Az orbanizálódás európai változata

0
1052
Zeitung "Die Presse" Photo: Michaela Bruckberger

„Már nem annyira csoda, hogy Orbán pártja még mindig az Európai Néppárt tagja: az ENP egyre jobban közeledik Orbánhoz, ahelyett, hogy kényszerítené őt a demokratikus alapelvek betartására.”

A Die Presse osztrák konzervatív lap rámutatott: európai szinten és a tagállamokban egyaránt megfigyelhetők kísérletek a civil szervezetek létalapjainak megnyirbálására, és ez ellen teljes határozottsággal fel kell lépni. A napjaink autokratái által folytatott politikai elnyomás mindig ugyanazt a mintát követi: az ellenfelek diszkreditálása, támadás az állami intézmények ellen, a kritikus média semlegesítése, és nyomásgyakorlás a civil szervezetekre.

Ez a világban sok helyen jelentkezik, de néhány éve Európa közepén is látható: Magyarország Orbán Viktor alatt e fejlődés éllovasává lett. A cikk leírta a civil szervezetekkel kapcsolatos magyarországi fejleményeket az

„orosz mintára készült”

vonatkozó jogszabály elfogadásától kezdve, és hangsúlyozva, hogy azokat a szervezeteket támadták a legélesebben, amelyek a menekültekkel foglalkoztak, és amelyek tagjainak a menekültválság idején emberfeletti teljesítményt kellett nyújtani, nem csak azért, mert „az állam alkalmatlannak bizonyult”, hanem mert sokszor egyenesen akadályozta a megoldásokat.

„A segélyszervezetek és önkéntesek az állam és a demokrácia pillérjei, és néha a hatalmasok nélkülözhetetlen korrigálói”

– írta a lap. Ausztriában Wolfgang Sobotka belügyminiszter szintén támadásra készül a civil jogok ellen: a bécsi repülőtér új pályája körüli ítéletek nyomán támadta a független bíróságokat, és még mindig meg akarja nyirbálni a gyülekezési jogot. Andrä Ruprechter „életminiszter” kényszeríteni akarta a civileket, hogy az első fillértől tárják fel a kapott adományokat, vagyis tegyék meg azt, ami a pártok számára kifejezetten nem kötelező. Ez az indítvány a heves tiltakozások miatt kudarcba fulladt, de egyáltalán nem biztos, hogy a választások utáni új többségi viszonyok között nem kerülnek újra az asztalra hasonló ötletek.

Az Európai Parlament szeptemberben szavazott az Európai Néppárt (ENP) indítványáról, hogy vonják meg az anyagi támogatást azoktól, akik „igaztalanságokat terjesztenek”, és akiknek céljai „ellentétben állnak az EZ alapvető értékeivel” „Ez nem más, mint az orbanizálódás európai változata” – írta a lap. Az indítványt – amelyet az osztrák Néppárt képviselői támogattak – végül leszavazták. „Már nem annyira csoda, hogy Orbán pártja még mindig az Európai Néppárt tagja: az ENP egyre jobban közeledik Orbánhoz, ahelyett, hogy kényszerítené őt a demokratikus alapelvek betartására” – mutatott rá a konzervatív lap, majd feltette a kérdést:

„Mi a válasz Ausztria és Európa fokozódó orbanizálódására?

Határozott ellenállást kell tanúsítani minden kísérlet ellen, hogy lábbal tapossák a demokratikus alapjogokat, megnyirbálják a civil szervezetek létalapját, mert sok ilyen szervezet Európa, csak éppen egy szociálisabb és környezetvédőbb Európa érdekében dolgozik. A korlátozásokkal, amelyeket most eszelnek ki, attól kell tartani, hogy a jövőben jelentős korlátozások léphetnek érvénybe” – írta a Die Presse.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .