe zárták, az ENSZ szerint súlyos az élelmiszerhiány és hiányos az orvosi ellátás is.

Megint gyerekek haltak meg egy szíriai orosz bombázásban

0

Legalább 38-an meghaltak, köztük sok nő és gyerek, miután orosz repülők légicsapást hajtottak végre Deir-ez-Zór tartományban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint több tucatnyian megsérültek, és

a halálos áldozatok száma még növekedhet,

mert többen a sérültek közül válságos állapotban vannak. Sokan el is tűntek.

A tartományban két irányból támadják az Iszlám Állam állásait: egyrészt az oroszok által támogatott kormányerők, másrészt a mérsékelt felkelők. A harcok miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az elmúlt hónapban több tízezren váltak földönfutóvá.

A kormányerők és a velük szövetséges oroszok a dzsihádisták elleni harcot arra is felhasználják, hogy közben a mérsékelt felkelőket is támadják.

Mérsékelt felkelőket bombáztak az oroszok Szíriában

0

Az Aszad-rezsimet támogató orosz légierő a mérsékelt felkelők állásait bombázta az ország keleti részén. Az oroszok tagadják ezt, az amerikaiak viszont megerősítették.

Korábbi kép egy szíriai bevetésre induló orosz bombázóról
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, mérsékelt felkelőket tömörítő lázadószervezet most először közölte, hogy oroszok bombázták állásait, korábban a rezsim csapatait vádolták ezzel.

Az oroszok tagadták a vádat, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon azonban közleményben jelentette be, hogy

orosz harci gépek egy Deir-ez-Zór közelében lévő célpontot támadtak,

ahol az SDF harcosai és az őket támogató szövetség tanácsadói tartózkodtak. A közlemény szerint az SDF több fegyverese megsebesült, a tanácsadók közül nem sérült meg senki.

A közlemény szerint

„az orosz lőszerek olyan helyre csapódtak be, amelyről az oroszok tudták, hogy ott az SDF fegyveresei és a szövetség tanácsadói tartózkodnak”.

Deir-ez-Zór környékén vannak az utolsó, még az Iszlám Állam kezén lévő területek Szíriában, hivatalosan az SDF, a kormánycsapatok, és az őket támogató oroszok is ellenük harcolnak.

Az SDF közleménye szerint jelentős győzelmeket érnek a dzsihádisták ellen, de

„egyesek meg akarják akadályozni csapataink előrenyomulását”.

A szíriai rezsim csapatai korábban is többször támadták a mérsékelt felkelőket a dzsihádisták elleni harc ürügyén, sőt, Aszad-elnök többször is megpróbálta összemosni a mérsékelt és a szélsőséges felkelőket.

A szíriai felkelés 2011 márciusában békés tüntetésekkel kezdődött, majd, miután erre a kormány brutális erőszakkal válaszolt, háborúba fordult. A káoszt kihasználva jelent meg az Iszlám Állam az országban. A dzsihádisták erősödéséhez az is hozzájárult, hogy

Aszad rengeteg, korábban fogva tartott iszlámistát kiengedett a börtönből,

hogy később „bizonyítsa”, ők lázadnak ellene.

A háborúban több százezren meghaltak, és több millióan menekültek el otthonukból.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK