Sertésszerv az emberben

0
1170
Facebook

Egy 57 éves, életveszélyes szívbetegségben szenvedő férfi új szivet kapott méghozzá egy  egy genetikailag módosított sertésből. Ez az úttörő eljárás, amely több százezer szervelégtelenségben szenvedő betegnek nyújt reményt – olvasható a New York Times minapi számában.

Pénteken Baltimmore-ban került sor az első sikeres transzplantációra, melynek során sertéset ültettek emberbe. A Marylandi Egyetem Orvosi Központjának sebészei szerint a beteg már hétfőn jól érezte magát.

„Ez hozza létre a pulzust, ez hozza létre a nyomást, ez az ő szíve”

– ​​mondta Dr. Bartley Griffith, a műtétet végző orvosi központ szívátültetési programjának igazgatója.

„Működik, és normálisnak tűnik. Izgatottak vagyunk, de nem tudjuk, mit hoz nekünk a holnap. Ilyet még soha nem csináltak.”

Hiába kapott mintegy 41 ezer amerikai új szervet, több mint felük vesét – állítja az ország szervbeszerzési erőfeszítéseit koordináló nonprofit szervezet, ennek ellenére akut szervhiány van. Naponta körülbelül egy tucat ember hal meg a listákon. Tavaly 3.817 amerikai kapott emberi donorszívet pótlásként, több mint valaha, de a potenciális kereslet még mindig nagyságrendekkel nagyobb.

A tudósok lázasan dolgoztak olyan sertések kifejlesztésén, amelyek szerveit az emberi szervezet nem utasítja el, a kutatást az elmúlt évtizedben új génszerkesztési és klónozási technológiák felgyorsították. A szívátültetésre alig néhány hónappal azután került sor, hogy a New York-i sebészek sikeresen összekapcsolták egy génmanipulált sertés veséjét egy agyhalott emberrel.

A kutatók azt remélik, hogy az ehhez hasonló eljárások a jövőben új korszakot nyitnak az orvostudományban, amikor már nem hiányzik a pótszervekből a több mint félmillió amerikai, akik vesére és más szervekre várnak.

„Ez egy vízválasztó esemény” – mondta Dr. David Klassen, az Egyesült Szervmegosztási Hálózat főorvosa és transzplantációs orvos.

„Azok az ajtók kezdenek kinyílni, amelyek úgy gondolom, hogy jelentős változásokhoz vezetnek a szervi elégtelenség kezelésében.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .