Robbanások egy texasi vegyiüzemben

0
734

A cég tegnapi figyelmeztetése után két robbanás történt a Harvey trópusi vihar által sújtott Texas államban található Arkema vegyi üzemben – közölte csütörtökön a vállalat. A felmelegedett szerves peroxidok miatt újabb robbanásokra számítanak.

Az Egyesült Államok Texas államában, Crosby városban működő Arkema üzeme felett hatalmas fekete füstfelhő jelent meg a robbanások után helyi idő szerint a hajnali két óra körül – olvasható a társaság honlapján lévő közleményben.

Még további detonációkra is számítanak, mert a termékeket több különböző helyszínen tárolják

a víz alá került üzemben.

Az Arkema vállalat arra kérte a környékről evakuált lakókat, hogy ne térjenek vissza otthonukba, amíg a katasztrófavédelmi hatóságok nem engedélyezik azt.

A dolgozókat és a környéken élőket három kilométeres körzetben kimenekítették. A Harris megyei seriff közlése szerint tíz ember kórházba került, miután belélegezte a robbanás nyomán keletkezett füstöt.

A párizsi székhelyű vállalat korábban jelezte: azzal számolnak, hogy a Houston közelében fekvő üzemben rövid időn belül tűzvész vagy robbanás várható, s ezt nem is tudják megakadályozni. A szerves peroxidokat gyártó üzemet ugyanis a Harvey hurrikán pusztítása során teljesen elöntötte az esővíz. A gyár területén

csaknem kétméteres a víz, és nincs áram, emiatt nem tudják a megfelelő hőmérsékletre lehűteni a vegyi anyagokat.

Az Arkema közleményében kiemelte: a szerves peroxidok különösen gyúlékony anyagok. A hatóságokkal egyetértésben arra jutottak, hogy tűzvész esetén a legokosabb dolog megvárni, amíg a lángok maguktól kialszanak. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a szerves peroxidok égése során sűrű fekete füst keletkezik, amelyet kellemetlen belélegezni, illetve szem- és bőrirritációt is okozhat.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .