A CSOK-ba forgatná a lakástakarékok támogatását a Fidesz

0
906
Forrás: pxhere.com

Fokozatosan megszüntetné a lakástakarékok utáni állami támogatás összegét, hogy azt a CSOK-ba irányítsa a fideszes Bánki Erik. Az évi 72 ezer forint elvétele az új szerződésekre lenne érvényes. Idén 70 milliárdot fizet az állam erre a megtakarításra, a CSOK-ra 230 milliárdot.

Fokozatosan beszántaná a lakástakarék-pénztári (ltp-) megtakarítások után 1996 óta adott állami támogatást Bánki Erik. A fideszes parlamenti képviselő törvényjavaslata értelmében az új szerződésekre és a meghosszabbított régiekre már nem adnának hozzájárulást, csak az éppen futó megtakarításokra.

A konstrukcióban az elhelyezett ltp-megtakarítás 30 százaléka, legfeljebb évente 72 ezer forint jár. Idén több, mint 70 milliárd lesz a költségvetési hozzájárulás.

Bánki szerint azonban

alig épült új lakás ezekből az összegekből,

sokszor a futamidő végén egy összegben felvéve a pénzt medence vagy szauna építésére fordítják.

Ez a megoldás mostanra az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált: miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak egyharmadát teszi ki a ltp-ben tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz – írja a politikus.

Bánki Erik szerint az állami támogatás nélkül negatív lenne a megtakarítóknak kínált hozam annak ellenére, hogy a ltp-k a jelentős állami támogatásból több tízmilliárdos profitra tettek szert az elmúlt években. 2010 óta a négy ltp-szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

Ezt a pénzt ezért inkább a CSOK-ra fordítaná a politikus. Mint írja, 2015 óta több, mint 90 ezer családnak adtak ilyen támogatást, közel 250 milliárd forint értékben, idén közel 230, jövőre pedig több, mint 240 milliárd forintot.

Mindemellett Bánki arra hatalmazná fel a kormányt, hogy az a megmaradó államilag támogatott szerződések esetében rendeletben állapíthassa meg a banki reklámok, hirdetések részletes szabályait.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .