Pürétubusoktól a garnélarák koktélig

0
115

A Millenárison, szeptember 11-ig tartó Gateway to Space kiállításon korai szovjet űrételek, a Mercury-program űrételei és modern űrételek is láthatóak.

Az űrutazások korai szakaszában a felvitt ételek az élvezet helyett inkább az űrhajósok elhivatottságának és bátorságának bizonyítékaként szolgáltak, hiszen ezek többnyire egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban.

Nem csoda, hogy a legtöbb elsőgenerációs űrhajós egyetértett abban, hogy az étkezés ilyen formában kellemetlen, sőt, a poralapú ételek rehidratálása sokszor egyenesen nehézséget okozott nekik. Panaszaik hatására a Gemini küldetés során

a speciális műanyag tartállyal ellátott porételek mellé már falatnagyságú, zselébe burkolt kockákat is kaptak,

a folyamatosan továbbfejlesztett csomagolás hatására pedig végre beindult az élelmiszerek minőségének javulása is és megjelentek a menük. Idővel olyan fogások közül válogathattak, mint a garnélarák koktél, csirke zöldségekkel vagy a tejkaramella puding almaszósszal.

Az Apollo-program legénysége volt az első, akiknek már melegvíz is a rendelkezlsükre állt, mely az ételek rehidratálását könyebbé az ízüket pedig jobbá tette. Szintén elsőként használhatták az úgynevezett „spoon bowl”-t, egy olyan műanyagtasakot, melybe könnyebb volt bejuttatni a folyadékot, és tartalmát a műanyag cipzárnak köszönhetően könnyedén, kanállal is el tudták fogyasztani.

Az igazi minőségbeli áttörést a Skylab hozta el.

A korábbi űrhajók elrendezésétől eltérően itt külön tér került kialakításra az étekzőnek és az asztalnak. A Skylab háromfős legénysége így különböző kapaszkodók segítségéve majdhogy földi körülmények között, „ülve” tudott étkezni. A műanyagtasakok könyebb kibontásának érdekében a szokásos kés-villa-kanál mellé egy pár ollóval is ellátták őket. A Skylab méreteinek köszönhetően összesen 72 különböző ételt, hűtőt és fagyasztót is magukkal tudtak vinni.

A Space Shuttle-program űrhajósai mára szinte ugyanazokat az ételeket viszik magukkal, melyeket bármelyik szupermárketben mi magunk is beszerezhetünk. A legénység étrendjét az Irányadó Napi Beviteli Értéknek mefelelően állítják össze, hogy szervezetük minden az űrbeli környezetben szükséges vitamint és ásványianyagot megkapjon. A Shuttle űrhajósai rengeteg étel közül választhatnak. A hét napos utakra tervezett sztenderd menüt akár saját ízlésüknek megfelelően is módosíthatják, de saját menüt is tervezhetnek, melyeket természetesen egy dietetikus is ellenőriz.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..