Milyen elektromos ágdarálót vegyek?

0
961
FH

Manapság egyre több helyen jön jól egy minőségi ágdaráló, hiszen égetni tilos, másképpen viszont nehezen szabadulhatunk meg a felesleges gallyaktól. Amellett, hogy így a levágott ágak kisebb helyet foglalnak el, újra fel lehet azokat használni például mulcsolásra, talajtakarásra, vagy éppen komposztálásra. Az ágdaráló tehát számos esetben jöhet jól még egy kisebb udvaron is.

Az ágdarálók használata

Tekintsük át, hogy a piacon elérhető típusok mire használhatóak, nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak egy elektromos ágdarálónak. A Novara weboldalán látható modell különösen népszerű. Nem véletlenül. Egy nagy teljesítményű, strapabíró kerti gépnek mindig hasznát lehet venni. Amikor ugyanis beindul a nyár, akkor hirtelen az egész kertet egyszerre kellene művelni. Mindig akad feladat, amiket igyekszünk gyorsan elvégezni, viszont erre nem mindig van lehetőség, ha mindent két kézzel igyekszünk megcsinálni. Pontosan ezért jó az ágdaráló, hiszen a lemetszett gallyakat könnyedén, pillanat alatt tudjuk apróra vágni, a nyesedék pedig mehet talajtakarónak, mulcsnak, de akár a komposztra is dobhatjuk.

A kerti idény során a fákat és a bokrokat folyamatosan metszeni kell annak érdekében, hogy minden épségben és szépen tudjon növekedni, fejlődni. A zöldhulladék elszállítása pedig nemcsak pénz, hanem idő is, nem beszélve arról, hogy felesleges pazarlás. Az organikus komposzt ugyanis a legjobb, ami a kerttel történhet, hiszen a feldolgozásra kerülő hulladék gazdag alapanyag lehet a földnek. Cserébe jövőre ízletes, organikus terményt kapunk, ami valljuk be, igen jól hangzik.

Milyen ágaprítót érdemes venni?

Talán a legjobb megoldás az elektromos ágaprító, hiszen könnyebb a súlya és sok esetben az ára is kedvezőbb. A használatával nem csak csökkenthető a takarítási munkák mennyisége, de akár még abban is segíthet, hogy organikus komposzttal virágoztassuk fel a kertet.

Ha esetleg van elképzelés azzal kapcsolatban, hogy mire lenne szükség, akkor csak rá kell keresni és felkutatni azt az egyet, ami tényleg minden igényt kielégít. Az egyik legfontosabb a teljesítmény, de sok más szempontot is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a kerti gép tényleg sokáig hűt társ lehessen. Minden kertész belátja, hogy idővel a kert mennyi feladattal és takarítással jár. A karbantartás azonban csak egy része ennek, emellett rengeteg apróság van, amit folyamatosan csinálni kell odakint ahhoz, hogy az udvar és a veteményes mindig rendben legyen.

Miért kínlódnánk a kézi munkavégzéssel, ha a technológia megoldja ezt helyettünk? Az elektromos ágdaráló segíthet abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kertünkből. A levágott ágakat ugyanis pillanatok alatt komposzttá alakítja, így ahelyett, hogy el kellene szállíttatani, mehet vissza a földbe. Kiváló megoldás olyan helyekre, ahol túlzottan tűz a nap, hiszen a nyesedékkel megóvhatjuk a növények gyökerét a kiszáradástól. Készíthetünk belőle továbbá virágágyásba adalékot, ami nemcsak mutatós, de szintén plusz tápanyaggal látja el a növényeket. A beruházás tehát minden pénzt megér, hiszen jóval több szabadidőnk marad és még a kert is szebben fest tőle.

Mi a különbség az egyes típusok között?

Az ágdarálókat gyakran összekeverik a gallyapíróval, pedig a kettőnek különböző a funkciója a kertben. Bár hasonlóan néznek ki és a tartozékok kapcsán sincs nagy különbség, azért érdemes elolvasni, hogy mit is veszünk meg. Jó hír, hogy a gyártók ma már gyakran készítenek kettő az egyben terméket, így a kombinált verzióval biztosan nem lehet probléma.

Az ágaprító alapvető feladata, hogy segítsen feldolgozni a kerti zöldhulladékot. Az ágak és a gallyak nem jelentenek számára problémát, hiszen pillanatok alatt forgáccsá őrli azokat. Az elektromos ágaprító robosztus és ellenálló, nem úgy mint a daráló, amely már nehezebben birkózik meg a keményebb és nagyobb anyagokkal. A 7 cm-nél nagyobb ágak aprításához mindenképpen érdemes egy erősebb modellt választani, amit tényleg erre a célra terveztek meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .