Benzinkupecekkel üzletelő rendőrök a vádlottak padján

0
1770

Havi több millió forintot tettek zsebre azok a feketéző üzemanyagkereskedők, akikkel szemben most emelt vádat az ügyészség. A banda két éve bukott le, hamarosan bíróság elé állítják őket.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést, ami arra utalhat, hogy a megfigyelt rendőrök vezették el a nyomozókat a bűnözőkhöz.

Az ügy első és másodrendű vádlottja korábban egy budapesti benzinkúton dolgozott kútkezelőként, a munkaviszonyuk azonban 2011-ben megszűnt. Az utcára került alkalmazottak nem szerették volna elherdálni megszerzett tudásukat és tapasztalatukat. Megkeresték a tankerek sofőrjeit, és meggyőzték őket, hogy az általuk szállított benzinből, gázolajból alkalmanként fejtsenek le néhány száz litert.

Eleinte még csak eldugott helyeken verték csapra a tankokat: a sofőrök letértek az előírt útvonalról, majd az előre megbeszélt helyen kisebb hordókba szívták a naftát. Az üzlet jól ment, de igazán akkor futott fel, amikor 2012 elején az üzemanyagárak rekordokat kezdtek döntögetni. Előbbi literje 451, utóbbi 449 forint körül volt a csúcson. A vásárlók tehát egyre többen lettek, az utcai hordózgatás pedig egyre veszélyesebbnek bizonyult. Így került a képbe a harmad- és negyedrendű vádlott. Egy zugkutat alakítottak ki, ahol rejtett, földalatti tartályból tankolhattak a vevők.

Az üzlet nagyságát jelzi, hogy 2014 májusa és 2015 áprilisa között minimum 36 ezer liter talált gazdára a feketepiacon. Az ár 280 és 310 forint között mozgott, így könnyen kiszámítható, hogy ezalatt a néhány hónap alatt is 11 millió forint forgalma volt a kereskedőknek. Legalábbis ennyi bizonyítható az ügyészség szerint.

Az első négy vádlott tehát az üzletet bonyolította, az ötödrendű a sofőr volt. Az összesen nyolc vádlottból három rendőr, ők rendszeresen vásároltak a zugkúton, noha pontosan tudták, honnan származik a hajtóanyag.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség öt vádlottat bűnszervezetben, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, a rendőröket üzletszerűen elkövetett orgazdasággal vádolja.

A Terrorelhárítási Központ elfogásról készített videóját itt nézhetik meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .