Kezdőlap Címkék Bántalmazás

Címke: bántalmazás

Súlyos bántalmazás egy Baranya megyei szociális intézményben

0

Erős hangvételű jelentést tett közzé Székely László ombudsman egy fogyatékossággal élő emberek otthonául szolgáló Baranya megyei intézmény vizsgálatát követően. A TASZ bejelentése folytán indult ellenőrzést követően nem zárható ki, hogy a TASZ által jelentett megalázó bánásmód, bántalmazás megtörtént. A Biztos felkérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki az eseteket.

Nevének elhallgatását kérő bejelentő panasszal fordult egy Baranya megyei intézménnyel szemben a TASZ-hoz, amelyben sivár lakókörülményekről és embertelen bánásmódról számolt be. Beadványához több kép-, és hangfelvételt is csatolt, amelyeken a bentlakók fizikai és verbális bántalmazása látható. A jelentés is megerősítette,  hogy a mellékelt filmanyagok egyikén egy, az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható. Egy másik felvételen párbeszéd hallható arról, hogy korábban, hogyan ütlegeltek egy bentlakót, miközben ütések és kiáltozások is hallhatóak. Egy további, fürdetés közben készült felvételen, egy gondozónő fürdet egy férfit, akit többször megüt, szavakkal megaláz, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik a sorára ruha nélkül.

A bejelentő a következményektől való félelem miatt nem járult hozzá a videók közléséhez. Tekintettel arra, hogy rendszerszintű problémák feltárására, a bejelentő adatainak titokban tartására és az intézménybe való előzetes bejelentés nélküli vizsgálatra egyedül az ombudsmannak van hatásköre, ezért a TASZ a biztoshoz fordult, és kérte a panasz kivizsgálását. Az ombudsman munkatársainak helyszíni vizsgálata során az intézményvezető arról számolt be, hogy az agresszió nem jellemző az intézményben sem a lakók egymás közötti viszonyában, sem az ápolók részéről. Ugyanakkor kérdésre elmondta, hogy nem zárható ki a bántalmazás léte, nincs bent egész nap az intézményben, így nem kontrollálhatja szüntelenül az intézményben történteket. Az ombudsman vizsgálata nem tudta kizárni, hogy a TASZ által jelentett megalázó bánásmód, bántalmazás megtörtént-e. A biztos felkérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki az eseteket.

A biztos részben megalapozottnak találta a körülményekre vonatkozó panaszokat

A személyi feltételek tekintetében a mozsgói otthon a többi telephelyhez képest stabilnak mondható, azonban a vizsgált intézményben, mint a szociális szférában általánosan egyre nagyobb problémát jelent a szakképzett gondozók hiánya. A napjainkban tapasztalható szakemberhiány már az intézmények működését veszélyezteti.

A jelentés nem erősítette meg, hogy seprűvel mosdatnák a lakókat. Azt azonban megállapította, hogy négyből egy mosdóban van meleg víz, ahol alacsony a víznyomás, továbbá, hogy a mosdók nem teljesen akadálymentesek, ami sérti az egyenlő hozzáférés elvét.

A biztos a lakók magánszférájának sérelmét is megállapította amiatt, hogy egyes lakószobákat közösségi programokra is használnak.

120 perc – 2018. január 19. 8:00

0

Ma lesz a diáktüntetés
Délután 4 órára a Parlament elé várják az oktatás helyzete miatt tiltakozni akaró diákokat, délelőttre pedig fórumokat szerveztek azoknak, akik csatlakoznak a Ne menj suliba! felhíváshoz. A szervezők arra kérték az akcióban résztvevőket, hogy fényképezzék le magukat, és töltsetek fel a fotókat #január19 hahstaggel, és írják le, milyen oktatási rendszert szeretnének Magyarországon. Az iskola helyetti délelőtti nyilvános fórumok eseményoldalát a Facebookon lehet megtalálni.

Soron kívül vizsgálja az ügyészség az Elios-ügy iratait
Megérkeztek az iratok, soron kívül vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését a Pest Megyei Főügyészség. A döntés rajtuk áll, hogy elrendelik-e a nyomozást az Elios Zrt.-t érintő közbeszerzések ügyében. (RTL Klub)

Megvádolták a 13 gyereküket fogva tartó kaliforniai házaspárt
Kínzással vádolják azt a házaspárt, aki évekig tartotta fogságban, illetve éheztette és bántalmazta 13 saját gyerekét – közölték a helyi hatóságok. A sajtótájékoztatón a kerületi ügyész arról beszélt, hogy David Turpin és felesége, Louise Turpin horrorisztikus módon bánt a gyerekekkel: ütötte és fojtogatta őket, miközben a szükséges orvosi ellátást és táplálékot megtagadta tőlük. A pár ártatlannak vallja magát. (Guardian)

Első gyerekével várandós Új-Zéland miniszterelnöke
Az ország első női kormányfője, Jacinta Ardern a Twitteren jelentette be hogy terhes, a baba júniusban születik, és párja, Clarke Gayford marad otthon vele. A szülés utáni hat hétben Winston Peters miniszterelnök-helyettes lesz az ügyvezető kormányfő. Kiderült, hogy Ardern már tudott a várandósságáról, amikor a szeptemberi választásokat követően a kormánykoalícióról tárgyalt. (MTI)

Ez volt ma – 2018. január 9.

0

Fokozatosan emelkednek a fizetések az áruházláncokban, hónapok óta rühfertőzés terjed egy budapesti kórházban, elévült a Polanski elleni egyik vád, és az EU brexit utáni költségvetéséről tárgyaltak Brüsszelben.

Kúsznak felfelé az áruházi bérek

A nagy munkaerőhiányra válaszul fokozatosan emelkednek a fizetések az áruházláncokban, bár jelentős különbségek tapasztalhatók, bár nehéz a tájékozódás, mert sok cég nem közöl adatokat a bérekről. A változatos összetételű alapbér plusz juttatások alapján az adatokat nyilvánossá tevő láncok közül a legrosszabbnak a Tesco ajánlata látszik, pedig az áruházlánc a sztrájkok után béremelésben állapodott meg a szakszervezetekkel.

Betegek és ápolók lettek rühesek a fővárosi kórházban

A Szent Margit Kórház ápolási osztályán több beteg és ápoló is rühes lett. Egy dolgozó szerint már október óta küzdenek a fertőzéssel. A Jobbik később közleményt adott ki a hírre reagálva, ebben azt írják, hogy a kormány szégyene, hogy ilyesmi megtörténhet egy magyar kórházban.

Jogerős: két évre börtönbe megy Geréb Ágnes

Két tragikus otthonszülési eset évek óta húzódó pere fejeződött be azzal, hogy elutasította a perújítási kérelmet a Fővárosi Ítélőtábla kedden, így jogerős a Geréb Ágnes ügyében 2012-ben hozott ítélet.

A Jobbik útja – 3. A zsidózástól a „zsidósimogatásig”

A Jobbikról szóló cikksorozatunk harmadik részében azzal foglalkoztunk, hogyan jutott el a rasszistának és antiszemitának tartott párt a különböző botrányai keresztül a néppártosodás igényével odáig, hogy elnöke, Vona Gábor már gesztusokat is kész tenni a hazai cigányság és zsidóság felé.

Elévült a Polanski elleni egyik vád

Nem emel újabb vádat Roman Polanski ellen a Los Angeles-i ügyészség, mivel az 1975-ben történt szexuális zaklatás, amelyről a közelmúltban tett feljelentést az áldozat, már elévült. Októberben jelentették fel a most 84 éves filmrendezőt. Egy nő azt állította, hogy Polanski tízéves korában, egy fotózáson molesztálta őt. Polanski, aki ellen 1978 óta van érvényben elfogatóparancs egy másik ügy miatt Amerikában, ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat.

Korrupció miatt előzetesben az egykori vezérkari főnök

Letartóztatták a 66 éves Fang Fenghui tábornokot, és korrupció miatt vizsgálatot indítottak ellene. Fang Fenghui a Központi Katonai Tanács illusztris tagja volt. A fegyveres erők legfelső vezetésének átvilágítását Hszi Csinping elnök rendelte el.

Nehéz helyzetbe kerül az EU költségvetése a brexittel

Nagy-Britannia kiválásával már nem elég, ha a tagállamok a GDP 1 százalékát fizetik be az EU-nak – erről volt szó azon a brüsszeli konferencián, amelynek fő témája a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés volt. Lázár János kijelentette, hogy Magyarország kész a GDP 1,2 százalékára emelni a hozzájárulását.

Öt évet is kaphatnak a hajléktalant kirabló gyerekek

A legidősebb támadó is csak 15 éves volt, amikor tavaly ősszel összevertek egy utcán élő embert.  

A fiatalok október 9-én este, egy XVII. kerületi trafóháznál figyeltek fel a hajléktalanra. Egyikük – egy 15 éves fiú – felvetette társainak, hogy mivel úgy tudja, hogy a férfinál szokott lenni pénz, azt el kellene venni tőle. Ezután mind az öten odamentek a sértetthez, és azonnal

bántalmazni kezdték, miközben azt kiabálták, hogy adja át az értékeit.

A hajléktalant mind az öt fiú bántotta: volt, aki ütötte, és volt, aki rugdosta. Végül átkutatták a szatyrait, valamint a bevásárlókosarát, amiben két doboz cigit találtak. A zsákmányt elvitték, elosztották és elszívták.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Részlege a fiatalkorú elkövetőkkel szemben csoportosan elkövetett rablás miatt emelt vádat. Akár öt év börtönt is kaphatnak, de a két legfiatalabb elkövetőre javítóintézeti nevelést indítványozott az ügyészség.

A gyerekek szeme láttára kínozta, és majdnem megölte élettársát

0

A 34 éves kecskeméti férfi válogatott módszerekkel, hónapokon át kínozta a nőt, volt olyan, amikor közösen nevelt gyerekeik szeme láttára.

A vádlott és élettársa egy kecskeméti tanyán laktak, ahol közösen nevelték négy saját gyermeküket, valamint az élettárs korábban született fiát. Kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt 2016 őszén megromlott, mert a fejébe vette, hogy a nő a rokonaival megcsalja őt. A rendszeres veszekedések miatt a nő el akart költözni a gyermekekkel otthonról, élettársa azonban ebbe nem egyezett bele.

Tavaly októberben kezdte el a férfi bántani a nőt, miután az félelmében elismerte, hogy kapcsolata van a férfi testévérével. Egy baseballütővel többször megütötte, majd egy hőlégfúvóval kétszer megégette az arcát. A nő haját is levágta 3 milliméteresre, hogy elcsúfítsa.

Ezután

a férfi megtiltotta a nőnek, hogy egyedül elhagyja a tanyát,

és októberben többször is megverte, illetve meg is késelte a lábán. Olyan is történt, hogy vontatókötéllel összekötötte a nő nyakát és bal lábát, majd a földön húzta és ököllel ütötte a fejét. Ezeknek a bántalmazásoknak a gyerekek még nem voltak tanúi.

Pontosan egy éve viszont a gyerekek előtt is megkínozta a férfi élettársát: az egyik gyermekkel behozatott egy csőfogót, és azzal ütötte a nőt. Közben azt is mondta, hogy a nő lassan, kínok közt fog „megdögleni”. Élettársa vérét a férfi a lányukkal töröltette fel, és egy kést is behozatott a megfélemlített gyermekkel. A késsel többször megvágta a nő combját, és egy cigarettacsikket is elnyomott a kézfején a verések mellett. A nap folyamán a vádlott hol abbahagyta, hol újra kezdte a kínzást.

A nő többször kérlelte a vádlottat, hogy legalább ne a gyerekek előtt verje. A vádlott november 12-én délelőtt a rokonaival el is vitette a gyerekeket, de előtte rájuk parancsolt, hogy hallgassanak. Miután kettesben maradt élettársával, folytatta a verést, és kikötötte a kanapé karfájához, hogy ne tudjon elszökni.

Mikor a férfi felhívta a nő testvérét, és közölte, hogy meg fogja ölni élettársát, kihívták rájuk a rendőröket. A rendőrök a férfit elfogták, az életveszélyes állapotban lévő nőt pedig kórházba szállíttatták.

Ha nem részesült volna orvosi ellátásban, akkor vérmérgezésben, illetve csonttörések és a vérveszteség miatt meghalt volna.

A kiemelt jelentőségű ügy vádlottja előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, és a főügyészség több súlyos bűntettel is vádolja. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete mellett, a nő sanyargatásával, a személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint kiskorú veszélyeztetésével is. A tárgyalás a Kecskeméti Törvényszéken lesz.

Több száz millió gyerek volt már erőszak áldozata

0

A UNICEF jelentése szerint a 2-4 év közötti gyerekek háromnegyede, azaz 300 millió kislány és kisfiú tapasztalt testi vagy lelki erőszakot. A jelentés szerint a világon 15 millió, 15-19 év közötti lányt bántalmaztak szexuálisan, legtöbbször a partnerük, rokonaik vagy barátaik. Csak minden századik kér segítséget.

A tanulmány szerint Kamerunban a legrosszabb a helyzet, ahol minden hatodik lány és minden 25. fiú volt már nemi erőszak áldozata.

Az Európai Unióban minden 14., 15 évnél fiatalabb lányt ért már szexuális erőszak.

Az adatok szerint a bántalmazott lányok 90 százaléka ismerte támadóját.

A jelentés azt is megállapítja: a 2-4 éves kisgyerekek háromnegyede, azaz világszerte 300 millió kislány és kisfiú tapasztal meg testi vagy verbális erőszakot az őt nevelőktől.

“A gyerekek elleni erőszak nem kímél senkit és nem ismer határokat.

Babák arcába ütnek, kisfiúkat és kislányokat kényszerítenek szexuális cselekedetekre, fiatalokat ölnek meg saját lakóhelyükön.

A gyerekeknek világszerte okozott sérelmek aggodalomra adnak okot” – mondta Cornelius Williams, a UNICEF gyerekvédelmi osztályának vezetője.

Az iskolákban és oktatási intézményekben is tapasztalható erőszak. Csupán 59 országban létezik törvény az erőszakmentes nevelésről, sok országban továbbra is verhetik a tanárok a gyerekeket.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK