A szigorúan titkos Orbán-sajtótájékoztató

0
508
Milorad Dodik és Orbán Viktor. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar közvélemény elől eltitkolni akarták, de a szerbek lebuktatták: Orbán fogadta a boszniai szerbek elnökét, Putyin hívét. Az állami sajtó később igyekezett menteni a menthetőt.

Mindenki előtt eltitkolták a Milorad Dodik és Orbán Viktor budapesti találkozója utáni sajtótájékoztatóját – magyar részről. A Boszniai Szerb Köztársaság elnökét fogadta a magyar miniszterelnök, de erre nem adtak meghívót a hazai sajtónak – hívta fel a figyelmet a 444.hu. Dodik Vlagyimir Putyin híve és szövetségese, miként a jelenlegi szerb vezetés is Aleksandar Vucic elnökkel.

Élőben közvetítették a szerbek

Arra azonban nem gondoltak, hogy az egyedüliként meghívott szerb sajtó részeként az RTS televízió élőben közvetíti az eseményt délután két óra előtt.

Miután ez kiderült,

az állami média tűzoltásba kezdett,

az MTI háromnegyed négykor adott hírt az eseményről – normális esetben gyors-, majd rövidhírben, aztán teljes tudósításban számolnak be.

A TASSZ jelenti

Az egykori állampárti hírügynökségi tudósítások szellemében tudatták, hogy a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke keddi budapesti tárgyalásukon. A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság korábbi elnökét, aki a találkozó előtt meglátogatta a magyarországi szerbeket, Szentendrén tárgyalt a képviselőikkel.

Az állami hírügynökség e percekben is csak rövidhírben olvasható tudósítása szerint Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában közölte: megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy

Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni,

egyúttal rögzítették, hogy Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával – a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati székhelye – is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .