AIDS világkongresszus Párizsban

0
884

Trump amerikai elnök bejelentette: az USA költségvetése csökkenti hozzájárulását a nemzetközi programokhoz.

Washingtonban a kongresszus most tárgyalja a részleteket, de hogyha jóváhagyják Trump elképzelését, akkor 1,13 milliárd dollár kiesik az AIDS költségvetésből.

Ezért a világkonferencia résztvevői még a megnyitás előtt nyilatkozatot tettek közzé, amelyben sürgetik, hogy növekedjenek a magán és az állami adományok, mert különben több százezer ember élete kerül veszélybe.

Körülbelül 830 ezer HIV fertőzött beteg nem kaphatja meg a szükséges kezelést, ha az USA csökkenti hozzájárulását- mondta az AIDS társaság főnök asszonya, a dél-afrikai Linda-Gail Bekker asszony. Az Egyesült Államok ugyanis a legnagyobb támogató és félő, hogy a példáját mások is követik majd. Az USA több mint a kétharmadát adja a nemzetközi AIDS programnak, mely nagyon szép eredményeket ért el.

Jelenleg 36,7 millió HIV fertőzött beteget tartanak nyilván a világon

és – hála a kezeléseknek – közülük 19,5 millióan még élnek. 2020-ra az a terv, hogy az ismert HIV fertőzöttek 90 százaléka kapjon kezelést, hogy ennek eredményeképp képesek legyenek együtt élni a betegséggel anélkül, hogy az akár a saját, vagy mások életét veszélyeztetnék.

Amerika tavaly 4,9 milliárd dollárt adott erre a célra, Nagy Britannia 645 milliót, Franciaország 242 milliót. Ha az amerikai csökkentés bekövetkezik és mások is követik a példát, akkor 2020-ig 7 milliárd dollár hiányzik majd a költségvetésből- mondta az AIDS társaság kincstárnoka Párizsban.

Az AIDS elleni küzdelem a világon mindenütt jól alakul kivéve az egykori szocialista országokban. Különösen súlyos a helyzet a Szovjetunió egykori tagállamaiban, ahol a hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet és nem adnak elég pénzt az AIDS ellenes harcra. A gyorsan terjedő kábítószer fogyasztás és a prostitúció ezekben az országokban a HIV vírus gyors terjedéséhez vezet. Kelet Európa és Közép Ázsia mellett továbbra is veszélyeztetett az afrikai kontinens, ahol eddig igen szép eredményeket sikerült elérni.

Ez elsősorban a Bill és Melinda Gates alapítvány több milliárd dolláros hozzájárulásának köszönhető. Párizsban az AIDS világkonferencián a résztvevők attól tartanak, hogy Trump divatot csinál és mások is követik majd a visszafogást ezen a téren annak ellenére, hogy az AIDS elleni világ kampány során egyértelműen megmutatkozott: a járvány meg fékezhető és több millió ember életét lehet megmenteni, ha a pénzeket célzottan és hatékonyan költik el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .