Túlméretezhették a nézőket, tömegpánik a Szigeten

0
165
MTI/Mónus Márton

Pánik tört ki éjfélkor Ed Sheeran koncertje után a Szigeten. Sokan halálfélemről számoltak be. A szervezők szerint „néhányan” megijedhettek. Lehet, hogy a kelleténél több jegyet adtak el.

Többen is jelezték, hogy kibírhatatlan volt a tömegnyomor Ed Sheeran koncertje alatt. Egy ponton a pultosok kezdték el behúzni és kiengedni a pánikba esett embereket írta olvasói-nézői beszámolók alapján az Index. Eszerint az eset a színpad jobb oldalánál volt kritikus, többen rosszul lettek, és a pultosok szedték ki az embereket, több embert húztak ki, aki elájult.

Egy másik beszámoló szerint a koncert közepe felé egy nagyon hangos sikítást hallottak, és arra figyeltek fel, hogy egy húszas éveiben járó lány üvöltve, magán kívül rohan ki, körmeit belemélyesztve kétségbeesett barátjába.

A fesztiválról kijutás se ment zökkenőmentesen. Többen panaszkodtak, hogy nem tudnak kijutni a fesztivál területéről és sokáig állt a tömeg. Sokan több, mint egyórás várakozásról számoltak be. Az egyik biztonsági őr azt mondta, hogy a híd teherbírása miatt csak szakaszosan tudták engedni az embereket, ezért torlódtak fel. Olyan sor volt kifelé a Szigetről, hogy konkrétan nem lehetett kijutni, állt minden.

A Sziget Facebook-oldalán sorjáznak a beszámolók. Ilyen halálfélelmem még sosem volt, mint ma este. Kb. fél órán keresztül próbáltunk kijutni a lökdösődő, agresszív és kontrollvesztett tömegből. Rengetegen pánikba estek, vérfagyasztó élmény volt. Mi is egy büfén átmászva menekültünk meg.

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ez az egész olyan volt, mintha egy katasztrófafilm szereplői lettünk volna

– írta egy néző.

Egy másik vendég szerint botrányosan csapnivaló volt a szervezés, kihangosítás és kivetítés. Kellett a még több haszon, hogy „közkívánságra” még több jegyet eladtak, mint amekkora tömeget felügyelni tudnak. Bankkártyás fizetés, annak összeomlása, vicc, 11-kor már ásványvíz se volt, elfogyott, szemétben jártunk, kosz mindenütt. Na igen, a WC. Soha többé Sziget!

Brutális volt, félelmetes, óriási szerencse, hogy nem történt nagyobb baj.

Síró emberek, halálsápadt barátok, akik a testükkel védve hozták ki a tömegből a kisebbeket. Ja, és koncert semmi, mert az első számnál kiléptünk, kitörtünk szó szerint a tömegből, a szélén pedig semmit nem lehetett hallani. Hazafelé totál káosz, az itthoniak jelezték, hogy K-híd lezárva, taxisor kilométeres, majd a sötétben botladozva kijutottunk a taxik útján. Soha többet.

Lehet, hogy

önmérsékletet kéne tartani a szervezőknek, eladnak-e 100 ezer jegyet egy 50-60 ezer embert elbíró infrastruktúrával rendelkező helyre

– fogalmazott egy további résztvevő.

A Sziget fesztivál szervezői beismerték, hogy – mivel az idei Sziget egy világsztárral nyitott –

már napokkal ezelőtt tudták, hogy telt ház várható, ami 95 ezer embert jelent egy időben

a Fesztivál területén. Számítottak arra, hogy a koncertre érkező látogatók egyszerre indulnak ki a buli végén és ezt a folyamatot a váratlan, rövid zápor még jobban felgyorsította. Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását, úgy döntöttek, hogy „megtörve” a tömeg haladását szakaszosan engedik ki a látogatókat a fesztivál területéről, elkerülendő a „külső” torlódást, fennakadást. A kijutás a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott, a hatóságokkal szoros együttműködésben, a biztonsági terveknek megfelelően.

A  kötelező check-in rendszer és biztonsági intézkedések miatt már a kiérkezéskor felhívták a figyelmet arra, hogy időben érkezzen mindenki, így a koncertre való bejutás is gördülékenyen zajlott. A Nagyszínpad előtt szerintük 60 ezer ember élvezte  a koncertet,

„elképzelhető, hogy egy ilyen volumenű  eseményen néhányan, hirtelen szembesülve a tömeggel, megijednek”,

ritkán ugyan, de előfordulhatnak ilyen esetek. Váratlan, személyi  sérüléssel járó esemény nem történt, másfél órával a koncert után már szellősen, gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .