Mit értesz szex alatt? – durva videóklipet támogatott az NKA

0
1475

Elhatárolódott Majka és ByeAlex dalától a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), miután előtte támogatta a megjelenését. Nem csoda: az u,u,u szövege kifejezetten explicit, és a hozzá készült videoklip sem visszafogott.

ByeAlex Tembo Senkise nevű duója Majka közreműködésével készítette el az u,u,u című számot, amely egy kifejezetten jól sikerül egy éjszakásnak tűnő kalandot részletez.

„Nincs gáz, ne rinyálj, nézelődni talán nem szabad? mit értesz szex alatt? ez túl nagy falat?”

– rappeli Majka a dalban.

A számnak nemcsak a szövege szókimondó, hanem a videóklipje is merész lett. Az Artisjus blogja azt írja, hogy ennek kapcsán sokaknak szemet szúrt, hogy a videó elején ott a Nemzeti Kulturális Alap logója.

A provokatív dallal kapcsolatban az NKA ki is adott egy közleményt, amelyben az áll, hogy többen is megkeresték őket a videó miatt. Leírják, hogy a klip a videoklipek készítésére közzétett pályázatuk keretében 2017 júniusában százezer forint támogatást kapott.

„Jelen pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását, ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium”

– írják, hozzátéve, hogy az NKA nem nyújt támogatást kirekesztő, rasszista, obszcén és szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz, de „tiszteletben tartja a művészi szabadságot”.

Kérdés, hogy hogyan tudják elkerülni, hogy csak a kritériumokban meghatározott tartalmakhoz nyújtsanak támogatást, ha nem ellenőrzik ezeket. Ezzel kapcsolatban ezt írták:

„A fenti elvek figyelembevételével az ügy kapcsán a jövőben bővítjük, pontosítjuk a pályázati dokumentáció tartalmát. Emellett azt is haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy milyen arányú támogatás esetén, milyen formában indokolt az NKA logójának használata.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .