Ügynöklista van – meglepetés nincs

0
1194

Nyolc volt FKGP-és, 5 MDF-es, 3 SZDSZ-es, és 2-2 MSZP-s, illetve KDNP-s politikus neve található abban a listában, amely a rendszerváltás utáni első Országgyűlésben helyet elnyert képviselők nevét tartalmazza, s amelyet ma ismertetett az Index. Az Antall-kormány több minisztere is érintett. Sokukról azonban már a listában is az áll, hogy „érdemi munkát nem végzett”, „a munkát megtagadta”, stb.

 

A lista Ungváry Krisztián történész frissen megjelent könyvében található, s nagy meglepetéseket nem tartalmaz. Annak, hogy 1990 után nem hozták nyilvánosságra az ügynökaktákat, leginkább az volt a célja, hogy az így lebegtetett ügynökváddal bárkit meg tudjon zsarolni a hatalom – állítja Ungváry. A történész kiemeli, hogy jóval kevesebben voltak, akik a szó valódi értelmében ügynökök lettek volna.

A szembenézés hiánya című kötet szerint a helyzet azóta sem javult. A történész szerint a rendszerváltás utáni Magyarországnak az egyik legtöbbet a múlt folytatólagos elsinkófálása és az ezzel kapcsolatos hazudozás ártott.

Az Index terjedelmes cikkben bemutatja, kik azok, akik egészen a rendszerváltásig szolgálták a hálózatokat.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .