A szilveszteri buli kijózanodással, vagy a kijózanodás szilveszteri bulival?

0
1494
Pinterest

Elkövetkezett az ostoba fogadkozások időszaka. Mit fogok csinálni az újévben és mit nem? A többség képzeletében az él, hogy amilyen az újév kezdete, olyan lesz az egész 2020. Majd elmennek szilveszterezni, ünnepelnek, jól berúgnak és az újév hányással, fejfájással, másnapossággal kezdődik.

A boldogság nem hiedelmeken vagy törvényeken múlik. Ha boldogan akarok élni, akkor nem egy fergeteges napra kell hagyatkozni, sem a parlamentre, hogy a boldogság törvényt megszavazza. Az életedhez a parlamentnek kevés köze van. Csak akkor van köze hozzád, ha magadat ahhoz kötöd. Az életedhez Neked van közöd és te döntöd el annak minőségét.
A részegség, mámor egy állapot, ami elfeledtet gondokat egy rövid időre, de a lecke nem a részegségben, hanem a kijózanodásban, ráeszmélésben van. Ahogy az első emberpár is akkor döbbent rá a valóságra, amikor elkövette a bűnt:

فَوَسْوَسَ إِلَيْهِ الشَّيْطَانُ قَالَ يَا آدَمُ هَلْ أَدُلُّكَ عَلَى شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَمُلْكٍ لَّا يَبْلَى ﴿١٢٠﴾

De a Sátán suttogott felé és mondta:

„Ó Ádám! elvezesselek-e téged az örökkévalóság fájához és a királysághoz, mi nem tűnik le?”

A Sátán ajánlata okos, mint mindig, de fals és hihető. Fals, mert: 1. A boldogság nem átmeneti volt, mint a földi világban. 2. A Kertben minden őket szolgálta, tehát felsőrendűek voltak, így a Kert maga már egy királyság volt részükre. A Királyság tehát adott volt, nem kellett azt külön ajánlani. Ami pedig a hihetőséget illeti: 1. Semmi sem hangzott el korábban az „örökkévalóságról”. Amiről nem beszélünk, az nincs. Most a Sátán megemlítette, tehát megszületett a fogalom is és elgondolkodtatta Ádámot. 2. A csábítás ereje az Ego gyengeségében gyökerezik. Ha az Egóban van hajlam elhajlásra, akkor olyasmiben is hisz, ami az Ego önös vágyaiból ered.

فَأَكَلَا مِنْهَا فَبَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا وَطَفِقَا يَخْصِفَانِ عَلَيْهِمَا مِن وَرَقِ الْجَنَّةِ وَعَصَى آدَمُ رَبَّهُ فَغَوَى ﴿١٢١﴾

Mindketten ettek arról (a fáról) és felderült nekik szégyenük (csupaszságuk). Takarást öltöttek maguknak össze a Kert leveleiből. Ádám engedetlen volt Urával és engedett a kísértésnek. (Korán 20:121)

Megismerték a bűnt. Engedetlenségük Istennel beszennyezte lelküket és egy szennyezett Ego azon nyomban kimutatja a tökéletlenséget, csupaszságot, csúnyaságot, hiányosságot, amiknek elpalástolásához külső eszközökre (itt a Kert leveleire) van szükség. Takarni kell a testet, de takarni kell a szégyent és a lelkiismeretet.

Ádám választhatott és ő rosszul választott. Majdnem elveszett, de Allah kegyelme segítségére volt. Bűnbánata meghallgatásra talált és Allah megbocsájtott.

Mert valójában az élet is egy ígéretekkel és csalódásokkal teli folyamat, ha azt önbecsapások sorozatával éljük meg.

A jót és rosszat nem kívülről kapod, az benned van. Azt kapod, amit magadban felerősítesz. Ha fogadkozol, olyan ígéretet tégy, aminek értelme van. Erősítsd fel magadban a jót és aszerint alkoss, hozz létre valamit. Hozz létre értéket. Változtass. Kezd el vagdosni a szálakat, ami közted és negatív emberek, helyzetek közt fennáll. Ne kerítsen hatalmába szánalom, ha ezektől meg akarsz szabadulni.

Minél kevesebbet hitegeted magad, annál kevesebbet leszel mámoros önmagadtól és annál enyhébben éled meg másnaposságodat, a rádöbbenést, kijózanodást.

Tanulj a kígyó, vagy rovarok példájából. Növekedésük vedléssel jár. A régi, szűk kültakarót ledobják és napokig sérülékenyek, amíg az új bőr meg nem erősödik. Ebben az időszakban könnyen az apró hangyák áldozataivá válnak. A kígyó is bevállalja a kockázatot, hogy új bőrben, új életet kezdjen. Kockázat nélkül nincs változtatás. De megéri.

Ha most vagy valaki, tudd, hogy tudsz nagyobb lenni, tudsz jobb lenni, tudsz hasznosabb lenni. Ehhez nem kell alkotmányt módosítani, sem kilincselni másoknál. Vesd le a régi bőrt és válts. Sérülni fogsz, míg az új bőr ki nem fejlődik, de ezt a folyamatot nem másnaposság követi, hanem egy kiterjesztett, megnagyobbított önmagad. Vár rád önmagad egy nagyobb térben, ahol kapsz levegőt, nem szorít senki szűk ketrecbe és szárnyalhatsz.

Egy madár akkor jut élelemhez, ha szárnyal és a magasból észreveszi a fűben, faágakon megbúvó rovart. Mennyit kell repdesnie, tereket bejárnia ehhez? Egy pórázon tartott madár képes lenne-e erre? Vedd észre, hogy saját pórázodat te önmagad állítottad elő. Semmi mást nem kell tenned, mint elvágnod azt. Tudja-e a madár, hogy milyen kalkulációkat kell készítenie? Terveket készít-e a madár arra, hogy ilyen, meg olyan koordinátát követve, megtalálja a rovart? Nincs ilyen terv. Csak egy terv van. Repülni kell és Allah az utadba hozza a gondoskodást.

Szárnyalj, repdess, mert saját gondolataid szabadsága hozza meg azokat az értékeidet, melyek mentén rájössz, miért is vagy.

Ebben a szellemben kívánok boldog Óév búcsúztatót. BUÉK.

Mihálffy Balázs

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .