Menekült rekord: 120 millió

0
856
x.com

Háborúk, erőszak és üldözés miatt kellett elmenekülnie hazájából 120 millió embernek, és ez lesújtó képet fest a világ állapotáról – hangsúlyozza az ENSZ jelentése, amely megállapítja, hogy a befogadó államok többsége maga is szegény.

“A konfliktusok jelentik a menekülés messze legfontosabb okát” – jelentette ki az ENSZ menekültügyi hivatalának vezetője. Filippo Grandi elmondta, hogy a menekültek száma nagyjából megfelel Japán népességének. A múlt év végén még “csak” 117 millió menekültet számoltak össze, április végén a számuk már 120 millióra növekedett.

“12 éve folyamatosan emelkedik a menekültek száma, tavaly ilyenkor még csak 110 millió volt”

– mondta az ENSZ menekültügyi hivatalának vezetője az AFP hírügynökség tudósítójának. Grandi nyolc éve vette át a menekültügyi hivatal vezetését, azóta a menekültek száma megduplázódott a világban.

Jelenleg a gázai övezetből, Szudánból és Mianmarból érkezik a legtöbb menekült külföldre.

Az ENSZ menekültügyi hivatala szerint 29 országban 43 területen jött létre olyan vészhelyzet, amely tömeges menekülésre késztetheti az embereket.

A menekültügyi hivatal vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a konfliktusok mellett mind gyakoribb az, hogy a klímaváltozás miatt menekülnek el sokezren.

A menekültek többsége nem a gazdag államokba megy

“Ha nem lesz változás a geopolitikában, akkor a menekültek számának növekedése elkerülhetetlen” – hangsúlyozta Filippo Grandi. Aki hozzátette: ”a konfliktusok jórésze a nemzetközi jog megsértésével zajlik, és a fegyveres alakulatok minden szabályt gyakran áthágnak, hogy megfélemlítsék és menekülésre kényszerítsék a lakosságot.”

A menekültek több mint a fele olyan táborokban él, amelyet a saját hazájában állítottak fel. 43,4 millió menekült jutott olyan helyzetbe, hogy külföldi támogatásra szorul.

A menekültügyi hivatal vezetője cáfolta azt a nézetet, hogy a menekültek a gazdag államokat célozzák meg: többségük a szomszédos országban keres menedéket. Így olyan helyzet alakult ki, hogy a menekültek háromnegyed része szegény vagy közepes jövedelmű államban él.

Jelenleg Szudánban van a legnagyobb humanitárius katasztrófa: 11 millió embernek kellett elmenekülnie szülőföldjéről. A hadsereg két tábornoka háborúzik egymással Szudánban, egyiküket az oroszok és a kínaiak, másikukat pedig a Nyugat támogatja. A menekültek egy része táborokban él a saját országában, másik részük a szomszédos szegény országokba menekült. Csád például, ahol a magyar hadsereg is missziót állít fel, 600 ezer menekültet fogadott be Szudánból.

A gázai övezetben 1,7 millió ember kényszerült menekülésre az ENSZ becslése szerint.

Ukrajnában ugyanez a szám 3,7 millió az országon belül, összesen pedig meghaladja a hat milliót.

A világrekordot továbbra is Szíria tartja ezen a téren, ahol a több mint tíz éve tartó polgárháború következtében 13,8 millió embernek kellett elmenekülnie a szülőföldjéről: egy részük az országon belül maradt, de több millióan emigráltak elsősorban a szomszédos országokba: Törökországba és Libanonba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .