Brit választás: Orbán köpönyeget fordított

0
1597

Orbán gratulált Boris Johnsonnak a sikeres Brexitet ígérő választási győzelemhez. Korábban még a kiválás ellen hirdetést is megjelentetett brit újságban.

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Boris Johnson brit kormányfőnek a Konzervatív Párt tegnapi választáson elért fölényes győzelméhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken. Ez eddig a szokásos „kötelező kör” a diplomácia udvarias világában.

Csakhogy Orbán – legalábbis a közlemény tanúsága szerint – telegramjának nagy részében már tovább gondolta az eredményt, és a Brexitről elmélkedett. Ahogyan Boris Johnson is ezt emelte ki, nevezetesen, hogy ezzel a nagy arányú felhatalmazással január végéig az ország ki tud lépni az EU-ból.

„Ez az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a demokrácia csak a választók akaratára épülhet” – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte a magyarok nagy érdeklődéssel és szimpátiával követték a britek küzdelmét. A „szimpátiára” semmi bizonyíték sincs, a pár napja közölt felmérés alapján éppenséggel az EU átlagánál nagyobb arányban uniópárti az ország, és a mostaninál is erősebb közösséget szeretne.

Gratulálok Önnek, hogy sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani – írta Orbán most.

Pár nappal a Brexit-népszavazás előtt, 2016. június 20-án a magyar kormány hirdetést jelentetett meg a nagy példányszámú konzervatív brit napilapban, a Daily Mailben.

„A döntés az önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként” – üzente a briteknek Orbán. Ilyen formában az EU kormányai részéről egyedüliként szólt bele a referendumba. (A hirdetés akkori árfolyamon 21,1 millió forintba került – írta meg három éve a Privátbankár.

Az akkori orbáni álláspont az volt, hogy Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg. És Európa erősebb a britekkel, és mi örülünk annak, ha velük egy szövetségben lehetünk. Persze lehet, hogy azoknak van igazuk, akik szerint az egyik legnagyobb nettó befizető kihullását akarta megakadályozni azzal, hogy az egyik leginkább Brexit-párti lapban közöltetett hirdetést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .