Borkai kilovagolt a MOB-ból

0
1310

Borkai Zsolt két napja nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A győri polgármester a tornászok delegáltja volt szervezetnek.

Borkai Zsolt keddtől már nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak – közölte a MOB. Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, ügyét ezzel lezártnak tekintik. A korábbi MOB-elnök a Magyar Torna Szövetség delegáltjaként volt MOB-tag. Vagyis a tornászoknak kellett intézkedniük a visszahívásról, amit a MOB tudomásul vett.

Egyelőre bizonytalan, hogy Borkai olimpiai járadékával mi lesz.

A Borkai-botrány után az ellenzék soraiban többen felvetették, hogy az olimpiai bajnokhoz méltatlan életvitel miatt vissza kellene vonni az élete végéig járó havi juttatást. (Ennek összege az előző évi bruttó átlagkeresethez arányosul, jelenleg a 35. életévüket betöltő olimpiai bajnokok esetében 297 ezer forint.)

Ennek esetleges megvonásáról a MOB tudatta, hogy az olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta. Az olimpiai járadékok megállapításának, folyósításának, vagy azok megszüntetésének kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján

a MOB-nak nincs hatásköre eljárni

– tudatták.

A közleményből azonban kiderül, hogy a MOB-ot megkapta Steinmetz Ádám, a Jobbik parlamenti  képviselőjének (vízilabda olimpiai bajnoknak) törvényjavaslatát, amelynek véleményezését kérte. A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogják küldeni a képviselőnek.

Steinmetz egy mondatos törvénymódosítása már olvasható a parlament honlapján „Az olimpiai járadék erkölcstelen életmóddal történő összeférhetetlenségének megállapításáról” címmel. Ebben az áll, hogy megvonható az életjáradék attól, „akivel szemben – büntetlen előéletére tekintet nélkül – a Magyar Olimpiai Bizottság Etikai Bizottsága megállapítja, hogy olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen és az olimpikonok társadalmi megítélését rombolja”. (A sporttörvény jelenleg két okot említ az érdemtelenség miatt a járadék megvonására: az illető büntetett előéletű lett vagy büntetlen előéletű, de akivel szemben a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátást alkalmazott a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltéig.)

Mindezek tudatában azonban a MOB a közlemény elején azt írta, hogy „a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintik”.

Borkai Zsolt az 1988-as szöuli olimpián lólengésben lett aranyérmes. 2010 és 2017 között volt a MOB-elnöke, de – miután alulmaradt Kulcsár Krisztiánnal szemben – tagja maradt a szervezetnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .