A vancouveri katolikus iskolák segítik a transznemű diákokat

0
1431
facebook/Tracey

A transznemű diákok úgy öltöznek, és olyan nevet használnak a kanadai Vancouver katolikus iskoláiban, amilyet akarnak, sőt különálló mosdót is kaptak, ahol átöltözhetnek.

Történelmi jelentőségű szabályzatot fogadtak el a transznemű diákokkal kapcsolatban a  katolikus iskolák a kanadai Vancouverben. Az előírások szerint az intézmények lehetőséget adnak a transznemű diákoknak arra, hogy tetszés szerint öltözzenek és válasszanak maguknak nevet, illetve azt is biztosítják nekik, hogy elvonulhassanak egy különálló mosdóba, ahol átöltözhetnek, és ha a szülők kérik, akkor az iskolák akár saját egyenruhát is készíttethetnek a transznemű diáknak. Az érintett gyerekek esetében azt is biztosítani kell, hogy a testnevelés órákon „biztonságos, befogadó, elfogadó és tiszteletteljes körülmények között”, az osztálytársaikkal együtt vehessenek részt.

A katolikus iskolarendszerben egyedülálló szabályozás azután született meg, hogy egy emberi jogi szervezet panaszt jelentett be. A civilek a 11 éves lány, Tracey nevében kértek segítséget, aki Trey néven, kisfiúként született. A gyerek egy állami iskolába jár Vancouver külvárosában, mert a katolikus iskolában megkeserítették az életét.

– Nagyon rosszulesett és fájt, ahogyan bántak velem, és sokszor voltam egyedül. Nem akarom, hogy mással is ez történjen – mondta a gyerek.

A Vancouver-i Érsekség a konzervativizmus fellegváraként viselkedett ebben a kérdésben. A Vancouver-i Iskolaszék ugyanakkor már a korábban megszavazta, hogy befogadják a transznemű diákokat. Sajtóértesülések szerint a voksolás nem volt zökkenőmentes, és a tanács két tagja nem is szavazta meg az előterjesztést.

A szabályozás szerint a 14 000 fiatalt oktató katolikus iskolák „biztonságos, befogadó és az egyediséget elfogadó környezetet biztosítanak minden diáknak”.

A szöveg arra is kitér, hogy az iskolák „nemektől független viselkedést” tanúsítanak. Ezzel szemben a Vancouver-i Érsekség tartja magát ahhoz, hogy „a nemünket Istentől kapjuk és a testünk az isten terv megvalósulása. Ennek értelmében senki sem választhatja meg vagy változtathatja meg a szexuális identitását”.

Mit jelent a transzneműség?

A szakirodalom szerint az ember születéskor megállapított neme (férfi vagy nő) a fizikai jellemzőin alapul. Ez azonban olykor nincs összhangban a nemi identitással – azaz azzal, ahogy valaki a neméhez viszonyul, ahogy a nemére gondol. Transznemű személynek azt nevezzük, aki a születéskor megállapított nemétől eltérő nemi identitással rendelkezik és/vagy eltérő nemi identitást nyilvánít ki. A transzneműség az irányultságtól független, arra ,,merőleges” dimenzió: a transzneműek közt ugyanis léteznek heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok és aszexuálisok egyaránt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .