Kezdőlap Címkék Bezos

Címke: Bezos

A világ leggazdagabb asszonya

Mackenzie Scott, az egykori Mrs. Bezos 68 milliárd dolláros vagyonával megelőzte Európa leggazdagabb asszonyát, a L’Oréal örökösnőjét a Bloomberg dollár milliárdos listáján. Persze ez még a New Yorki tőzsde lejtmenete előtt volt…

Válás amerikai módra

Mackenzie Scott férje részvény pakettjének az egynegyedét kapta meg az Amazonban 2019-es válóperes során. Egyáltalán nem alaptalanul hiszen alapító anyja volt a sikeres internetes kereskedő cégnek, amely a korona vírus járvány miatt megsokszorozta forgalmát és profitját. És persze a részvényeinek értékét. Jeff Bezos kapcsán nemrég tudatta a Bloomberg milliárdos indexe, hogy a vagyona meghaladta a 200 milliárd dolláros álomhatárt. Ex neje most a 12-ik leggazdagabb ember a világon.

1,7 milliárd dollár jótékony célra

Mackenzie Scott azok közé a szupergazdagok közé tartozik, akik úgy érzik: a vagyon kötelezettségekkel is jár a társadalommal szemben. Az ex Mrs. Bezos júliusban közölte, hogy 116 alapítványnak juttat összesen 1,7 milliárd dollárt. Négy alapítvány olyan egyetemeket támogat, amelyeknek a diákjai szinte kizárólag feketék. A Black Life Matters mozgalom többször is fölvetette, hogy a színesbőrűek márcsak azért is hátrányba kerülnek az Egyesült Államokban, mert nem juthatnak színvonalas oktatáshoz. Obama elnök is úgy tudta elvégezni a Harvard egyetemet, hogy pozitív diszkriminációt alkalmaztak, vagyis figyelembe vették, hogy színesbőrűek csak nehezen juthatnak be a nagy presztízsű egyetemre.

Mackenzie Scott már tavaly jelezte, hogy csatlakozik az amerikai milliárdosoknak ahhoz a kezdeményezéséhez, amely vagyonuk jó részét jótékony célra fordítja. Ezt eredetileg Bill és Melinda Gates találta ki, de csatlakozott Warren Buffett is, aki idős kora ellenére még mindig igen aktív befektető a tőzsdén. Ex férje, a világ leggazdagabb embere egyelőre nem írta alá a dollár milliárdosoknak ezt a kezdeményezését – írja ezzel kapcsolatban a CNN portálja.

Karanténban király a házhozszállítás

Az Amazon alapító atyja gyarapítani tudta vagyonát a válság kellős közepén is. Miközben a szupergazdagok  milliárdokat veszítettek, a világ leggazdagabb embere növelni tudta vagyonát.

Jeff Bezos-nak 6 milliárd dollárral van többje mint az év elején. A miértre könnyű a válasz: az Amazon az internetes kereskedés királya. Ez pedig óriási üzletet jelent akkor amikor az emberiség fele valamiféle karanténba zárva él a korona vírus járvány miatt.

A Business Insider karantén gazdaságnak nevezi a mostani helyzetet , amely hónapokig elhúzódhat – ha a kínai előzményeket vesszük figyelembe. Egyébként Jack Ma, az Alibaba alapító atyja Ázsia leggazdagabb embere lett ugyanebben az időszakban, mert az internetes kereskedés mindenütt fellendült a világon.

117 milliárd dollár

A Bloomberg dollár milliárdos listáját ezzel vezeti Jeff Bezos, aki nejével együtt alapította meg az Amazont. A válóper során 35 milliárd dollárt kapott az asszony, de Jeff Bezos így is a világ leggazdagabb embere maradt. Sőt az egyetlen, akinek a vagyona a nagy tőzsdei összeomlás után is meghaladja a 100 milliárd dollárt. Pedig nemrég sokan ünnepelték Európa leggazdagabb emberét, Bernard Arnault-t, aki szintén átlépte a bűvös 100 milliárdos határt. Hol tart most a francia luxus koronázatlan királya? Továbbra is bronzérmes, de a vagyonát “mindössze” 74 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg. Az ezüstérmes Bill Gates, a Microsoft végleg nyugdíjba vonult alapító atyja, aki 97,98 milliárd dolláros vagyon tulajdonosa.

Jeff Bezos egy garázsból startolt

A Business Insider felidézi, hogy az Amazont 1994-ben egy garázsban alapították meg. Most pedig 100 ezer új munkatársat vesz fel olyan időkben amikor mindenütt elbocsátások vannak az Egyesült Államokban.

Jeff Bezos igen kemény munkaadó: amikor az Amazon alkalmazottak egy csoportja sztrájkba lépett, mert egészségügyi védőfelszerelést követelt a koronavírus ellen, akkor a munkabeszüntetés vezérét kirúgták a cégtől!

Jeff Bezos nem az egyetlen cégvezér, aki profitált a karantén gazdaságból – jegyzi meg a Business Insider. Eric Yuan, a Zoom főnöke 4 milliárd dollárral növelte vagyonát, de így se került be a szupergazdagok közé. Mivel foglalkozik a Zoom? Videó konferenciákat szervez mind cégeknek mind pedig családoknak hiszen a karantén gazdaságban ez lett a kapcsolattartás egyik legfőbb formája mindenütt a világon.

Van akinek 10 milliárdot is megér

Tíz milliárd dollár a klímaváltozás ellen. Ennyit költ a Bezos Earth Found alapítvány tudósok, nem kormányzati szervezetek támogatására annak érdekében, hogy “reális megoldásokat kínáljanak a probléma megoldására”. Ezt Jeff Bezos Instagramon hozta a világ tudomására: “ez Földünk legnagyobb problémája! Azon dolgozunk, hogy a klímaváltozás káros hatásait leküzdjük, és felerősítsük a kedvező változásokat”.

Az Amazon főnök a világ leggazdagabb embere annak ellenére, hogy nemrég elvált és neje 35 milliárd dolláros vagyonnal távozott.

130 milliárd dollár

Ennyire becsülik Jeff Bezos jelenlegi vagyonát, mert a tőzsdék jól teljesítenek a korona vírus járvány ellenére is. Ebből 10 milliárd dollár nem is tűnik olyan soknak. De vajon nem üzleti befektetésről van-e szó? Ennek járt utána a Verge nevű portál, amelynek feltűnt, hogy ellentétben a Microsoft alapító atyjával, Bill Gates-szel Jeff Bezos nemigen jeleskedett az adakozás terén. 2017-ben ugyan Twitteren tudatta a világgal, hogy szándékában áll jótékonysággal is foglalkozni, de ezt nem részletezte. 2018-ban a hátrányos sorsú gyerekek óvodai nevelésére adott pénzt olyan körzetekben, ahol a közoktatás színvonala kívánnivalót hagy maga után az Egyesült Államokban.

Ez nem üzlet, non profit alapítvány

Ezt erősítette meg a Verge portál kérdésére Jeff Bezos egyik munkatársa, aki a Bezos Earth Found-nál dolgozik. A tervek szerint nyártól kezdődne a pénzek kiosztása kizárólag szakmai alapon. Az üzleti szféra nem kap egy centet sem. Az egész pénzt a tudomány támogatására fordítják illetve nem-kormányzati szervezetek támogatására valamint jótékonyságra. Nem várnak tőle üzleti hasznot.

Mindez természetesen szorosan összefügg az adórendszerrel az Egyesült Államokban: bizonyos százalékban le lehet írni az üzleti nyereségből azokat a pénzeket, amelyeket valaki jótékony célokra fordít. Bill Gates jótékonyságának is jelentős részben ez az alapja. Igaz, hogy a Microsoft alapító elnöke, aki ma már nyugdíjas, azt is jelezte: szívesen fizetne több adót az Egyesült Államokban, ahol Trump elnök adócsökkentő politikát folytat míg demokrata ellenfelei a gazdagok progresszív megadóztatását tervezik.

Bomba jó éve volt a világ leggazdagabb 500 emberének

0

Mintegy 1000 milliárd dollárral nőtt a Bloomberg Billionaires Index 500 tagjának vagyona az idén – elsősorban a tőzsdei árfolyamok emelkedése miatt. Ki járt jól és ki járt rosszul?

Jeff Bezos, az Amazon társtulajdonosa és menedzsere a világ leggazdagabb embere lett: november végére elérte a 100 milliárd dolláros vagyont. Ez mostanra egy kicsit csökkent, de így is van mit a tejbe aprítania. Az eddigi első helyezett, Bill Gates rendszeresen nagy összeget utal át a Bill és Melinda Gates Alapnak, ezért elveszítette az első helyet. Hasonló a helyzet Soros Györggyel is, aki 18 milliárd dollárt adott a Nyílt Társadalom alapnak. Emiatt vissza is esett a Bloomberg Billionaires Index 195. helyére – 8 milliárd dollárral.

Bár Mark Zuckerberg is nagy összeget utalt át különböző alapítványoknak, de a Facebook alapító elnöke így is kiváló évet zárt: 22,6 milliárd dollárral nőtt a vagyona vagyis egyetlen évben 45%-ot nyert.

A nagy nyertesek közé tartoznak az ázsiai és ezen belül is a kínai milliárdosok. Most először fordult elő, hogy lefőzték az Egyesült Államokat. A 38 kínai dollármilliárdos 177 milliárd dollárral növelte a vagyonát, vagyis egyetlen évben 65 százalékkal.

A legnagyobb vesztes kétségkívül a leggazdagabb arab: Al-Valid bin Talál herceg Szaúd-Arábiából. A herceget sivatagi búvóhelyéről hurcolta el a korrupcióellenes különleges rendőri kommandó, mely a trónörökös, Mohamed bin Szalman herceg utasításait követte. A nagy modernizációs álmokat szövögető herceg pénzszűkében szenved, hiszen az olaj ára távol van a régi csúcsoktól, ráadásul az OPEC tagjai önkéntesen mérsékelik a kitermelést és az exportot. Ezért egyszerű megoldást eszelt ki a trónörökös: begyűjtötte az oligarchák egy részét. Csak azután engedte őket szabadon, hogy vagyonuk jelentős részéről lemondtak. A Bloomberg úgy értesült, hogy Al-Valid Talál herceg olcsón szabadult: 1,9 milliárd dollárt kellett befizetnie az államkasszába. Így is maradt neki 17,8 milliárd dollárja. Más források szerint a leggazdagabb arab csak 7 milliárd dollár lefizetése után nyerte vissza a szabadságát.

A közép-kelet-európai térség nemigen van jelen a Bloomberg Billionaires Index listáján, de azért az ínyenceknek feltűnt, hogy Csehország második leggazdagabb embere, Andrej Babiš lett az ország miniszterelnöke, akinek a vagyonát a Forbes magazin 4 milliárd dollárra becsülte.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK