Túladományoztak a Notre-Dame-ra?

0
2194
Wikimedia

A francia építőmérnök-szövetség becslése szerint 600 millió euróba is kerülhet a leégett székesegyház helyreállítása, aminél több pénz, eddig legalább 750 millió felajánlás érkezett. A maradékot a többi katedrális tűzbiztonságára fordíthatják.

Lehetséges, hogy máris több pénz jött össze a Notre-Dame felújítására, mint amennyibe a helyreállítás kerülni fog. A statista.com összeállítása szerint elképzelhető, hogy 465 millió eurónál megáll a végszámla, miközben a felajánlások már 750 milliónál tartanak.

Forrás: statista.com

Eszerint a tető- és vázszerkezet helyreállítása 45 millióba, a falazati kőműves munkák 400 millióba kerülnek. Az újjáépítés előtti állagmegőrzési, az épület szerkezeti biztonsági munkák, az építők biztonságára fordított kiadások 20 millióra rúgnak. Ezek maximális összegek.

A portál a francia BFMTV-re hivatkozik adatai közlésekor. A csatorna a francia építőmérnökök országos szövetsége (UNTEC) számára készült számításokat közölte.

Ezek részletesebb összegeket tartalmaznak. A rekonstrukciós kiadások 140-465 millió eurót kóstálnak. A következő időben valamilyen „esernyőt” húznak fel a katedrális tetejére. A 4-5 ezer négyzetméter felület ára 10-20 millió euró – mondta az UNTEC elnöke, Pascal Asselin. Ezeken felül az ólomüvegek helyreállítása meghaladhatja a 400 millió eurót.

Mindezek összesen 600 millió euró fölé lökhetik a költségeket,

ami még így is kevesebb a felajánlások közel 800 milliós összegénél.

Ha több pénz gyűlne össze a szükségesnél, akkor a nagy adományozóknak azt javasoljuk, hogy vegyenek részt hasonló projektekben – mondta Guillaume Poitrinal, az Örökség Alapítvány elnöke. Azt ajánlják, hogy az adományokat az ország katedrálisainak tűzbiztonságára fordítsák.

A Notre-Dame másfél hete égett le, kis híján teljesen megsemmisült. Ezután milliárdos francia családok szinte pillanatok alatt több százmillió eurót ajánlottak fel. Őket követték hazai és külföldi cégek, magánszemélyek. Egyedül az Örökség Alapítvány 164 millió eurót gyűjtött össze.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .