Ráférne egy ráncfelvarrás a 25 éves Szigetre

0
718
Fotó: KTGY

Véget ért a jubileumi Sziget, ami nem hozott nagy katarzist. A fellépőkből és más programokból nem nagyon tűnt fel, hogy ünnepel a fesztivál, és egyébként sem sikerült semmi izgalmas újítást összehozniuk a szervezőknek. Ennek megfelelően el is maradtak a tavalyi látogatórekordtól, és csak két nap telt meg a fesztivál. A Sziget egyébként ugyanúgy nézett ki és ugyanolyan hangulatú volt, mint az elmúlt években, azzal a különbséggel, hogy kifejezetten gyengére sikerült az idei lineup.

A megújulás szükségességét a szervezők is érzik: a fesztivált lezáró sajtóközleményben a Sziget új cégvezetője, Kádár Tamás már azt ígéri, hogy jövőre komoly jelei lesznek a változásnak. „Lezárult egy korszak, amelyben felépítettünk egy egyedi, trendi, multikulturális fesztivált, ami speciális feelingjével, kulturális sokszínűségével, egyedi programjaival, a szolgáltatásainak minőségével és nem utolsó sorban látványos megjelenésével tűnt ki a nemzetközi paletta többi fesztiváljai körül. Mára a Sziget olyan példaértékű fesztivál lett, aminek a receptjét sokan átvették, emiatt nekünk is változnunk kell, hogy ne egyek legyünk a sok hasonló közt” – idézik Kádár Tamást, aki a leköszönő Gerendai Károlytól vette át a Sziget irányítását.

A fesztivál indulása előtt tartott nagy sajtótájékoztatóján – amelyen mindenki valami nagy bejelentésre várt, de végül nem történt ilyen -, Gerendai viszont még arról beszélt, hogy azért nem készültek semmi extrával a 25 éves Szigetre, mert a fesztivál van olyan jó, hogy önmagában is bevonzza a látogatókat. Már akkor is úgy tűnt, hogy ez inkább csak az utólagos megideologizálása annak, hogy miért nem lesz idén semmi különlegesség. Úgy tűnt, hogy a szervezők igenis akartak valami nagyot dobni, csak nem jött össze. Persze az is lehet, hogy tényleg úgy érezték, hogy elég egy 25-ös számot odaírni a logó elé, és kész a jubileumi fesztivál.

Ugyanis ennél több jel nem nagyon mutatott arra, hogy negyedszázados fennállást ünnepli a Sziget. Az igaz, hogy ez a fesztivál és a közönsége már nagyon más, mint a ’90-es évek első bulijai, ezért a múltidézés tényleg furcsán vette ki volna magát. De sokan számítottak legalább nagy nevekre, akiknek a koncertjét sokáig lehet majd emlegetni. Ehhez képest a tavalyi Sziget lineupja jóval erősebbre sikerült, mint a jubileumi évé. Az idei legfontosabb fellépők már vagy játszottak a Szigeten, esetleg más hazai fesztiválon (Pink, Kasabian, Wiz Khalifa, Macklemore & Ryan Lewis, Bad Religion, Major Lazer) vagy egy éve számítanak sztároknak (Chainsmokers). Pink koncertje egyébként kifejezetten különlegesre és látványosra sikerült, de ez a fesztivál mínusz 1. napján volt, és utána sem sikerült hasonlót hoznia senkinek.

Hiába ígérték a szervezők azt is, hogy, ha nem is lesz nagy újítás, idén még szebb lesz a fesztivál. Egy-két plusz street artos projekttől eltekintve ugyanis teljesen ugyanúgy nézett ki a Sziget, mint az elmúlt években bármikor. Igaz, hiányzott például az óráskerék, a Sziget Eye, ezt viszont elég nehéz előrelépésként értékelni.

Tavaly majdnem 500 ezer embert vonzott a Sziget, ami rekordot jelentett, idén pedig 452 ezer látogató volt kinn a fesztiválon. A tömegérzés tehát így is megvolt, de mintha kevésbé lettek volna lelkesek idén a szigetlakók. A nagyszínpad előtt tartott, a koncertek közé ékelődő special partyk például hagyományosan mindig rengeteg embert vonzanak, de idén minden nappal egyre csökkent az érdeklődés irántuk. Egyébként ezek is szinte ugyanazok voltak, mint tavaly, kivéve a vasárnapi szülinapi bulit, ami viszont cserébe elég nagy csalódás volt. Eleve már azt is szomorú volt látni, hogy milyen kevesen gyűltek rá össze. Végül azoknak lett igazuk, akik nem törték magukat, mert csak particsákókat és nyalókát osztogattak a szervezők.

Kicsit még abban reménykedtünk, hogy talán a nagyszínpados programot lezáró keddi záróshow különleges lesz az ünnepre való tekintettel, de ebben is csak a megszokottat hozta a Sziget. A Dimitri Vegas&Like Mike dj páros odatette magát, de ugyanarra a koreográfiára működött az idei end show, mint a tavalyi vagy az azt megelőző.

Összességében tehát nem maradtak ki semmiből azok, akik kihagyták a jubileumi Szigetet, ha egyébként az elmúlt néhány évben valamikor betették a lábukat a fesztiválra. És, habár abban igaza van Gerendai Károlynak, hogy a Sziget így is nagyszerű rendezvény, ami rengeteg embert vonz szerte a világból, mi azért sajnáljuk, hogy nem lett maradandóbb élmény a 25. fesztivál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .