Nem jó üzlet az X Elon Musknak

0
197
x.com

A világ leggazdagabb embere két évvel ezelőtt 44 milliárd dollárért vette meg a Twittert, amelyet átkeresztelt X-nek és ahonnan kirúgta a munkatársak nagy részét. A Fidelity jelentős részvény pakettet szerzett a Twitter – X- ben, melyet Elon Musk elsősorban politikai okból vásárolt meg.

A Fidelity szerint részvény pakettjének értéke két év alatt 79%-kal csökkent! Ha a Fidelity becslése megfelel a valóságnak, akkor Elon Musk jól ráfázott az üzletre, mert a 44 milliárd dollárja immár csak 9,4 milliárd dollárt ér. Más befektetők persze értékelhetik másképp az X-et – írja a CNN gazdasági rovata, amely rámutat arra, hogy Elon Musk cége nem tesz közzé ellenőrzött adatokat önmagáról, ezért biztosat jóformán senki sem tudhat.

A politikai befektetés nem mindig jó üzlet

Elon Musk Trump támogatására vásárolta meg a Twittert, mely hamarosan X lett. Amíg Trump elnök volt, a Twitter profitált ebből, de azután letiltották a szélsőséges nyilatkozatok miatt a dollár milliárdos elnökjelöltet. Sok hirdetést lemondtak Elon Musk politikája miatt, mert a dél-afrikai milliárdos teret enged a szélsőséges nézeteknek. Ugyanakkor Elon Musk interjúját Donald Trumppal sokan figyelemmel követték. Az ex elnök megígérte Elon Musknak, hogy amennyiben megválasztják, akkor szerepet ad Washingtonban a világ leggazdagabb emberének. Aki legnagyobb Tesla gyárát Sanghajban működteti, ezért arra ösztönzi Trumpot, hogy fogja vissza Kína ellenes szankcióit, ha hatalomra kerül.

A hirdetők elfordulnak az X-től: 26%-os csökkenés várható jövőre – állapította meg a Kantar ügynökség felmérése. A hirdetőket az nyugtalanítja, hogy szélsőséges tartalmak mellett jelenhetnek meg az X-en, és ez károsan befolyásolhatja a reklám hatását. Maga Elon Musk is sok hirdetőt elriaszt, mert olykor összeesküvés elméleteket terjeszt, melyek közül van antiszemita tartalmú is. Elon Musk azután elnézést kért az antiszemita összeesküvés elmélet terjesztése miatt, de magánemberként úgy nyilatkozott, hogy “az emiatt távozó hirdetők elmehetnek a p… ba!”

Az X azt állítja, hogy 570 millió aktív felhasználója van, de ezt független források nem erősítették meg. A CNN szerint 20%-kal csökkent az X aktív használóinak száma a két évvel ezelőttihez képest amikor Elon Musk megvásárolta a Twittert.

Az X mindenesetre hasznos Elon Musk mesterséges intelligencia fejlesztése számára: a Grok ugyanis ezekre a véleményekre alapozza szoftver fejlesztését.

Mennyit ér most az X?

“Elon Musk nyilvánvalóan túlfizette a Twittert: 44 milliárd dollárt adott érte amikor valójában 30 milliárdot érhetett. Ma körülbelül 15 milliárd dollárt érhet“

– nyilatkozta a CNN gazdasági rovatának Dan Ives, a Wedbush Securities vezetője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .