Bravúros győzelemmel jutott tovább a válogatott a férfi kosárlabda Eb-n

0
997

Hatalmas küzdelemben 80-71-re legyőzte a magyar válogatott a házigazda románokat Kolozsváron, a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon.

Vojvoda Dávid
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Komoly tétje volt a meccsnek: a csehek elleni szenzációs győzelemnek köszönhetően (48 év után nyert először Eb-n meccset a magyar válogatott) már előre lehetett tudni, hogy amennyiben a magyar csapat nyer, akkor továbbjut a csoportból, de még egy szoros vereség esetén is esély marad erre. A hazai pályán szereplő Románia eddig győzelem nélkül állt az Eb-n.

Román hármasokkal és magyar ziccerekkel indult a meccs, 6-6-ig fej-fej mellett haladt a két csapat. Ezután azonban sorra kimaradtak a magyar hárompontosok, 12-6-ra elmentek a románok. A hetedik triplakísérletnél aztán Vojvoda Dávid megtörte az átkot, utána pedig a legjobb magyar kosaras,

a csehek ellen is szenzációsan játszó Hanga Ádám percei következtek.

A szünet előtt az ő ziccerével fordított a magyar csapat, a második negyed elején pedig az ő és Vojvoda kosarainak köszönhetően 23-15-re sikerült elhúzni.

Ezután Keller látványos zsákolása ellenére feljöttek három pontra a románok, Vojvoda 2+1 pontja kellett ahhoz, hogy kicsit meg lehessen nyugodni. Sokat számított az is, hogy a legjobb román kosaras, Moldoveanu pontszerzésben nem, csak lepattanózásban jeleskedett. Az viszont nem segített, hogy a triplák továbbra sem mentek: az első 11 magyar kísérletből csak egy ment be.

Keller Ákos
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Idegesen játszott mindkét csapat, percekre megmaradt az öt pont körüli különbség. Vojvoda és Keller ekkor úgy gondolta, demoralizálni kellene egy kicsit a románokat:

másodszor is látványos alley-oop zsákolást hoztak össze,

majd a 13. triplakísérlet újra szerencsét hozott, ezt Hanga Ádám dobta be, amire a románok egy szép zsákolással válaszoltak.

A második negyedet öt ponttal nyerték a magyarok, így a félidő 38-32-es vezetéssel zárult. Feltűnő volt az is, hogy sokkal jobban szedte a magyar csapat a lepattanókat: 24-15-re vezetett ebben is az első félidő végén.

A második félidő egy román sportszerűtlen hibával kezdődött, Keller azonban kihagyta mindkét büntetőjét, mint ahogy több magyar dobás is kimaradt. A románok jobban támadtak, fel is jöttek két pontra. Újabb magyar tripla maradt ki, de aztán jó védekezés mellett a nyáron Barcelonába igazoló

Hanga Ádám percei következtek: előbb befejezett két lerohanást, majd egy betörés után dobott kosarat. Vojvoda kosara pedig már tízpontos magyar vezetést jelentett.

Hanga Ádám
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezután viszont megint több dobás kimaradt (16-ból 2 sikeres triplakísérletnél jártak a magyarok), így a románok megint közelebb tudtak jönni, 48-44-re zárkóztak fel. Hanga keze is megremegett, egyik büntetőjét kihagyta, Mandache viszont úgy dobott hármast, hogy még oda is ütöttek neki: a sikeres büntetővel egy pont lett a különbség.

Hanga és Vojvoda viszont megmutatta klasszisát:

előbbi bevágott egy triplát, utóbbi pedig támadóhibát harcolt ki. Sok volt a fault, a románok kicsit jobban büntetőztek, de Mandache betörésére Vojvoda hasonlóan válaszolt. A negyed leglátványosabb jelenete a végére maradt, Keller adott egy sapkát a szinte észrevehetetlen Moldoveanunak, ráadásul a legvégén Vojvoda dobott egy hármast, így a harmadik negyedet is a magyarok nyerték. 60-52 volt az állás – a 60 magyar pontból 40-et Hanga és Vojvoda dobott.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az utolsó 10 perc kihagyott kosarakkal kezdődött mindkét oldalon, de aztán Vojvoda újabb látványos kosarával megint tíz pont lett a különbség. Az egyre növekvő fáradtságot jelezték a sorozatos faultok, de a románok több büntetőt is kihagytak. Rosco Allen pillanatai jöttek: egy triplával 12 pontosra növelte a különbséget, majd labdát szerzett a magyar palánk alatt.

A dobások egyre kevésbé sikerültek,

a lepattanózás viszont továbbra is sokkal jobban ment, mint a románoknak,

ennek köszönhetően volt, hogy egymás után négyszer is próbálkozhatott a magyar csapat, így nem csökkent a különbség.

Kevesebb mint négy perccel a vége előtt két sikeres büntetővel 69-62-re tudtak feljönni a románok. Eilingsfeldnek ez nem tetszett, ezt egy triplával jelezte, Mandache ugyanígy válaszolt. Vojvoda újabb betörése után az utolsó két perc 9 pontos magyar előnnyel kezdődött.

A kisebb pihenő után visszatérő Hanga remek betörése után Moldoveanu ki is pontozódott, aztán azonban Keller ellen már másodszor fújtak támadóhibát. Román büntetők után hatpontos magyar előny maradt. A bedobás után erősen faultgyanúsan szereztek labdát a románok, a ziccert pedig nem hibázták el, így

négypontos magyar előnnyel indult az utolsó perc.

A románok nem faultolták, hagytak, hogy a magyarok passzolgassanak. Allenre jött ki a dobás, és bár elrontotta, a lepattanónál Hanga kiharcolt egy szabálytalanságot, majd mindkét büntetőjét bedobta. A román támadás kimaradt, Vojvoda leszedte a lepattanót, ekkor persze már jött a fault. Vojvoda mindkét büntetőjét bedobta, fél perccel a vége előtt nyolc ponttal vezetett a magyar csapat – a meccs gyakorlatilag eldőlt.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A végeredmény 80-71 lett.

Az egyaránt klasszisteljesítményt nyújtó Vojvoda Dávid és Hanga Ádám végül 26 illetve 25 ponttal zárta a meccset.

A magyar csapat továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

A meccs után az M4-nek Hanga Ádám azt mondta, olyan meccs volt, amire vártak és “nagyon boldogok vagyunk”. Vojvoda Dávid pedig arról beszélt, hogy nehéz egy ilyen meccs után értékelni, át kell gondolni, mi is történt. Azt is mondta:

“egy csoda volt, amit műveltünk.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .