Kezdőlap Címkék Sertés

Címke: sertés

Sertésszerv az emberben

Egy 57 éves, életveszélyes szívbetegségben szenvedő férfi új szivet kapott méghozzá egy  egy genetikailag módosított sertésből. Ez az úttörő eljárás, amely több százezer szervelégtelenségben szenvedő betegnek nyújt reményt – olvasható a New York Times minapi számában.

Pénteken Baltimmore-ban került sor az első sikeres transzplantációra, melynek során sertéset ültettek emberbe. A Marylandi Egyetem Orvosi Központjának sebészei szerint a beteg már hétfőn jól érezte magát.

“Ez hozza létre a pulzust, ez hozza létre a nyomást, ez az ő szíve”

– ​​mondta Dr. Bartley Griffith, a műtétet végző orvosi központ szívátültetési programjának igazgatója.

„Működik, és normálisnak tűnik. Izgatottak vagyunk, de nem tudjuk, mit hoz nekünk a holnap. Ilyet még soha nem csináltak.”

Hiába kapott mintegy 41 ezer amerikai új szervet, több mint felük vesét – állítja az ország szervbeszerzési erőfeszítéseit koordináló nonprofit szervezet, ennek ellenére akut szervhiány van. Naponta körülbelül egy tucat ember hal meg a listákon. Tavaly 3.817 amerikai kapott emberi donorszívet pótlásként, több mint valaha, de a potenciális kereslet még mindig nagyságrendekkel nagyobb.

A tudósok lázasan dolgoztak olyan sertések kifejlesztésén, amelyek szerveit az emberi szervezet nem utasítja el, a kutatást az elmúlt évtizedben új génszerkesztési és klónozási technológiák felgyorsították. A szívátültetésre alig néhány hónappal azután került sor, hogy a New York-i sebészek sikeresen összekapcsolták egy génmanipulált sertés veséjét egy agyhalott emberrel.

A kutatók azt remélik, hogy az ehhez hasonló eljárások a jövőben új korszakot nyitnak az orvostudományban, amikor már nem hiányzik a pótszervekből a több mint félmillió amerikai, akik vesére és más szervekre várnak.

„Ez egy vízválasztó esemény” – mondta Dr. David Klassen, az Egyesült Szervmegosztási Hálózat főorvosa és transzplantációs orvos.

„Azok az ajtók kezdenek kinyílni, amelyek úgy gondolom, hogy jelentős változásokhoz vezetnek a szervi elégtelenség kezelésében.”

A határhoz közelít az afrikai sertéspestis

0

A magyar határtól mindössze húsz kilométerre, Kárpátalján észlelték legutóbb az afrikai sertéspestist (ASP), amely emberre veszélytelen, de a sertéseknél gyógyíthatatlan – tudatta kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Hatékony oltóanyag egyelőre nincs az ASP-re. A betegség Magyarországon még nincs jelen, a legveszélyeztetettebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az elmúlt hónapokban Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban és a Baltikumban regisztráltak számos újabb megbetegedéseket.

A legközelebbit alig 20 kilométerre a magyar határtól, Kárpátalján, Beregújfalu határában.

Magyarországon egyelőre nem jelent meg a vírus, amely a környező országokban már nagy károkat okoz.

Az ASP emberre nem veszélyes, a sertéseknél viszont nem gyógyítható. A betegség állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre. Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP-vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet – hangsúlyozza a NÉBIH.

A betegségtől korábban mentes területeken szigorú intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet felszámolni az ASP-t:

a fertőzött és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni, az állathullákat a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, a felszámolt sertésállományok tartási helyét többször fertőtleníteni. Ezeken a területeken a sertések szállítását, forgalmazást, felvásárlást szinten korlátozni kell, valamint az élő sertések, a sertéshús és a sertéshúsból készült termékek exportja sem engedélyezett.

Az európai hatóságok dolgoznak azon, hogy megállítsák a kórokozó terjedését.

Csehországban irányított vadászatot tartanak, Romániában minden repülőtéren, folyami és tengeri határ-kikötőben fokozott ellenőrzést végeztek a hétvégén.

A NÉBIH több ezer szórólapot oszt szét a betegség felbukkanása szempontjából legkockázatosabbnak ítélt Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. A kiadványban minden fontos információt megtalálnak a gazdák, amelyek segítségével meg tudják előzni a betegség terjedését.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK