Újabb fejlemények a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

0
810
Rendõrségi kordonszalag a rendőrgyilkosság bizonyítási eljárásán 2017. április 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Győrkös Istvánt hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberöléssel, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaéléssel vádolja az ügyészség, szélsőjobboldali, paramilitáris szervezetének ügyében pedig vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda.

2016. október 26-án reggel a rendőrség hivatásos állományú tagjai házkutatást akartak tartani a Bőnyben élő Győrkös Istvánnál, aki a házába jogszerűen belépő egyik rendőrre, Pálvölgyi Péter alezredesre engedély nélkül tartott, éles lőszerrel töltött gépfegyverrel egy rövid sorozatot adott le. Az egyik lövedék a rendőrt a fején találta el, és a helyszínen belehalt a sérülésbe.

A másik két rendőr ezután Győrkösre több lövést adott le, amelyek közül egy eltalálta, két órával később pedig a Terrorelhárítási Központ tagjai elfogták.

A helyszíni szemle során a házban több lőfegyvert és lőszereket találtak. Győrkös, aki beszámítható volt a tette idején,

akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, és jelenleg is előzetes letartóztatásban van

– áll az ügyészség közleményében.

A tavaly őszi tragédia után Papp Károly országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el, amely azt állapította meg, hogy a házkutatás a szakmai szabályoknak megfelelően történt.

Mindeközben a Győrkös által 1989-ben alapított Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) ellen lezárult a nyomozás, melynek során tizenhét embert gyanúsítottak meg, mintegy ötven helyszínen tartottak házkutatást, bűnügyi szemlét. A nyomozás alatt több száz fegyvert, sorozatlövő fegyvereket, pisztolyokat, több mint tizennyolcezer lőszert, majd’ egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport találtak.

A megtalált, illegálisan tartott lőfegyverek többsége földbe ásott hordókból, zsákokból, illetőleg fegyverek és lőszerek tárolására speciálisan kialakított PVC csövekből került elő.

A gyanúsítottak közül ketten 2017. november 17-től házi őrizetben vannak, egy személlyel szemben pedig 2017. július 5-től lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt az ügyben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .