Antiszemita támadás Elie Wiesel ellen

0
607
Fotó: Flickr.

Antiszemita feliratokkal rongálták meg Elie Wiesel szülőházát, az erdélyi  Mármarosszigeten. A nevét viselő romániai nemzeti holokauszt központ emlékeztette a köztársasági elnököt és a kormányfőt arra, hogy Románia többször is megígérte a világnak: küzdeni fog az antiszemitizmus ellen.

Az írót és családját 1944 májusában deportálták Auchschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Mármarosszigetről. Édesanyja és húga meghalt, a fiatal Elie Wiesel és két nővére túlélte a holokausztot amelynek az író egyik legfőbb tanúságtevője lett. Munkásságáért 1986-ban kapott Nobel Békedíjat. 2016-ban halt meg.

A kis házat, ahonnan a Wiesel családot elhurcolták 1944-ben, nemzeti emlékhelynek nyilvánították Romániában. A falán most olyan feliratok jelentek meg mint

„Elie Wiesel és Hitler együtt vannak a pokolban”,

illetve

„Wiesel zsidó”.

Ezt antiszemita támadásnak minősítette az Elie Wiesel nevét viselő nemzeti holokauszt központ Romániában. Felhívta a köztársasági elnök és a kormányfő figyelmét arra, hogy Románia többször is megígérte a világnak, küzdeni fog az antiszemitizmus ellen.

A holokauszt eltérően érintette hatott Romániában. A világháború idején Magyarországhoz tartozó Észak Erdélyből elhurcolták a zsidókat (köztük a Wiesel családot is Mármarosszigetről); míg Dél Erdélyben és Románia más részein a román állampolgárságú zsidókat a király megmentette a deportálástól. A hatalom brutálisan lépett fel a nem román állampolgárságú zsidókkal szemben. Őket a haláltáborokba deportálták vagy a helyszínen gyilkolták meg Besszarábiában.

Elie Wiesel igen keserűen nyilatkozott tapasztalatairól, mind Magyarország, mind pedig Románia tekintetében.

Amikor Benjamin Netanjahu miniszterelnök Budapesten járt, akkor a négy visegrádi állam vezetői letették a nagyesküt, hogy minden eszközzel fellépnek az antiszemitizmus ellen. Ugyanezt erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Jeruzsálemben. Szavakban persze Románia vezetői is igen elszántan nyilatkoznak.

Romániában nagyon kevés zsidó maradt. Ceausescu elnök ugyanis pénzért lehetővé tette az emigrációt. Izrael állam fizette 1967-es hatnapos háború után a kivándorlást, amikor Ceausescu  “visszavásárolta” a hadizsákmányként megszerzett  szovjet fegyvereket, tankokat a Varsói Szerződés részére. Tudunk olyanokról, akiknek néhány órát adtak az Izraelbe távozásra. Olyanok, akik (sokkal korábban) ki akartak vándorolni (holmijukkal együtt), most viszont csak azt vihették magukkal, amit másnap reggelre össze tudtak szedni. Tehát, bútorok, festmények, stb. ott maradtak! Sokan a maradók közül pedig a kondukátor 1989-es bukása után hagyták el Romániát, több mint hárommillió más polgártársukkal együtt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .