Meloni mesterterve: a szélsőjobbal egyesült Néppárt

0
338
euractiv.de

Az olasz kormányfő konferenciát rendez Dubrovnikban a családról: erre meghívták az Európai Néppártot éppúgy mint a Meloni féle szélsőjobb csoportosulást – ECR – és mint a Patriótákat. A Fideszt Gál Kinga és Koncz Zsófia államtitkár képviseli.

Meloni mesterterve nem más mint az olasz modell kiterjesztése Európára. Ezt még Berlusconi találta ki, az ő pártja, a Forza Italia adja jelenleg a külügyminisztert az olasz kormányban. Antonio Tajanit jól ismerik Brüsszelben is hiszen egy ideig az Európai Parlament elnöke volt.

Meloni mestertervét Orbán Viktor már előterjesztette Angela Merkel kancellárnak, de ez lett az egyik fő oka a szakításnak. Németországban ugyanis tűzfal választja el az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali pártot a politikai élettől. Nemcsak a náci múlt miatt…

USA vétó

A hidegháború idején az Egyesült Államok tűzfallal választotta el a kommunista pártot a hatalomtól annak ellenére, hogy az elismerte a demokratikus normákat, és nem törekedett diktatúrára mint a testvérpártok Európa keleti felén. A fattore K, a kommunista tényező az olasz belpolitika legfontosabb szempontja volt a hidegháborús időkben. Olaszország akkor második legerősebb pártja nem kerülhetett hatalomra csak a fordulat után amikor a Szovjetunió megbukott, és a korrupciós botrányok elsöpörték a kereszténydemokratákat és a szocialistákat Itáliában.

Németországban most a náci tényező az, mely távol tartja a hatalomtól az Alternative für Deutschland pártot, amelynek egyre növekszik a támogatottsága. Miért vétózza meg ezt az USA? Nem a náci múlt hanem az oroszbarát jelen miatt.

Ez a problémája Orbán Viktornak is, akit ezért nem engedett be Meloni az ECR szövetségbe. Meloni és Orbán közös álma: a szélsőjobb és a jobboldal együttműködése emiatt valószínűleg vágyálom marad. Az USA ugyanis nem azért állította vissza vezető szerepét a nyugati világban, hogy megengedje egy oroszbarát irányzat vezető szerepét Európában. Oroszbarát szervezeteknek az Egyesült Államok nem oszt lapot Európában. Meloni ezt már észrevette, Orbán Viktor még nem…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .