Szexuális zaklatás: az áldozatok már nem mindig hallgatnak

0
867

A szexuális zaklatás jóval gyakoribb, mint ahogy korábban gondolták: Angliában és Németországban a nők csaknem fele tapasztalt ilyet.

A nők 43 százaléka volt szexuális zaklatás áldozata Németországban míg a férfiak 12 százaléka számolt be erről. A YouGov kormányzati portál rendelte a vizsgálatot miután

Harvey Weinstein hollywoodi botrányai után átszakadtak a gátak Európában is.

Korábban az áldozatok nagy része nem tett feljelentést és nem merte vállalni a nyilvánosságot az ilyen ügyekben. A fiatal nemzedékek azonban már másképp viszonyulnak ezekhez az ügyekhez, mint szüleik vagy nagyszüleik. Harvey Weinstein is azzal mentegetőzött, hogy ő még a hatvanas és hetvenes években szocializálódott, ezért nem érezte, hogy viselkedése nem felel meg a modern erkölcsi normáknak.

Nagy Britanniában a BBC kezdett bele egy vizsgálatba, mely arra irányult, hogy megfigyeljék a munkahelyeket: a főnökök mennyire élnek vissza helyzetükkel? Harvey Weinstein is azt használta ki, hogy Hollywood egyik legmenőbb producere volt.

A BBC felmérése szerint a nők csaknem fele, a férfiaknak pedig az egyötöde tapasztalt szexuális zaklatást a munkahelyén.

Még a londoni parlamentben is előfordul az ilyesmi!- számolt be róla egy képviselőnő.

A metoo /engemis/ kampány nagy siker Angliában is, ahol egyre másra szólalnak meg a szexuális zaklatás áldozatai, akik eddig nem mertek előjönni a sérelmeikkel. Döntő többségük sohasem jelezte a szexuális zaklatást a munkahelyén, a bírósághoz pedig szinte senki sem fordult.

Most ez a mentalitás változóban van: többen a Harvey Weinstein által zaklatott színésznők közül nem fogadták el a hallgatásért felkínált összeget és ehelyett inkább perelnek. Az FBI már több olyan ügyet vizsgál, amikor nem szexuális zaklatásról, hanem effektív nemi erőszakról volt szó. Harvey Weinstein azzal védekezik, hogy a nők beleegyeztek a szexuális aktusba, de ezt az áldozatok cáfolják.

Most Harvey Weinstein a saját cégét perli. Egyrészt azért, mert kirúgta a szexuális zaklatás botrány miatt. Másrészt pedig azért, mert kiadott kínos dokumentumokat a sajtónak illetve az FBI-nak. A 65 éves Harvey Weinstein jelenleg szexuális elvonókúrán van egy méregdrága klinikán Arizona államban. A pszichiáterek jelentős része úgy véli: ezeknek a klinikáknak a gyógyító hatása egyáltalán nem bizonyított. Arra jók, hogy a szexuális ragadozók elbújhassanak oda, és jelezzék a világnak: ők mindent megtesznek a változás érdekében. Az FBI-t ez nemigen érdekli: a nemi erőszak ugyanis súlyos bűncselekménynek számít Kalifornia államban, ahol oly sokáig Hollywood egyik sztár-producere volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .