Kezdőlap Címkék Azeri

Címke: azeri

Azeri számlák: tiltakoznak a pártok

Felháborító, hogy az MNB és a NAV után az ügyészség sem hajlandó érdemben foglalkozni a „rejtélyes” azeri számlák ügyével – szögezi az MSZP közleménye. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a hatóságok annak ellenére sem indítottak vizsgálatot, hogy egy nemzetközi újságírószervezet 13 ezer oldalnyi dokumentumban tárta fel az ügyet, amelynek 9 millió dollár értékben vezethetnek szálai Magyarországra.

 

Az állami szervek nem érzik kötelességüknek, hogy feltárják és tisztázzák, hogyan került Magyarországra sok millió dollár, valamint hogy mi lett ennek a pénznek a sorsa. Az állami szerveket az sem érdekli, hogy mi az összefüggés az utalások és az azeri baltás gyilkos kiadatása között – sorolja a szocialisták portálunkhoz eljuttatott közleménye, amely szerint a hallgatás a legbeszédesebb:

immár egyértelmű, hogy el akarják tussolni az ügyet, és ezzel beismerik a nyilvánvaló kapcsolatot a pénzmozgások és a kiadatás között.

A Nemzetbiztonsági bizottság azonban teljesíti kötelezettségét és folytatja az ügy érdemi feltárását – ígérik a szocialisták. Mint emlékezetes, a bizottság elnöke a szocialista Molnár Zsolt.

Az azeri korrupciógyanú ügyben született feljelentéskapcsán a Jobbik véleményét ezúttal Staudt Gábor országgyűlési képviselő fogalmazta meg budapesti sajtótájákoztatóján. Eszerint

a magyar hatóságok a diktatúrákra jellemző módon kezelik az olyan korrupciógyanús ügyeket, amelyekben a kormánypártok érintettek lehetnek,

miközben az ellenzék ellen akár a törvényeken átlépve is készek fellépni. Erre példa az azeri korrupciógyanús pénzmozgások ellen tett korábbi feljelentések sorsa.

DK: A Fideszes ügyészség nem üldözi, hanem pártolja a bűnt?

0

Az ügyészség nem vizsgálja az azeri baltás gyilkos kiadásával összefüggeni látszó pénzmozgások ügyét, mert a tranzakcióról nincs hivatalos tudomása, a pénzmosás kivizsgálása pedig egyébként is a NAV-ra tartozik.

Ezt válaszolta képviselői kérdésre Polt Péter, az immár jogerős bírói ítélet szerint is Fideszesnek nevezhető Legfőbb Ügyészség vezetője.

Érdekes módon 2009-ben a már de facto akkor is Polt Péter irányítása alatt működő Legfőbb Ügyészség hivatalos tudomás nélkül,

egy Magyar Nemzet-cikk alapján nyomozást indított az elhíresült sukorói telekcsere ügyében.

A koncepciós per és a szégyenletes bírói ítélet nyomán két ártatlan embert be is börtönöztek.

A baltás gyilkos kivásárlásáról a sajtóban megjelent tudósításokkal viszont Dunát lehetne rekeszteni, a sajtóértesüléseket azonban Polt Péter ez alkalommal nem tekinti elegendő alapnak nyomozás megindítására.

Figyelemre méltó továbbá, hogy az ügyben a hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés és befolyással üzérkedés alapos gyanúja is fölmerül, mely bűncselekmények vitathatatlanul az ügyészség hatásközébe tartoznak, a legfőbb ügyész azonban a NAV-ra mutogat.

Forrás: Vadai Ágnes, DK

LMP: A legfőbb ügyész nem látja el a feladatait

0

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez. Kérdése arra vonatkozott, hogy az ügyészség lépett-e bármit az azeri guruló dollárok magyarországi banki tranzakcióival kapcsolatban.

Az LMP szerint a legfőbb ügyész ismét nem csinált semmit.

Az LMP képviselőjének kérdése arra tért ki, hogy történt-e bármilyen hatósági intézkedés akkor, amikor az azeri Ramil Safarov kiadása, illetve a magyar és azeri kormány képviselőinek találkozói idején gyanús, offshore-hátterű pénzügyi tranzakciók történtek, amelyek a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásáról szóló törvény hatálya alá esnek.

Polt Péter legfőbb ügyész válasza szerint, mivel hivatalosan semmilyen megkeresés nem érkezett, ezért konkrét hatósági intézkedés nem történt az ügyben.

Az LMP álláspontja szerint a válasz három dolgot jelenthet: Polt Péter valóban nem tudott hivatalosan semmit a hétmillió dolláros offshore tranzakciókról: ebben az esetben újfent igazolta, hogy alkalmatlan a feladatának ellátására.

Ha viszont tudott a tranzakcióról, és nem jelezte azt a kormányzati szerveknek, ismét bebizonyította felkészületlenségét és hozzá nem értését.

Amennyiben viszont tudott a tranzakcióról és jelezte is azt, akkor a büntetőjogi felelőssége merül fel, amelyért a 2018-as rendszerváltás után a független igazságszolgáltatás felé kell elszámolnia.

DK: Orbán érintett az azeri baltás gyilkos ügyében

0

Egy jelentéshez benyújtott módosító indítványról szavaztak tegnap az Európai Parlament plenáris ülésén, amelynek értelmében ki kell vizsgálni az európai politikusok azeri pénzalapból történt megvesztegetéséről szóló információkat.

A módosító indítványt 578 szavazattal 19 ellenében – köztük a Fideszes képviselők „nem” szavazatával – fogadta el a testület.

A Demokratikus Koalíció úgy véli, az azeri baltás gyilkos kiengedése és az ezzel egy időben Azerbajdzsánból Magyarországra utalt, majd itt

nyomtalanul eltűnt hétmillió dollár fényében érthető, de árulkodó a Fideszes képviselők szavazata.

Ha az eddig napvilágra került összefüggések nem beszélnének már önmagukért, ez mindenképpen mutatná a Fidesz legfölső vezetésének és személyesen Orbán Viktornak az érintettségét az ügyben.

A DK azt kívánja megtudni a miniszterelnöktől, ki utasította a Fidesz EP-képviselőit a „nem” szavazatra, egyeztették-e álláspontjukat a magyar kormánnyal, és hogyan viszonyult az EP néppárti frakciója Fideszes tagjainak erre a meglehetősen félreérthetetlen szavazására.

A DK külön kíváncsi Orbán személyes véleményére a tegnap történtekről.

 

A magyar állam jó pénzért eladott egy gyilkost

0

Régóta azt hiszem, hogy már semmiféle illúzióm nincs Orbán Viktorral és a Fidesszel kapcsolatban, azt gondoltam nincs olyan gazemberség, amelyet ne tudnék elképzelni róluk. És most ismét csalódnom kell magamban; nem tud olyan mélyre szállni a képzeletem, mint amit a valóság produkál. Mind ezidáig azt gondoltam, hogy azért adják ki a baltás gyilkost Orbán és Szíjjártó haverjának, az azeri diktátornak, hogy ezzel az undorító gesztussal tovább mélyítsék Orbán és Aliev örök és megbonthatatlan barátságát.

És most kiderül, hogy annak hátterében, hogy a magyar állam kiadta a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak – ahol azonmód szabadon engedték és azóta is nemzeti hősként ünneplik -, egész egyszerűen magánszemélyek adásvételi ügylete áll, a kiadással egy időben ugyanis dollármilliók landoltak egy kibogozhatatlan tulajdonosi hátterű magánszámlán. A pénzt pedig az az Azerbajdzsánban bejegyzett alapítvány utalta át, amelyet azért hoztak létre, hogy

dollármilliárdokat költsön újságírók és politikusok megvesztegetésére

azért, hogy az azeri diktátort és az általa működtett diktatúrát kedvező színben tüntesse fel külföldön.

A magyar állam tehát jó pénzért eladott egy gyilkost, az ezért kapott pénz pedig csak olyasvalakinek a számláját hizlalhatta, aki döntést hozhatott a kiadatásról. Márpedig tekintettel az ügy súlyára nehéz elképzelni, hogy a kiadatással kapcsolatos – óriási nemzetközi felháborodást kiváltó – döntést nem személyesen Orbán Viktor hozta meg. A dollármilliók néhány – könnyen körülírható – magánszemély számláját gyarapítják, a lemoshatatlan szégyen az országé. Az ilyesmit hívják a tengeren túl lator államnak.

Forrás: Vásárhelyi Mária, Facebook.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK