Afrika a kulcs a nemzetközi népesedési helyzet kiegyensúlyozásában

0
1073

A Föld népessége évenként 83 millió emberrel növekedik, a népszaporulat emelkedése 2050-re 9 országra koncentrálódik: India, Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Pakisztán, Etiópia, Tanzánia, USA, Uganda, Indonézia. Tíz éven belül India lesz a legnépesebb ország.

Az ENSZ legfrissebb demográfiai jelentése szerint a jelenlegi 7,5 milliárdról

a század végéig több, mint 11 milliárdra emelkedik a világ népessége.

A legnagyobb növekedés Afrikában várható, 2050-ben minden harmadik 15-29 éves ember ezen a földrészen fog élni, miközben az utóbbi években itt is csökkent a nők termékenységének mutatója.

A földrész demográfiai robbanásához hozzájárulnak a szerényen javuló életkörülmények is, bár ezt természetesen a helyi viszonyokat figyelembe véve kell értékelni. Nagyon fontos, hogy

egyre több kislány jár iskolába, ez kitolja az első szülés időpontját.

Az afrikai nagyvárosok gyors növekedését mutatja, hogy 20 éven belül 1 milliárdan élnek majd ezeken a helyeken. Az afrikai népességrobbanás enyhítéséhez az életmódbeli és a környezetvédelmi döntések is hozzájárulhatnak, elsősorban az oktatás és az egészségügy területén. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb európai ország és Kína gyenge termékenységi mutatója világszinten csak az afrikai születésekkel lehet kiegyensúlyozható.

A két legnagyobb lakosságú ország továbbra is Kína (1,4 milliárd) és India (1,3 milliárd),

az előrejelzések szerint 10 éven belül a sorrend megfordul.

2010-2015 között a világon a férfiak átlagosan 69 évet, a nők 73 évet éltek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .