A fekete massza megoldhatja az akkumulátor újrahasznosítás problémáját

  0
  467
  x.com

  Németországban kikísérleteztek egy módszert a lítium ion akkumulátorok újrahasznosítására, ez a blackmass vagyis a fekete massza. Ez már nem környezetszennyező mint az akkumulátorok – írja a közszolgálati Deutsche Welle portál.

  Az Európai Unióban sok nagy akkumulátor gyár épül – köztük a CATL Debrecenben. Sok a környezetvédelmi aggodalom hiszen a vegyi üzemek mindenütt környezetszennyezőek lehetnek, és a lítiumnak különösen nagy a kedvezőtlen hatása. Amikor Hszi Csin-ping kínai elnök felkereste Kína legnagyobb lítium bányáját, akkor mintha holdbéli tájon járt volna. Az évtizedes kitermelés teljesen tönkretette a talajt a környéken. A kínaiak most az ígérik, hogy külföldön másképp lesz.

  Európa legnagyobb lítium bányáját Svédországban nyitnák meg a kanadaiak, de a helyi lakosság ellenáll. Az Európai Unió nagyrészt importálja az akkumulátor gyártáshoz szükséges alapanyagokat, az újrahasznosítás ebben is segíthet.

  A kínaiak az élen járnak

  Nálunk az újrahasznosítást dél-koreai cégek végzik. Bátonyterenyén az egyik újrahasznosítást végző üzemet bezárták miután több tízmilliós büntetést kapott környezetszennyezésért. Tízmilliárd forintos beruházással Sóskútra tervez újrahasznosítási üzemet egy szlovén cég, de a helyi lakosság itt is tiltakozik.

  A németek járnak az élen az újrahasznosítással Európában: a fekete masszát előállító cég már elérte, hogy az energia mennyiség felét visszanyeri a használt akkumulátorokból. Az aprítást nitrogénban  végzik nehogy kigyulladjanak az akkumulátorok. Rendkívül alacsony hőfokon hajtják végre  a műveletet, hogy ily módon is akadályozzák az esetleges öngyulladást.

  Ez a német cég megkapta az eljárásért  a Német Fenntarthatósági díjat – írja a Deutsche Welle. Egyben arra is rámutat, hogy Németország ebben a tekintetben elmarad Kína mögött, amely a világ legnagyobb elektromos jármű és akkumulátor gyártója.

  Peking azt tervezi, hogy 2059-ben már teljes mértékben újrahasznosított lítiumot használhat az akkumulátor gyártásban. E téren az Egyesült Államok is le van maradva Kína mögött, mert ott csak 2070-ben számítanak erre – írja a közszolgálati Deutsche Welle.

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .