Péterfalvi: alvállalkozó a felelős a Yandex-botrányért

0
229

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint nem a miniszterelnöki kabinetiroda a felelős azért, hogy a nemzeti konzultáción online válaszolók adatai az orosz Yandex céghez kerülhettek. Péterfalvi Attila szerint a konzultációs honlapot alvállalkozóként fejlesztő cégnél hibáztak, amikor csak az adatgyűjtő mérőkódot kapcsolták ki, de a Yandex azt közölte a hatósággal, hogy a tiltás miatt szerverükre nem érkeztek meg a személyes adatok.

Április elején derült ki, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáció kérdőíves internetes oldalán megtalálható az orosz Yandex informatikai cég adatgyűjtő, forgalomfigyelő mérőkódja. Az egyébként szokványos feladatot arra a Yandexre bízták a miniszterelnöki kabinetiroda által végzett szavazás lebonyolításakor, amelyről

korábban kiderült, adatokat küld az orosz titkosszolgálatnak.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata megállapította, hogy nem a Rogán Antal vezette kabinetirodában hibáztak – derült ki Péterfalvi Attila NAIH-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az orosz cég mérőkódjának használatáról a kérdőíves weboldalt fejlesztő alvállalkozó döntött, a gondatlanságot ott követték el.

A hiba lényege az, hogy a forgalomfigyelő mérőkódot ugyan kikapcsolták, de a honlap úgynevezett html-kódjából nem törölték, ezért a szavazatot leadók adatait az oldal elküldte a Yandexnek. Az orosz cég viszont azt válaszolta a NAIH-nak, hogy a mérőkód kikapcsolása után az adatok nem érkeztek meg a Yandex szerverére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .