„Bizalmi kézbe” kerül a TV2 csoport?

0
1285
Forrás: magyartakarek.blog.hu

Adótervezés, rugalmas, hatékony konstrukció: ezeket írja magáról az a vagyonkezelő, amelynek kezébe kerülhet a TV2 csoport, a kormányközeli Takarékbank vezetője, Vida József útján. Az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő igazi „háttérhatalmi” cég: ötszáz éves zsidó bankárcsalád.

Vida József érdekeltségébe kerülhet a TV2 médiacsoport – ezt maga Vida közölte az MTI-vel hétfőn. Mint mondta, a médiapiacon bővítené magán üzleti érdekeltségeit Vida József, aki megbízottjai útján előrehaladott tárgyalásokat folytat a TV2 Média Csoport Zrt. megvásárlásáról.

A TV2-t Andy Vajna szerezte meg néhány éve, és tavaly év végén nem került be a kormányzati gigaholdingba, a 476 orgánumot tömörítő Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítványba, amelyeket tulajdonosai „önként” ajánlottak fel ingyen. Halála után elkezdődtek a találgatások a TV2 jövőjéről.

A Fidesz-közeli bankcsoport

A 14 társadóval rendelkező kereskedelmi csatornahálózat az ügylettel az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő cégéhez kerülne, a tárgyalások előrehaladásától és eredményétől függően a tranzakció júniusban zárulhat le. Az ügyletet üzleti titokként kezelik, ennek megfelelően a tárgyalások lezárásáig a felek nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni.

Vida a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 15. legbefolyásosabb hazai üzleti döntéshozó a Manager Magazin 2018 júniusában felállított TOP 101-es listáján.

A Takarékbank egyike azon pénzintézeteknek, amelyek szeretnék megvenni

az eladósorban lévő Budapest Bankot, s amelyről azt beszélik a piacon, hogy idővel a Mészáros Lőrinc többségi érdekeltségében lévő MKB Bankkal egyesülve válna az OTP riválisává teljes kormányzati háttértámogatással.

Saját magának adná a TV2-t

Az Abaraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., ahogyan magukról írják, az új Polgári Törvénykönyv új jogintézményének nyomán alakult meg. A bizalmi vagyonkezelés a nyugati államokban már korábban elterjedt módja a befektetések és a vagyontranszferek kezelésének. A vagyonkezelés megoldást nyújthat különböző vagyongyarapítási, vagyonmegőrzési, illetve hasznosítási célok eléréséhez, de jó megoldás lehet akkor is, ha a vagyon nagysága vagy összetétele miatt a hasznosítás külön szakértelmet kíván.

A 2017-ben alapított

Abraham Goldmann egyik tulajdonosa maga Vida József

Gál Miklós és az Arthur Bergmann Jogi-, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. mellett. Alkalmazottja nincs a vagyonkezelőnek. Legutóbbi, 2017-es beszámolója alapján adózott eredménye 116 millió 188 ezer forint volt, osztalékot nem fizetett a 186,188 milliós saját és 70 milliós jegyzett tőkéjű társaság.

Magukat bemutató bevezető írásukban ismertetik a bizalmi vagyonkezelő célját, hasznát. Eszerint ennek három szereplője van: a vagyonrendelő, a bizalmi vagyonkezelő és a kedvezményezett. A vagyonrendelő a vagyon tulajdonosa (ebben az esetben Vida lesz, ha megveszi a TV2 csoportot), aki meghatározott feltételekkel átadja vagyonának tulajdonjogát a bizalmi vagyonkezelőnek.

A vagyonrendelő dönt a bizalmi vagyonkezelővel kötött szerződésben arról, hogy ki legyen a kedvezményezett, illetőleg megjelölheti a kedvezményezetteknek egy meghatározott csoportját is. Sőt, az sem kizárt, hogy maga a vagyonrendelő legyen a kedvezményezett. Vagyis Vida, ha akarja, saját magának adhatja a kedvezményezetti jogosultságot. További lehetősége a vagyonrendelőnek, hogy nem nevez meg kedvezményezettet, és feljogosíthatja a vagyonkezelőt, hogy ő maga rendelkezzen a kedvezményezett személyéről.

Látható tehát, hogy a bizalmi kezelés intézménye gyakorlatilag

lehetővé teszi egy vagyon(tárgy) jogi és gazdasági tulajdonosának elkülönülését

– fogalmaz az Abraham Goldmann.

Kimenekíti a hitelezők elől?

Garanciális szabály a vagyon megőrzése érdekében, hogy a bizalmi vagyonkezelőnek a vagyont más vagyoneszközöktől elkülönülten kell nyilvántartania. Főszabályként

a vagyonrendelő hitelezői nem léphetnek fel a kezelt vagyonnal szemben,

csak ha a vagyonkezelő egyben kedvezményezett is. Ehhez tudni kell, hogy a TV2 csoport súlyosan veszteséges, évente több milliárdos deficitet „termel” a rengeteg állami hirdetés dacára. Egyik hitelezője éppen az MKB Bank mintegy hatmilliárd forinttal.

A bizalmi vagyonkezelés a gazdasági életben számos cél megvalósítására lehetőséget biztosító rugalmas, hatékony és differenciálható konstrukció, amely

megoldásokat, adótervezési lehetőséget biztosíthat mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára

– ajánlja magát a vagyonkezelő.

A névadó Abraham Goldmann a szélsőjobbos gondolkodásmód tipikus céltábla-figurája lehetne. Története a megbízhatóság és diszkréció története. A szorgos, kitartó munkájáról és megbízhatóságáról saját korában és környezetében közmondásossá vált Abraham, egy anconai zsidó kereskedő második fiúgyermekeként látta meg a napvilágot. A pontos évszám sajnos nem maradt fenn, de biztosra vehető, hogy valamikor 1505 és 1507 között született – mutatja be „ősét” a cég. Az alapoktól kezdő bankárdinasztia, amelynek hagyományát, ami megbízhatóságon, a kitartó, szorgalmas munkán, valamint a tudás helyi keretek között történő valós tapasztalatokra épülő alkalmazásán nyugszik, máig őrzik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .