Összeverték a ligetvédőket a biztonságiak

0
1151
A Fotó a 168 óra videjóbál való.

Tegnap este 7 óra körül ismét „történés” volt a Városligetben. A Ligetvédők egy – állításuk szerint – előre bejelentett tüntetést tartottak, amikor a kormány által előszeretettel foglalkoztatott a Valton biztonsági őrei az épülő Néprajzi múzeum építési területe felől indulva a bejáratnál tartózkodó ligetvédőkre támadtak.

A 168 óra videójának tanúsága szerint volt, akit megütöttek, míg másokat a földre tepertek és fojtogattak.

A Ligetvédők nehezményezik, hogy míg a biztonsági emberek akciója előtt és után a rendőrök a helyszínen voltak, az attak idején eltűntek a helyszínről.  A Független Hírügynökség tapasztalatai szerint hasonló eset már korábban is előfordult, például tavaly nyáron, amikor Gulyás Márton ujját eltörte egy biztonsági ember. A rendőrök akkor ugyan a helyszínen maradtak, ám nem tartották szükségesnek, hogy közbeavatkozzanak.

A Független Hírügynökségnek sikerült elérnie a Ligetvédők részéről Székely Balázst, aki elmondta, hogy amikor hírét vették, hogy az OPTZ nevű német cég -a Galapagos Zoo Service megbízásából – újabb fák átültetésére készül, demonstrációt jelentettek be a rendőrségen, majd az épülő Néprajzi múzeum egyik bejárata előtt mintegy 10-15 fővel letáboroztak. (A gyülekezési törvény értelmében a másik bejáratot szabadon kellett hagyniuk.) Székely Balázs szerint

a vegetációs időszakban egyébként tilos fát átültetni,

ez a BTK 241/a paragrafusa szerint környezetkárosításnak, vagyis, bűncselekménynek minősül.

Székely Balázs elmondása szerint a bejelentésüket követően a rendőrség nagy erőkkel jelent meg a helyszínen – becslése szerint mintegy 10 járőrkocsival -, ám este 7 óra körül az egyenruhások érdekes módon hirtelen eltűntek a helyszínről. Ő biciklivel elindult körbenézni, és azt tapasztalta, hogy a rendőrök nem szívódtak fel teljesen, a közelben tartózkodtak, csak éppen akkor nem voltak ott, amikor az OPITZ faátültetéshez használt gépei kiszabadultak a ligetvédők blokkolásából.

Miután ez megtörtént, Székely Balázs számításai szerint mintegy 30-40 biztonsági ember kirontott az épülő Néprajzi Múzeumot körülvevő kordonok mögül és szétszórták a bejáratnál ülő tiltakozókat.

Arra a kérdésünkre, hogy a korábbi híradások szerint az akcióban több ligetvédő és biztonsági őr is megsérült,  Székely Balázs nem tudott konkrétan válaszolni, mert mint mondta, ő a történtek dokumentálásával, valamint a rendőrökkel való kapcsolattartással volt elfoglalva.

Ezen a videón viszont sok érdekes dolog történik. 1.30 után kezd brutális lenni…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .