Megtiltanák a magánhasználatot a céges számítógépen

0
721
céges számítógépeken
Forrás: nationalpost.com

Mivel a magánéletet nem ellenőrizhetik, ezért inkább megtiltják a magáncélú használatot a céges számítógépeken – ez a lényege egy törvényjavaslatnak. Mindez uniós jogharmonizációra hivatkozva.

A munkáltatótól kapott számítógépet – ha nincs eltérő megállapodás – kizárólag munkára használhatnák az alkalmazottak a parlament előtt lévő törvényjavaslat alapján. A Munka törvénykönyvének (Mtv) módosítására – ahogyan vagy kéttucat jogszabály esetében is – a tavaly hatályba lépett uniós adatkezelési szabályozásnak (GDPR) megfelelés miatt lenne szükség, hogy csökkentsék a személyes adatok kezelésének körét.

A Mtv azt mondaná ki tehát, hogy a cégnek és alkalmazottainak eltérő megállapodása hiányában tilos lenne nem a munkaviszony teljesítése érdekében használni. Vagyis

akár a magánlevelek megtekintését is megtiltaná a kormány.

Ráadásul ha a dolgozó saját gépét használja, akkor a munkáltató ebbe is beletekinthetne, ellenőrizendő a használat jogszerűségét.

Az indok igen különös. Az új uniós normára hivatkozva a kormány

általános joggá terjesztené ki az emberi méltóság követelményét

a munkaviszony egészére, nem pedig csak az ellenőrzések módjára, ahogyan a jelenlegi előírás szól.

Ezért „a magánélet ellenőrzésének kizárása helyett a hangsúly arra kerül, hogy a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja” – áll az indoklásban. Mivel azonban a magánélet ellenőrzése tilos, ezért a munkáltató az átadott számítástechnikai eszközön tárolt adatba az ellenőrzés során

addig tekinthet be, ameddig el nem tudja dönteni, hogy az adat magánjellegű-e.

A jogellenes adathoz való hozzájutást ezért azzal akarják megelőzni, kizárni, hogy inkább megtiltják a magánjellegű tevékenységet (például internetezés, facebookozás) a dolgozók számára.

Mivel azonban a törvénymódosítás megengedné a megállapodást, remélhetőleg ez a szigorítás – legalábbis a magáncégek esetében – papíros marad. Más lehet azonban a helyzet az állami munkahelyeken.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .