40%-al csökkent a marhahús felvásárlási ára

0
339
Pixabay

A vágóhidak különösen vírus veszélyesek, emiatt többségük bezárt. Az a néhány vágóhíd, mely Trump rendeletére mégiscsak folytatja működését, nem tudja feldolgozni a hatalmas állat állományt. Az RFI portál tudósítója az USA egyik éléskamrájában, Oklahoma államban drámai helyzettel szembesült.

Sorbaállás élelmiszerért

Csak meghatározott mennyiséget lehet vásárolni a szupermarketekben húsból, tejből vagy kenyérből Tonkawa városkában Oklahoma államban. Ilyet korábban ott elképzelni sem tudtak, mert az USA egyik legfontosabb agrár állama Oklahoma, amely eddig exportálta a húst, a tejet vagy a gabonát a többi amerikai államba vagy külföldre.

“A sors iróniája, hogy épp nálunk van kenyér hiány” – mondja az RFI tudósítójának a helyi Farmer szövetség elnökének neje.

Csapdában a farmerek

Ötödik generáció tenyészt állatokat a Farmer szövetség elnökének minta gazdaságában. Scott Blubaugh magánkívül magyarázza: miközben ők nem tudnak mit kezdeni az állatokkal addig a városokban húshiány van!

“Rengeteg marhánk, sertésünk, baromfink van. Nem tudjuk eladni őket. A nagyapám mesélt ilyesmiről. A harmincas évek nagy válságának idején alakult ki hasonló helyzet. De azóta sohasem tapasztaltunk ilyet!” A Farmer szövetség főnöke pontosan tisztában van a helyzettel: “az Egyesült Államokban négy nagy cég üzemelteti a vágóhidak 85%-át. A dolgozóik között sokan megfertőződtek korona vírussal. Ezért a vágóhidak többsége bezárt vagy csak félgőzzel üzemel. Márpedig ebben az iparágban elég 2-3 napos kiesés és összeomlik a rendszer.”

A sertés és baromfi tenyésztők megkezdték az állatok leölését. A marha tenyésztők is átkozódnak, de igazán rosszul azok járnak, akik sertést és csirkét vagy libát tenyésztenek, mert ott sokkal nagyobb a szaporulat. Az ólakban nincs hely, ezért le kell ölni az állat állomány egy részét. Amely így nemhogy nem hoz pénzt, de még kiadást is jelent az “eutanázia”.

Levél Trumpnak

A Farmer szövetség elnöke megkereste az USA elnökét is a problémáikkal. Radikális reformot javasol: a nagy monopóliumok rendszerének a megszüntetését! Trump a tiltakozások láttán meg is tiltotta egyes nagy vágóhidak bezárását – nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva. “Ez kevés – mondja a Farmer szövetség elnöke Oklahomában – meg kell változtatni az egész rendszert! Az USA élelmiszer lánca leállt! Ezért szét kell verni a monopóliumokat és helyettük sok kis helyi vágóhídra, feldolgozó üzemre van szükség!” A Farmer szövetség elnöke figyelmezteti Trumpot, hogy nincsenek vele megelégedve, mert nyakukra hozta a kereskedelmi háborút Kínával, most pedig itt a korona vírus válság, melyet az elnök nem képes kezelni. Mindez rossz előjel Donald Trumpnak fél évvel a választások előtt, mert eddig épp az Oklahomahoz hasonló államok voltak a fő támogatói.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .