Biztonság vagy politikai haszonszerzés

0
1559
ethimes.com

Mint manapság általánosságban Indiában, sok dologhoz hasonlóan az oltások jóváhagyásának kérdése is belefutott a nacionalizmus politikai zsákutcájába. 

Covishield , az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca Plc által kifejlesztett és a Serum Institute of India Ltd. által gyártott Covid-19 elleni vakcina engedélyezése mellett az ország illetékes hatósága vasárnap engedélyt adott egy őshonos oltóanyagra, amelynek a kritikus harmadik fázisában nincsenek kísérleti adatai közzétéve.

Az Indiai Orvostudományi Kutatási Tanács és az Országos Virológiai Intézet együttműködésével kifejlesztett Bharat Biotech International Ltd. Covaxin nevű készítménye elhamarkodottan kapott engedélyt annak ellenéred, hogy a döntésre  felvonta a szemöldökét a tudományos és az egészségügyi közösség. Egy „még nem tesztelt termék nyilvános bevezetése” annak ellenére sajnálatos, hogy India több mint 10 millió koronavírus-fertőzéssel a világ második legsúlyosabban sújtotta országa.

Újdelhi 1,3 milliárd ember beoltására irányuló stratégiája nagy jelentőséggel bír majd a globális járvány döntő legyőzése érdekében. Az ország vírusokkal sújtott gazdasága és túlterhelt egészségügyi rendszerei is vágyakoznak a haladék után.

Veszélyes lesz megengedni, hogy politikai számítások bekerüljenek az egyenletbe, és megingassák az emberek bizalmát.

Úgy tűnik, hogy éppen ez történik a Covaxin szokatlan jóváhagyásával, amely azzal a furcsa figyelmeztetéssel jár. hogy alkalmazása csak a közérdekre korlátozódik klinikai vizsgálati szakban engedélyezve anélkül például, hogy a mutáns törzsekkel szembeni reakciójáról senki nem vizsgálta. Úgy tűnik, senki sem tudja, mit jelent ez valójában. Ki kapja meg a Covishield-et, és ki kapja meg a Covaxint? Ami ennél is fontosabb, ki dönti el? Egy olyan országban, amelyet a jövedelem, a vagyon és a társadalmi helyzet jelentős egyenlőtlenségei jellemeznek, ezek nem egyszerű, magától értetődő kérdés.

Amikor az ellenzéki vezetők kétségeket ébresztettek az oltóanyag-kiválasztási folyamat kapcsán, Narendra Modi miniszterelnök kabinetjének egyik minisztere a katonáink vitézségének megkérdőjelezéséhez hasonlította kifogásaikat.

Az biztos, hogy India még az oltás nacionalizmus első sorában sem szerepel. Kína és Oroszország kétségbeesettebben veri a Nyugatot a világ megmentésében. De ahogy Clara Ferreira Marques megjegyezte, mindkét ország oltóanyagjelöltjének átláthatósági hiánya van, ami korlátozhatja globális elfogadásukat.

Ezt a kockázatot Indiának, amely a világ oltóanyagainak több mint 60%-át gyártja, minden áron kerülnie kell. Médiaértesülések szerint az indiai Hyderabadban működő Bharat Biotech 23 000 önkéntest vonultatott fel a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokra. Ez biztató, mert egy másik, a múlt hónapban közzétett jelentés még egy nagy újdelhi kutatókórházat idézett, amely szerint nem talál elegendő jelentkezőt a tanulmányhoz. Ha a gyógyszer hatékonynak bizonyul, még későbbi bevezetése sem okozhat problémát.

A Covaxin alternatívaként történő megnevezése még a harmadik fázis adatainak hiányában is kereskedelmi taktika lehet a „jobb kedvezmények” elérése érdekében – állítja a Jefferies brókercég. Ennek ellenére

a tudomány sarokba szorítása nem éppen a legjobb stratégia a gyógyszerárak tárgyalására.

A Kreml által támogatott Sputnik V szintén együttműködik Indiában, a Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. helyi gyártóval. Az ahmedabadi székhelyű Cadila Healthcare Ltd. szintén versenyben van egy őshonos Covid-19 vakcina kifejlesztéséért.

Nem mindegy, hogy India saját vakcinái adják e a végső megoldást. A világ legnagyobb gyártója, a Szérum Intézet már 70 millió adag Covishield-t oltóanyagot felhalmozott. A fejlődő világ nagy része az indiai gyártókra támaszkodik, hogy könnyen beadható, és megfizethető árú oltóanyagokat szállítsanak nagy mennyiségben.

A nacionalizmus csak üres jelszavakkal és irracionális célokkal zavarhatja a normális és  szakszerű munkát. Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács arra ösztönözte a Bharat Biotech-t, hogy augusztus 15-ig , India függetlenségének napjára indítsa el a Covaxint forgalmazását. Szerencsére ez a határidő jött és ment. De a türelmetlenség, amelyet akkor láttunk, ismét felütütte a fejét, amikor az Indiának szóló üzenetnek éppen az ellenkezője kell, hogy legyen.

A megfelelően megtervezett és kivitelezett tanulmányos munka, a becsületesen bejelentett mellékhatások és az átláthatóan megosztott hatékonysági adatok növelik a világ bizalmat a Made in India termékeiben. A sarkok levágása rontja a bizalmat. Hasznos lehet a katonákat magára hagyni, és ragaszkodni a tudományhoz – és a kialakított tudományos protokollokhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .