21 államban próbálkoztak hackerek

0
917

Wisconsin, Ohio, Kalifornia – ez a három állam is azok között van, ahol orosz hackerek igyekeztek beleszólni a tavalyi elnökválasztásba. Összesen 21 államban észleltek ilyet – ismerte be a szövetségi kormány illetékes minisztériuma. 13 állam jelezte, hogy kapott ilyen értesítést Washingtonból. Az oroszok tagadnak.

 A belbiztonsági tárca  jelezte, hogy Donald Trump amerikai elnök javára avatkoztak be az orosz hackerek a voksolásba, ám annyira nem sikerült nekik, hogy konkrét elektori szavazatot megváltoztassanak – írja a Reuters.

A minisztérium nem nevezte meg az érintett államokat, ám Wisconsin, Ohio és Kalifornia mellett Alabama, Alaszka, Kolorádó, Connecticut, Florida, Minnesota, Texas és Washington is jelezte, hogy egyike az érintett 21 államnak. Arizona és Illinois már tavaly beismerte, hogy célba lett véve az oroszok által.

Az AP emellett megerősítette Maryland, Észak Dakota, Pennsylvania, Delaware, Oregon, Oklahoma és Virginia érintettségét is – s ezzel meg is van a 21 tagállam.

Ugyanakkor az Egyesült Államok állami választási igazgatói szövetségének az elnöke azt nyilatkozta, hogy

„Nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok akár egyetlen szavazat vagy regisztráció sorsát is megváltoztatták volna”.

A belbiztonsági erők állítják, hogy csak pár hálózati tevékenység nyomira bukkantak.

Az amerikai hírszerző ügynökségek arra jutottak, hogy a Kreml vezényelte a műveletet, amelynek része volt az online propaganda meghackelése, Trump győzelmét sugallva – jelentette még augusztusban a Reuters.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .