20 év börtönt kapott a terrorista testvére

0
805

Mohamed Merah követte el az első dzsihádista terrortámadást Franciaországban, a 21. században. Testvérét, Abdelkadert terrorszervezet létrehozása miatt ítélték el.

Mohamed Merah Szíriában kapott kiképzést, majd hazatért és 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és közeli Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát. Három nappal később kommandósok ölték meg.

Most testvérét és legjobb barátját állították bíróság elé, azzal a váddal, hogy mindketten részt vettek a terrorista csoport szervezésében, és a legjobb barát, Fettah Malki szerzett fegyvert és golyóálló mellényt a merénylőnek. A báty,

Abdelkader Merah volt a csoport vezetője, Oszama bin Ladennek nevezte magát.

Ő 2006-ban radikalizálódott, ő volt öccse mentora is.

Végig tagadta, hogy szerepe volt a merényletsorozatban, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a hozzátartozóktól:

„Soha Nem akartam részt venni egy ilyen cselekményben. Megbocsátást kérek és ez a kérés őszinte. Remélem, hogy megbocsátanak”

Az ítélet szerint viszont mindketten részt vettek a terrorista szervezkedésben, a gyilkosságokban azonban nem, ezért Abdelkader Merah 20, Fettah Malki pedig 14 év börtönt kapott. Az ügyvédek elfogadták az ítéletet, az áldozatok családtagjai viszont elégedetlenek.

1995 óta a Merah-féle merényletsorozat volt az első dzsihádista terrortámadás Franciaországban. A per arra is rávilágított, hogy nem magányos merénylőként dolgozott, hanem egész hálózat állt mögötte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .