A forgatókönyv írók sztrájkja csapás Hollywood gazdasági életére

  0
  605
  wikipedia. com

  Kevesebbet forgatnak az USA film fővárosában, és ezt nagyon is megérzik azok, akik ebből élnek. A forgatókönyvírók májusban léptek sztrájkba, mert attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan leváltja őket.

  A filmszínész szövetség is sztrájkra készül péntektől ugyanebből az okból. Rohamosan csökken a forgatások száma: idén 56%-kal kevesebb filmes illetve televíziós produkcióhoz kezdtek hozzá mint tavaly. Ilyenkor nagyüzem szokott lenni Hollywoodban, mert az őszi szezonra készülnek, de jelenleg mindössze három forgatásról tud a Reuters Los Angelesben.

  Mekkora a veszteség? Ezt ma még felbecsülni sem lehet, de korábban a forgatókönyvírók sztrájkja miatt 37700 munkahely veszett el Kaliforniában. 2007-2008-ban száz napig tartott a munkabeszüntetés.

  2,1 milliárd dollárra becsülték a kiesett produkciók értékét. Minthogy a sztrájk egybeesett a nagy pénzügyi válsággal, ezért különösen sújtotta Kalifornia államot, amely az USA többi tagállamához képest csak lassabban tért magához a krízis után.

  Most mindenki még rosszabb következményekre számít, mert a Covid pandémia után épphogy megindultak a forgatások Hollywoodban. A jelmezkölcsönzőknek, a hot dog és pizza árusoknak nincs meg a pénzügyi tartalékuk ahhoz, hogy átvészeljenek egy hosszabb munkabeszüntetést. A kirúgások már megkezdődtek: az elbocsátások általában meghaladják a munkaerő egyharmadát a különböző kölcsönzőknél.

  A Sassy Craft Services ételt italt visz a forgatásokra olyan nagy cégeknek mint például az HBO vagy a Netflix. A sztrájk előtt átlagosan nyolc forgatás volt, most csak három.

  Kalifornia állam igyekszik megakadályozni az elbocsátásokat, ezért alkut ajánl a munkaadóknak: ha négynaposra csökkentik a munkahetet ahelyett, hogy kirúgnának valakit, akkor az ötödik napi munkabért az állam állja.

  A cowboy csizmák sem kelendőek

  A Kowboyz kisáruház turista attrakció is Santa Fében, de jelentős részben abból élnek, hogy cowboy felszerelést kölcsönöznek vagy adnak el a film és televíziós forgatásoknak. A Waco minisorozat például 150 cowboy csizmát vásárolt az FBI ügynököknek. A forgatás nekik úgy is hasznot hoz, hogy a színészek és a személyzet más tagjai szívesen vásárolnak náluk a forgatás szünetében.

  A kisáruház még nem tudta feltölteni a raktárkészletét teljesen a Covid pandémia után amikor leállt minden.

  “Nehéz visszaállnunk arra a szintre, ahol a járvány előtt voltunk, és most itt ez a forgatókönyv író sztrájk. A filmforgatások nekünk aranyat értek. Cowboy csizmából most csak 1500 pár van raktáron, ez csak a fele a szokásosnak” – mondja Cristina Iverson, a tulaj a Reuters tudósítójának.

  A History for Hire kölcsönző a forgatásokból élt Los Angelesben , és most bajban van: a sztrájk előtt hetenként átlagosan 53 filmes kelléket kölcsönöztek tőlük a kamerától kezdve a kemping felszerelésig. Most ez lement heti 26-ra.”A profit 60%-kal csökkent a sztrájk miatt” – panaszkodott Pam Elia, aki a férjével együtt viszi a boltot. Elmesélte a Reuters tudósítójának, hogy beállított hozzájuk egy forgatókönyv író, aki el akarta adni a kilencvenes évekből megmaradt elektronikai készülékeit.

  “Sajnos nem tudom öntől megvenni éppen, mert önök sztrájkolnak, és nincs rá kereslet” – közölte a kissé meglepett forgatókönyv íróval Hollywoodban a kölcsönző főnökasszonya.

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .