A coaching szerepe az üzleti világban

0
1431
FH

Napjainkban a coaching egyre divatosabb kifejezés, de sokszor még a vállalkozók és a vezetői pozíciókat betöltő alkalmazottak sem tudják, hogy valójában miben is nyújthat segítő kezet egy coach. Az alábbiakban pontosan ennek járunk utána!

Mi az a coaching?

A coaching azoknak a vezetőknek nyújt szakmai segítséget, akik a vezetői kompetenciájukat és a döntéshozatali képességüket, illetve az elemzési képességeiket szeretnék fejleszteni. A coach rendszeres beszélgetések során, eredménycentrikus megközelítéssel ad konkrét tanácsokat, amelyek az üzleti céljaid megvalósításához vezetnek.

Hogyan segíthet egy coach az üzleti világban?

Hatékony stratégiákat alakít ki. A business coachok egyik legfontosabb feladata a precíz tervezés alapján történő üzleti stratégiák kialakítása. A coachok segítenek rávilágítani a gyengeségekre és erősségekre, majd ezeket összegezve jelölik ki a növekedés felé vezető utat. Ennek köszönhetően a vezetői szerepkört betöltők konkrétan megfogalmazott üzleti terv alapján, lépésről lépésre haladhatnak a kitűzött cél felé.

Marketing tanácsokat ad

Legyen szó egy kezdő vállalkozás felfuttatásáról vagy egy sikeresen gyarapodó cég még ambiciózusabb terveinek megvalósításáról, a profi marketing elengedhetetlen a növekedéshez. Egy tapasztalt coach pedig már pontosan ismeri azokat a marketing folyamatokat, amelyekkel hatékonyan szerezhetsz új ügyfeleket és vásárlókat.

Milyen területeken nyújthat támogatást?

  • Piackutatás
  • Értékesítési tölcsér kialakítása
  • Marketing kampányok szervezése
  • Kampányok elemzése

Segít döntést hozni

Vezetőként az egyik legnagyobb kihívás a nehéz döntések meghozása. Akár az új pozícióra jelentkezők közül kell a legideálisabb jelöltet kiválasztani, akár egy vadonatúj termék vagy szolgáltatás bevezetéséről van szó, a coaching konzultációk során minden lényeges kérdést átbeszélhetsz a coachokkal. Így olyan értékes tanácsokkal és fontos üzleti elvekkel gazdagodhatsz, amelyeket nemcsak a jelenlegi helyzetben, hanem a jövőben is bátran felhasználhatsz.

Elérhetővé teszi a vállalkozásoddal kitűzött célokat

Az eredményes coaching olyan üzleti lehetőségeket nyit a jövőben, amilyenekre még talán nem is gondolsz. Persze végső soron minden rajtad múlik, hiszen a döntés végig a te kezedben van. A legfontosabb, hogy a túl hosszú távú, ma még szinte elérhetetlennek tűnő célkitűzések helyett inkább mindig csak a következő lépésen dolgozz. Így az addig vezető út is izgalmas és sikerélményekkel teli lesz.

Milyen egy jó coach?

  • Először mindig a személyes feltérképezéssel kezdi a munkát. Ilyenkor egy kötetlen hangulatú beszélgetés alkalmával megismeri az alapvető hozzáállásod és szemléleted a munkával és magával az élettel kapcsolatban. Ekkor rakjátok le közösen azokat az alapokat, amelyekre később az üzleti életben is építeni fogtok.
  • Sok fontos kérdéssel igyekszik megoldásokat találni. Ne feledd, hogy amíg a mentorok elsősorban a szakmai tudásukat adják át, addig a coachok a problémákra és a megoldásokra való rávilágításban nyújtanak elsőrangú segítséget. Éppen ezért számos kérdést tesznek fel a konzultációkon, amelyek megválaszolásával mindig közelebb jutsz a céljaidhoz.
  • Rendszerszintű gondolkodásra ösztönöz. Főként a kisebb vállalkozások körében gyakori hiba a rendszertelen, tervezés nélküli munkavégzés. Ha pedig nincs alapos tervezési munka, szinte esélytelen a fejlődés. A coachok viszont egészen az alapoktól kezdve segítik elő a komplex gondolkodási készségek fejlesztését.

A coaching szerepe az üzleti világban napjainkra már megkérdőjelezhetetlen. Kisvállalkozók, középvezetők és a legnagyobb multinacionális cégek igazgatói is igénybe veszik a coachok szolgáltatásait, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal és konkrét tervekkel gazdagodhatnak. Akik a vezetői készségeiket szeretnék tökéletesre csiszolni, és gördülékenyen haladnának üzleti céljaik felé, azok számára a coachok jelentik az elsődleges megoldást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .