Öt év börtön Kocsis Istvánnak

0
918
Forrás: nol.hu

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezérigazgatóját a Kúria. Felesben 1,7 milliárdot is fizetnie kell.

A Kúria a harmadfokú eljárásban helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla ítéletét és kétmillió forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottra. A Fővárosi Főügyészség három évi nyomozás után 2012-ben emelt vádat hat ember ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt. Köztük volt az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis István, az MVM volt főtanácsadója, Szász András, valamint Kocsis István felesége.

Erőműfejlesztés, energianád, offshore-cég

A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek és ezzel

több, mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak

az MVM-nek és az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek. A vádpontok között volt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, a magyar energianád-program és több tanácsadói szerződés. A bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználták.

Felmentették, elítélték, felmentették, megint elítélték

A Kaposvári Törvényszék 2015 júniusában

felmentette Kocsist a hűtlen kezelés és a sikkasztás vádja alól,

Szászt viszont bűnösnek találták több vádpontban is, és Kocsis Istvánnéval együtt 2-2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. (Időközben elhunyt Molnár László, az MVM egykori gazdasági vezérigazgató-helyettese, emiatt ellene az eljárás megszűnt.) A többi vádlottat felmentették a hűtlen kezelés vádja alól. A Pécsi Ítélőtábla azonban 2016 májusában négy vádlott esetében

hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárást rendelt el.

Az új eljárásban a Kaposvári Törvényszék 2018 márciusában

ismét felmentette Kocsis Istvánt és Varga-Sabján Lászlót,

az MVM horvátországi leányvállalata, a NIKER d.o.o. ügyvezetőjét. Szászt és Kocsis feleségét viszont felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Másodfokon a Pécsi Ítélőtábla idén márciusban azonban

bűnösnek mondta ki Kocsist

társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban, és öt év börtönre ítélte, valamint öt évre eltiltotta gazdasági társaság vezetői tisztségének betöltésétől. Szász bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztést kapott, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték. A táblabíróság megállapította azt is, hogy Kocsis és Szász bűnszövetségben követte el a bűncselekményeket. Varga-Sabjánt bűnsegédként elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A táblabíróság

Kocsist és Szászt arra is kötelezte, hogy fizessen meg 5 millió 50 ezer euró (mintegy 1,7 milliárd forint) kártérítést és annak késedelmi kamatát az MVM-nek.

Kocsis felesége esetében helybenhagyta a büntetőjogi felelősségét pénzmosásban és orgazdaságban megállapító korábbi törvényszéki ítéletet, így az jogerőre emelkedett.
Miután az első- és a másodfokú döntés között eltérés volt a bűnösség kérdésében, lehetőség nyílt a Kúria harmadfokú eljárására. A Legfőbb Ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, a vádlottak és védőik pedig felmentésért.

„Irracionális ügyletek”

A keddi tárgyaláson az ügyész azt mondta, hogy az ítélőtábla megalapozott döntést hozott, és helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét. Kemenes Csaba, az MVM képviselője a másodfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mert szerinte a tényállás megalapozott és a levont jogi következtetés is helytálló. Kérte, hogy az MVM-nek ne kelljen kifizetnie 5 milliárd forintot a vádiratban érintett egyik cég számára.

Kocsis védője megalapozatlannak nevezte az ítélőtábla által megállapított tényállást. Szász ügyvédje is felmentést indítványozott, Varga-Sabján védője pedig arra hívta fel a figyelmet, a vádlott nem is volt abban a helyzetben, hogy tudja, mi miért alakult úgy, ahogy. Úgy vélte, az ítélőtábla a tényekből helytelenül következtetve állapította meg a vádlott bűnösségét, ezért felmentését kérte. Az utolsó szó jogán Varga-Sabján azt mondta, nem bűnös, nem terheli semmilyen jogellenes cselekmény vagy mulasztás. A másik két vádlott nem jelent meg a tárgyaláson.

A Kúria kedden lényegében

helybenhagyta az ítélőtábla döntését,

álláspontja szerint a táblabíróság helyesen állapította meg a tényállást és helyesen vont le jogi következtetéseket. A Kúria szerint „irracionális ügyletek” történtek, alapvető szabályokat nem tartottak be a vádlottak és kihagyták az MVM közgyűlését a döntésekből. Annyiban módosította a táblabíróság ítéletét, hogy Kocsis Istvánra a törvény kötelező rendelkezése folytán pénzbüntetést is kiszabott, kétmillió forint értékben, Szász Andrásnak pedig 48 millió forintot a Paksi Atomerőmű Zrt. számára kell megfizetnie. Az MVM mentesül az egyik törvénytelen ügylet miatt az egyik cégnek polgári bíróság által megítélt ötmilliárd forint kifizetése alól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .